Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zbavte sa zápachu z úst

Svieži dych nie je vecou náhody

18. 10. 2017 Trávenie Prevencia Baktérie  Hana Moravčíková
Zbavte sa zápachu z úst

Trápi vás zápach z úst?

Príčinou tohto problému je často nahromadené množstvo baktérií v ústach, ktoré spôsobuje zápaly. Tie vyvolávajú nepríjemný zápach pripomínajúci síru.

Každý človek má raz za čas v ústach nepríjemný zápach alebo chuť, a to predovšetkým ráno. „Ak si nie ste istý, či tento zápach pretrváva aj počas dňa, spýtajte sa niekoho blízkeho,“ odporúča zubárka Tina Frangella. „Možno to bude nepríjemná konverzácia, ale ušetríte si tak množstvo oveľa nepríjemnejších a trápnejších okamihov. Zistiť to môžete aj tak, že si privoniate k dentálnej niti potom, čo si ňou vyčistíte medzery medzi zubami.“

„Ak zubná niť zapácha a vidíte na nej krv, potom budete mať v ústach pravdepodobne nepríjemný zápach,“ tvrdí Dr. Woodall.

Čo spôsobuje zápach v ústach?

V prípade 80 % ľudí sa príčina nachádza priamo v ústach. Môžu to byť zubné kazy alebo problémy s ďasnami, ktoré vedú k zápachu. Ďalšími príčinami môžu byť zanesené dutiny v ústach, v ktorých sa držia zvyšky jedla, popraskané výplne, zanesené medzizubné priestory...

Za zápachom v ústach však môžu stáť aj iné príčiny: cukrovka, ochorenie pečene, infekcie dýchacích ciest, chronická bronchitída... Aby ste príčine prišli na koreň, mali by ste navštíviť svojho lekára a postupne vylúčiť všetko, čo za páchnucim dychom nestojí. Iba lekár totiž zistí, či vás netrápia žalúdočné kyseliny (reflux) alebo chronicky suché ústa. Problém s páchnucim dychom niekedy prosto nemusí súvisieť s ústnou dutinou, a preto je dôležité pozerať sa na naň komplexne.

Prevencia a riešenie

Aby ste predišli páchnucemu dychu, alebo aby ste sa ho úspešne zbavili, dodržiavajte nasledujúce odporúčania:

Umývajte si zuby aspoň dvakrát denne

Určite ste počuli, že je dôležité umývať si zuby aj pred spánkom. Odstránite si tak zvyšky potravy, ktoré v ústach nebudú v noci kvasiť a predídete nechcenému zápachu. Ak chcete proti páchnucemu dychu urobiť ešte viac, po vyčistení úst pastou si na kefku aplikujte trochu prášku na pečenie. Ak si zuby vyčistíte aj ním, zredukujete kyslosť v ústach.

Čistenie jazyka by malo patriť k bežnej ústnej hygiene.

Používajte ústnu niť alebo medzizubnú kefku

Odstránite tak zvyšky potravy z miest, na ktoré sa bežná kefka nedostane. Ak tak neurobíte, k zvyškom potrave vo vašich ústach sa dostanú baktérie, ktoré ich budú rozkladať a vyvolávať nepríjemné pachy.

Čistite si jazyk

Na tento bod mnoho ľudí zabúda. Kefka na jazyk je lacná a účinná. Jazyk je možno poslednou časťou vašej ústnej dutiny, na ktorú ste pri čistení zabudli, no i to stačí na to, aby ste mali v ústach nepríjemný zápach. Ak kefku na jazyk nezoženiete, vyčistite si jazyk bežnou kefkou na zuby.

Používajte ústnu vodu

Mnoho ľudí používa ústnu vodu na prekrytie zápachu, no je to veľmi neadekvátne riešenie, ktoré problém iba maskuje a niekedy ho dokonca môže ešte zhoršiť. Ústna voda totiž môže podráždiť zapálené ústne tkanivá a vyprovokovať ešte väčší zápach. Ak však máte ústa riadne vyčistené a netrápi vás v ústnej dutine žiadny ďalší problém, môžete si ich vypláchnuť ústnou vodou alebo zeleným či čiernym čajom. Vedci na univerzite v Chicagu totiž dokázali, že zelený a čierny čaj dokážu potláčať rast baktérií spôsobujúcich zápach z úst.

Nezabúdajte pri čistení zubov na medzizubné medzery.

Prestaňte fajčiť

Fajčenie je jednou z príčin, ktoré spôsobujú alebo prispievajú k zápachu z úst. Tabak vysušuje ústa a zanecháva v ústach pach, ktorý často nezmyje ani kefka a pasta.

Pite dostatok tekutín

Uistite sa, že prijímate dostatok tekutín. Voda ústa znovu a znovu obmýva, a tak budete mať vďaka nej zápach pod väčšou kontrolou. Po jedle si ňou môžete vypláchnuť ústnu dutinu a odplaviť tak väčšinu zvyškov skonzumovanej potravy. Ak máte lieky, ktoré vyvolávajú chronické sucho v ústach, skúste sa so svojim lekárom poradiť o alternatíve.

Žujte žuvačky bez cukru

Žuvanie žuvačky často stimuluje produkciu slín a zvlhčuje ústa. Sliny následne obmývajú ústa a pracujú na vyplavovaní zvyškov potravy, ktoré sa usadili na zuboch a ďasnách.

Tip Vitariána

Ak máte medzi jedlami chuť na nejakú dobrotu, pochutnajte si na chrumkavej čerstvej zelenine alebo na ovocí, ktoré efektívne rozprúdia sliny v ústach a odstránia aspoň časť baktérií, ktoré sa v ústach držia. Ak dodržiavate pôst alebo máte špecifickú diétu a hladujete, z času na čas si pochutnajte napríklad na stopkovom celere, ktorý je nízkokalorický, a preto vám diétu nenaruší. Prázdny žalúdok môže totiž v mnohých prípadoch produkovať kyseliny, ktoré sa hromadia a spôsobujú nepríjemný zápach v ústach.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency