Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vegán a športovec

Čo jedia najúspešnejší vegánski športovci na svete?

08. 09. 2017 Stravovanie Šport Osobnosti  Hana Moravčíková
Vegán a športovec

Najlepší z najlepších

Atlét, tenistka, karatista, jiujitsu bojovník, bodybuilderka, triatlonista alebo ultramaratonista, víťaz svojej kategórie na národnej, medzinárodnej či olympijskej úrovni – aj to sú vegáni, zdraví, silní a vytrvalí jedinci, ktorí sa z toho či onoho dôvodu rozhodli pre rastlinnú stravu a nielenže ju nevnímajú ako obmedzenie, ale berú ju dokonca ako svoje jedinečné eso v rukáve.

Rich Roll: 50-ročný vegánsky ultramaratónec, ktorý sa v máji 2010 rozhodol pre absolútne bezprecedentný výkon v oblasti vytrvalostného športu dovtedy považovaný za nemožný. Roll sa v rozmedzí jedného týždňa rozhodol absolvovať odyseu, ktorá sa skladala z piatich triatlonov s ironmanskými vzdialenosťami. S trénovaním na podobné športové udalosti začal Roll až pred svojou štyridsiatkou, no nahor sa šplhal rýchlejšie ako jeho o desať rokov mladší kolegovia. Skončil v prvej desiatke dokonca aj na 515-kilometrovom ironmanovi, v ktorom bol tretím najrýchlejším Američanom a druhým najrýchlejším plavcom.

Rich Roll, jeden z najúspešnejších ultramaratóncov na svete.

Venus Williams: jedna z najúspešnejších tenisových hráčok v histórii tenisu sa živí vegánskou stravou odkedy jej lekári v roku 2011 diagnostikovali Sjögrenov syndróm. Staršia zo sestier Williamsových sa rozhodla pre radikálnu zmenu jedálnička a vrhla sa na 100 % vitariánstvo. Inšpirovala však i mladšiu sestru, ktorá časom takisto prešla na rastlinnú stravu. Medzičasom sa Venus čiastočne dostala k varenému vegánstvu, no rastlinnej strave vďačí za to, že sa po dlhej a bolestivej pauze vrátila späť na dvorce.

„Keď som s rastlinnou stravou začala, hneď som sa do nej zamilovala. Uvedomovala som si, že si do tela dávam to najlepšie možné palivo. Nielenže mi to pomáhalo na kurtoch, ale neustále som si bola vedomá, že pre seba robím niečo dobré.“ Venus Williams

Torre Washington: bodybuilder, ktorý sa stal vegánom v roku 1998, sa postavil na pódium v bodybuildingovej súťaži v roku 2009 a vo svojej kategórii sa umiestnil hneď na treťom mieste. Postupne sa zúčastňoval ďalších a ďalších súťaží a posúval sa stále ďalej, až kým nezískal tzv. kartu profesionálov (pro card), vďaka ktorej sa mohol zúčastňovať peňažne odmeňovaných súťaží. V posledných rokoch sa zúčastňuje vrcholových súťaží v rôznych kategóriách, v ktorých získal štyri ďalšie karty profesionálov. Torre sa pre vegánstvo rozhodol s etických dôvodov, no považuje ho i za svoju cestu k vypracovanému telu a zdravému životu bodybuildera bez výživových doplnkov. Od roku 2009 sa umiestňuje na popredných priečkach najznámejších bodybuildingových súťaží v USA.

Torre Washington, bodybuilder a vegán z Jamajky.

Carl Lewis: tento hviezdny atlét sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, ktorému sa podarilo získať deväť zlatých olympijských medailí, bol vyhlásený za olympijského športovca 20. storočia. Množstvo titulov a dlhotrvajúcich rekordov mu podľa jeho slov prinieslo z veľkej časti práve vegánstvo:

„Uvedomil som si, že na to, aby bol človek úspešným športovcom nepotrebuje proteín z mäsa. Dokonca som zistil, že najúspešnejší rok v mojej pretekárskej kariére sa prekrýval s mojim prvým rokom vegánstva. Svoju váhu mám vďaka rastlinnej strave stále pod kontrolou a páči sa mi, ako vyzerám. Cítim sa takto skvele.“ Carl Lewis

Matt Frazier: ultramaratónec, ktorý na svojej stránke určenej vegánskym športovcom radí milovníkom rastlinnej stravy a vytrvalostným športovcom, ako pristupovať ku svojim tréningom a k svojmu jedálničku. Frazier sa venuje maratónom a ultramaratónskym behom, popri ktorých píše knihy pre nadšencov podobných koníčkov, aké má rád on: bláznivo dlhé bežecké trate a chutné rastlinné jedlá plné vzácnych živín.

Timothy Shieff: mladý britský majster sveta vo freerunningu a parkoure si všimol, že potom, čo prešiel na vegánsku stravu, trvá jeho rekonvalescencia kratšie a je efektívnejšia, jeho vytrvalosť sa predlžuje a telo sa mení na masu svalov a chudého mäsa. Okrem freerunning sa Shieff venuje mnohým vytrvalostným pretekárskym súťažiam, v ktorých sa zvyčajne šplhá na tú najvzácnejšiu zlatú priečku. Timothy sa pre vegánstvo rozhodol z etických dôvodov a okrem propagácie športu sa venuje aj šíreniu základných pilierov vegánstva.

Špecialista na freerunning, Tim Shieff.

Scott Jurek: bezkonkurenčný ultramaratónec, podľa mnohých ten najlepší, aký doposiaľ po Zemi bežal, vyhral vo svete extrémne dlhých bežeckých pretekov všetko, čo sa dalo a to hneď niekoľkokrát. O svojej skúsenosti profesionálneho športovca-vegána napísal i knihu Jedz a behaj. Držiteľ mnohých rekordov na tak náročných ultramaratónoch, akými sú Badwater 135, Appalachian Trail alebo Western States 100, sa pre vegánstvo rozhodol v roku 1997, pretože ho začal považovať za absolútny kľúč k vytrvalostnému športu, rýchlej rekonvalescencii a dlhodobému zdraviu.

Zoznam by mohol pokračovať donekonečna:

  • David Meyer, majstrovský bojovník brazílskeho jiujitsu,
  • Kendrick Farris, vzpierač, ktorý sa zúčastnil už troch olympiád,
  • Martina Navrátilová, tenistka, ktorá získala titul US open vo svojich štyridsiatich deviatich rokoch,
  • Molly Cameron, úspešná cross cyklistika,  
  • Jehina Malik, bodybuilderka, ktorá je vegánkou od narodenia, a ktorá sa stabilne drží medzi americkou top päťkou,
  • Fiona Oakes, držiteľka troch titulov z medzinárodných maratónov,
  • Cam Awesome, boxer ťažkej váhy a kapitán národného tímu USA ,
  • Tia Blanco, surferka, ktorá získala na juniorských majstrovstvách sveta 3. miesto,
  • James Southwood, svetový šampión v kickboxe z roku 2014,
  • Steph Davis, jediná žena, ktorej sa podarilo vyliezť free-climbingom na tie najnáročnejšie hory sveta,
  • Patrik Baboumian, najsilnejší muž Nemecka za rok 2011.

Celý tento zoznam je však stále len zlomok z mnohých úspešných športovcov, ktorí sa nad otázkou nedostatku proteínov v rastlinnej strave len letmo pousmejú. Čo teda jedia vegánski športovci?

Makro a mikro nutrienty: základy správnej výživy

Všetci športovci, ktorí sa spoliehajú na rastlinnú stravu vedia, že na doplnenie „paliva“ potrebujú predovšetkým makro nutrienty, ktoré im dávajú energiu: karbohydráty (cukry), bielkoviny a tuky.

Cukry sú základným zdrojom energie pre telo a zo zdravých celistvých rastlinných potravín nám ich dodávajú napríklad celozrnné obilniny, ovocie alebo škrobová zelenina, ako napríklad kukurica, hrášok, zemiaky, tekvice, reďkovky alebo mrkva.

K silným svalom pokojne dopomôže čisto rastlinná strava.

Bielkoviny telo používa na „udržanie svojho chodu“ a na „opravu“ poškodeného mechanizmu. Zdroje rastlinných proteínov, ktoré športovci často využívajú, sú napríklad fazule, šošovica, orechy, semená (predovšetkým konopné semienka), tofu alebo tempeh. Možnosťou je i doplnenie extra proteínov z rastlinných zdrojov, ktoré možno pridať napríklad do smoothie alebo iných nápojov.

Príjem tých správnych tukov telu zabezpečí bezproblémovú absorpciu vitamínov rozpustných v tukoch, akými sú napríklad vitamíny A,D, E a K. Zdravé tuky získavajú vegáni z orechov, semien, extra panenských rastlinných olejov alebo z avokáda. Potraviny bohaté na makrontrienty obsahujú však i mikronutrienty, a to tak vitamíny ako minerály, a tak zabijú vegáni konzumáciou zdravých makronutrientov dve muchy jednou ranou.

Probiotiká: vitálna látka spoľahlivej vytrvalosti

Probiotikám často nevenujeme priveľkú pozornosť, no tieto priateľské baktérie by mali byť súčasťou stravy každého človeka. Podporujú totiž správne fungovanie čriev, trávenia a zdravej imunity. Okrem všetkých týchto pozitív však športovci potrebujú probiotiká aj z ďalšieho dôvodu, konkrétne pre podporu vytrvalosti. Probiotiká pôsobia aj ako látka uľahčujúca a urýchľujúca rekonvalescenciu, pretože sa podieľajú na vstrebávaní antioxidantov v čase po náročnom tréningu.

Venus Williamsová vďačí vegánstvu za možnosť pokračovať v kariére.

Probiotiká športovcov navyše zbavujú zdravotných problémov, s ktorými sa často stretávajú počas a po tréningoch: nafukovanie, zápal čriev a nevoľnosť. Súčasťou jedálnička vegánskych športovcov je preto množstvo potravín s obsahom probiotík, ako napríklad kvasená kapusta, miso (poklad japonskej kuchyne), kórejské kimchi alebo čaj kombucha, ktorý si náchadza cestu už aj do slovenských obchodov.

Tip vitariána

Ak neviete, ako presne si zdroje rastlinných makro a mikro nutrientov namiešať, inšpirujte sa našim naším vzorovým vegánskym jedálničkom.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency