Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Martin Thám: inštruktor metódy Wima Hofa

Najlepší spôsob ako začať, je začať!

11. 06. 2017 Tipy Osobnosti Wim Hof  Hana Moravčíková
Martin Thám: inštruktor metódy Wima Hofa

Prečo si sa rozhodol pre MWH a nie pre bežný spôsob otužovania ľadových medveďov?

Už dlhé roky pred tým, ako som to vyskúšal po prvý raz, som cítil, že ma chlad priťahuje. Vnímal som otužilcov ako silné osobnosti, ktoré majú určite mnoho vnútornej sily. Potreboval som na to však motiváciu. A hlavne som mal strach, a preto mi toľko trvalo odhodlať sa a skúsiť to ... Ale 6. decembra 2015 som sa konečne rozhodol a spolu s ďalšími ľuďmi som to vyskúšal. Bez predchádzajúceho tréningu... Hneď na prvý raz som ale pocítil, že chlad, ako to vraví Wim Hof, je naozaj bránou do duše. Je to mentálna hygiena, vnútorné ticho, užívanie si stavu spojenia s prírodou. Vtedy som sa dozvedel aj o Wimovi, pozrel som si dokument a zistil som, že dokáže cez dýchacie cvičenia, chlad a myseľ ovplyvniť svoj nervový systém. Zaujalo ma, že dokázal zmeniť učebnice, a tak som sa o tom chcel dozvedieť viac.

Ako si zvládal chlad predtým, než si sa dal na MWH? Ako ho vnímaš teraz?

Za každý chlad, ktorý teraz cítim, som vďačný. Vnímam ho s radosťou. Zmýšľam teraz o chlade úplne inak ako predtým. Viem, že ma robí zdravším a silnejším. A prenášam to aj do iných životných oblastí. Prijímam to, čo prichádza, aj keď je to na prvý pohľad nepríjemné. Na Slovensku je chladno veľa mesiacov do roku. Prečo z toho nevyťažiť maximum? Chlad je teraz môj dobrý kamarát a zoznamujem s ním ďalších ľudí…

Chladu sa možno vystavovať aj na vzduchu, nie len vo vode.

Ako často metódu praktizuješ?

Pri každom cvičení je dôležitá pravidelnosť a vytrvalosť. Každé ráno keď sa zobudím, dám si studenú sprchu a dýchacie cvičenia, ideálne vonku, na záhrade, v prírode... Štandardne sa to robí naopak, ale mne osobne to vyhovuje takto: najprv sprcha a potom dýchanie, nakoľko sprcha ma preberie a dýchanie je tak na inej úrovni. Cez deň potom praktizujem ešte intenzívnejšie otužovanie v prírode. V letných obdobiach, okrem jazier a riek používam mrazničku, kde má voda od 0 do 3 stupňov. Kúpem sa v nej prakticky každý deň. Dýchacie cvičenia praktizujem takisto denne: 3 – 4 kolá. Ak cítim že mám oslabenú imunitu, alebo mám toho viac a cítim tlak, robím ich dlhšie. Keď som v kontakte s chladom, som v kontakte aj so svojou vnútornou podstatou. Vrstvy oblečenia nás izolujú od prirodzeného chladu, a teda aj od kontaktu s prítomným momentom. Cítim sa prijemne v prítomnosti a chlad ma do nej vtiahne, pretože sa v ňom musím koncentrovať. Skúste si dať namiesto kávy v zimný deň prechádzku v kraťasoch a uvidíte, ako vás to naštartuje.

S akým druhom ľudí sa na svojich workshopoch stretávaš? Z akých dôvodov prichádzajú?

Často sú to ľudia, ktorí chcú optimalizovať svoje zdravie alebo zapracovať na alergiách. Dozvedali sa, že táto metóda dokáže zbaviť telo permanentných chronických zápalov. Ďalej športovci, ktorí sa dozvedeli, že cez túto metódu sa dá maximalizovať výkon o 30 až 40 % a skvalitniť a zrýchliť regenerácia. Ďalej prichádzajú i zvedaví ľudia, ktorí si chcú jednoducho skvalitniť život. No a potom sú tu manažéri, riaditelia firiem, ktorí sa chcú uvoľniť a vypnúť alebo lekári, ktorí sa chcú o metóde dozvedieť viac. Prichádzajú aj otužilci, ktorí si chcú vzťah s chladom prehĺbiť. A nakoniec ľudia, ktorí k chladu nemajú vzťah a ktorých obmedzuje. Chcú na tom zapracovať. Chcú, aby sa chlad stal ich priateľom.  Chcú posunúť svoju termo zónu komfortu.

Thám prešiel riadnym inštruktorským výcvikom.

Pozoruješ na ľuďoch, ktorých metódu učíš nejaké zmeny? Čo považuješ za najťažšiu súčasť MWH? Čoho sa ľudia najviac obávajú?

Na Metóde Wima Hofa vnímam dve ťažké veci. Prvou je prirodzene chlad. Ľudom ale pomáham zmeniť negatívny pohľad na chlad. Preto chcem, aby na mojich workshopoch pocítili uvoľnenie a komfort, ktoré prichádzajú už tak po jeden a pól minúte v ľade. Je to blažený pocit kontroly nad telom. Vyplavujú sa hormóny a človek sa upokojuje... Druhou vecou je dlhodobé praktizovanie metódy. Na to sa na workshopoch špecializujem. Prechádzam s ľuďmi do hĺbky nástrahy, ktoré ich budú čakať a nastavujem ich na to, že prídu dni, kedy sa im nebude chcieť dýchať alebo sa kúpať v ľadovej vode. Ľudia s tým však vďaka príprave budú počítať. Budú na to pripravení a prekonajú to. Čo sa týka zmien, áno, pozorujem ich, ale dostávam i mnohé správy, ktoré ma o zmenách v životoch ľudí informujú. Mnohí vnímajú po workshope chlad úplne inak. Dostávam ďakovné maily, niekedy skoro každý deň. Ľudia sa tešia, že im ustupujú alergie, zhadzujú váhu, sú optimistickejší... Som za tento feedback veľmi vďačný a aj práve preto ma napĺňa byt inštruktorom Metódy Wima Hofa.

Mal si ako inštruktor nejakú negatívnu skúsenosť? Mal si účastníka, ktorý by odmietol spolupracovať/príliš sa bál/nesúhlasil s nejakými cvičeniami?

Paradoxne nie... Každý účastník workshopu išiel do chladovej časti aj keď prišiel s tým, že nepôjde, alebo že je chorý. Nikto nikdy z vody po 20 sekundách nevybehol, pretože by v nej dlhšie nedokázal zostať. Okrem pár výnimiek každý s radosťou precítil dve minúty v ľadovej vode. Mám z toho dobrý pocit, pretože si na tom zakladám. Chcem, aby mali ľudia dôvod a aby chápali, prečo sa musia uvoľniť a ako to zvládnuť, a čo im pobyt v chlade prinesie.

Láske k chladu učí Thám mnohých ľudí na Slovensku, v Čechách i v Maďarsku.

Vidíš priestor na praktizovanie metódy na Slovensku iba v chladných mesiacoch alebo aj v lete? Ak áno, ako?

Ako som už spomínal, aj studená sprcha, ktorá ma 12 - 15 stupňov krásne stiahne a schladí cievy v horúcich dňoch. Ľudia si to neuvedomujú, ale v lete je teplotný rozdiel ešte väčší, takže schladenie je veľmi efektívne aj pri teplotách, ktoré nepovažujeme za extrémne nízke... Podobne je to aj s jazerami. Schladia telo aj keď majú 20 stupňov. Striedavé sprchy, mrazničky s vodou a ľadom, skupinové tréningy, ľad v bazéne – možností je veľa. V lete, napríklad keď je večer chladno a prší, môžeme sa prejsť iba v kraťasoch a tričku. Existuje dostatok celoročných spôsobov, ako metódu praktizovať...

Ako pri metóde vydržať aj vo vyťaženom pracovnom či súkromnom živote? Máš nejaké osvedčené rady na bežné každodenné praktizovanie?

Existuje mnoho tipov... Naším veľkým nepriateľom je v prvom rade lenivosť, odsúvanie a zabúdanie. Aké máme zbrane na týchto nepriateľov? Mať dôvod. Pýtať sa samého seba, prečo to mám robiť? Musíme v tom mať úplne jasno. Potrebujeme tiež motiváciu. Prečo mám napĺňať tento dôvod? A nakoniec vieru. Treba veriť v to, že to má zmysel. A na záver pravidelný tréning. Na začiatku to vyžaduje viac úsilia, ale keď sa praktizovanie metódy rozbehne, stačí ho oveľa menej. Pri praktizovaní metódy potrebujeme cítiť ľahkosť a vďačnosť. Najlepší spôsob, ako začať, je začať. A kedy? Vždy teraz! Nemusíme o tom toľko premýšľať... Proste to stačí urobiť a ísť umne do toho. Nepripravovať sa na to celé týždne... Proste to zaradiť do dennej rutiny hneď ráno: dýchanie a studená sprcha. Keď pocítite benefity, tak sa nebude musieť nútiť. Bude to potom pre vás nádherné...

Ak sa človek naučí mať chlad rád, začne sa v jeho spoločnosti cítiť príjemne.

Tip Vitariána

Ak sa chcete dozvedieť o Metóde Wima Hofa viac od Martina Tháma ale i od jej samotného zakladateľa Wima Hofa, využite jedinečnú príležitosť a zúčastnite sa Ice Party už v stredu 14. júna 2017. Budete si môcť na vlastnej koži vyskúšať kúpanie v ľadovej vode ale i dýchacie cvičenie. Navyše si naživo vypočujete Hofa, ktorý na Slovensko chystá po prvý raz.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency