Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ak mäso, tak slovenské

o antibiotikách v živočíšnej výrobe

30. 11. 2013 Potraviny Lieky Ekológia Chemické látky  Katarína Mikulová
Ak mäso, tak slovenské

Na tému antibiotiká sa strhli horúce diskusie vo viacerých médiách. Málokto však vie, že oveľa viac ako v zdravotníckom sektore pre ľudí sa liečivami plytvá pri ošetrovaní chovnej zveri.  Antibiotiká v chovnom mäse majú hneď niekoľko negatívnych následkov:  Jednak predstavujú pre naše telo jedy a jednak ich konzumovaním strácajú svoj účinok pre ľudí.

Nová hrozba – „postantibiotická“ éra

Nebezpečenstvo plytvania antibiotikami spočíva v tom, že časom strácajú svoj účinok. Ak človek konzumuje príliš veľa antibiotík – a to najmä veľa druhov - v jeho tele sa množia baktérie, ktoré sú voči nim rezistentné. V praxi to vyzerá asi tak, že ak prepukne u človeka bakteriálne ochorenie, takéto antibiotiká mu už nepomôžu.  Časom môže dôjsť k situácií, že už nebudú existovať žiadne antibiotiká, ktoré by mu v boji proti baktériám pomohli. Toto nazývajú odborníci ako postantibiotickú éru - éru, kedy sa ľudstvom môžu šíriť nevyličiteľné epidémie z dôvodu nedostatku funkčných antibiotík.

Strach z epidémie, na ktoré by nemuseli fungovať už žiadne lieky, začína v niektorých krajinách prerastať záujem potravinárskej lobby. Najradikálnejšie sa k problematike postavilo Dánsko, ktoré vedelo za 20 rokov znížiť použitie antibiotík až o 60%.  Naopak, najhoršie sú na tom Spojené štáty – aj napriek tomu, že tu každý rok zomrie viac ako 40 000 ľudí na infekcie spôsobené multirezistentnými mikróbmi, zatiaľ tu nedošlo k žiadnej zásadnej regule.

Dánsko – európsky vzor

Svetové médiá stále častejšie vyzdvihujú na margo antibiotík progresívnu činnosť Dánska.  Za dvadsať rokov dokázali znížiť spotrebu liečiv o viac ako 60%. Žiadne veľké opatrenia pritom zavádzať nemuseli. Ako informuje farmár z chovného dvora v Kopenhagene, Micheal Nielsen, pohodlie musí ísť skrátka bokom a dohliada sa na každý kus zveri osobitne. Nie je to najľahšia úloha!
Najmä malé prasiatka sa rýchlo nakazia, pretože trpia často hnačkami a kašľom. Infekcie neminú ani dospelé svine, ktoré sa často infikujú ranami a škrabancami z konkurenčných bojov medzi sebou. Dáni však naďalej trvajú na svojom – aby si mäso udržalo svoju kvalitu, antibiotiká sa zavádzajú len chorej zveri - duoprim proti hnačke, steptocillin proti zápalom. Až keď ochorie viac ako štvrtina všetkých zvierat, antibiotiká sa podávajú všetkým do vody.

Spomedzi ostatných európskych krajín sme na tom s použitím antibiotík pri chove zveri dobre. Neoplatí sa tak vôbec kupovať mäso zo zahraničia, iba ak zo severu Európy.

Slovensko najlepšie?

Nízkymi hladinami antibiotík v mäse sa však môžeme pochváliť aj na Slovensku. Hoci nás nikto oficiálne v médiách nepochválil, štatistika hovorí jasne: EMA (European Medicine Agency) uverejnila v roku 2011 informáciu o celoeurópskej spotrebe antibiotík v živočíšnej výrobe. Najhoršie skončili v rebríčku Cyperčania, ktorí na kilogram mäsa spotrebujú až 408 miligramov antibiotík. Vysoké hodnoty takisto spadajú aj na mäso pôvodom z Talianska, Španielska a Nemecka.
Slováci by si mali dávať pozor na mäso zo susedných štátov. Často cestujeme do Maďarka, Rakúska, či Čiech za lepšou kvalitou - no minimálne mäsa sa to netýka. České mäso obsahuje dvojnásobne a maďarské mäso trojnásobne viac antibiotík ako to naše. Mäso z Rakúska by sme takisto nemali uprednostňovať – obsahuje o 15% viac antibiotík ako naše mäso.
A kde sme sa teda v rebríčku ocitli my? Takmer na vrchole! Na jeden kilogram mäsa spotrebujú tunajší veterinári 44miligramov antibiotík – čo je iba o miligram viac ako spotrebujú ospevovaní Dáni.

Stačí nám to však? Už malé množstvo antibiotík môže naše baktérie v tele prevychovať a spraviť ich rezistentnými. Zaváži taktiež aj množstvo mäsa, ktoré máme vo zvyku konzumovať. Ak ho jeme viackrát do týždňa, je na mieste vybrať sa na prieskum do okolitých fariem – predsa len najzdravšie bude, ak zásobime telo mäsom bez chemického vylepšovania".

Ak si chcete pozrieť, ako sa v rebríčku darilo ostatným krajinám a zaujímajú vás aj iné detaily, informácie nájdete tu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency