Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Čo sa stane, keď na pár minút denne zadržíme dych?

Prínosy intermitentnej hypoxie

30. 08. 2017 Prevencia Dýchanie Wim Hof  Hana Moravčíková
Čo sa stane, keď na pár minút denne zadržíme dych?

Zadržte dych!

Za posledný rok sme vám priniesli niekoľko článkov, ktoré sa venovali metóde pomenovanej po holandskom ľadovom mužovi, Wimovi Hofovi. Jeho metóda, ako veda niekoľkokrát dokázala, sa stáva stále populárnejšou hlavne kvôli narastajúcemu číslu pozitívnych ohlasov ľudí trpiacich na mnohé druhy fyzických a mentálnych ochorení. Súčasťou tejto metódy je i špecifický set dýchacích cvičení založených na extrémnom okysličení tela za pomoci zrýchľujúcich sa cyklov nádychov a výdychov a následného zadržania dychu.

Ruskí vedci už niekoľko rokov verejnosť upozorňujú práve na to, že terapia hypoxiou, teda krátkodobé zabránenie okysličovaniu tela, má mnohé zdravotné benefity. Ruský lekár Dr. Buteyko dokonca vytvoril vlastnú metódu, ktorá prináša úžasné výsledky v oblasti autoimunitných ochorení, akými je napríklad astma. Súčasťou tejto metódy, podobne ako v prípade Metódy Wima Hofa, je zadržiavanie dychu.

Už veľa ráz sme počuli, že k aktívnemu pracovaniu na dlhodobom zdraví patrí aj hlboké plynulé dýchanie, ktoré naše telo zaleje stále novou dávkou kyslíka. Ako je teda možné, že zadržiavanie dychu, teda presný opak hlbokého dýchania, dokáže človeku priniesť také silné účinky, že sa vďaka tejto jednoduchej technike začne zbavovať ochorení či niektorých ich symptómov?

Súčasťou pranayamy sú i špecifické dýchacie cvičenia so striedavým zapchaním nosných dierok.

Hypoxická terapia

Vedci skúmali vplyv hypoxie na ľudské telo približne posledných päťdesiat rokov. Po aplikácií jej rôznych foriem prišli s typom liečenia, ktoré nazvali hypoxická terapia. Intermitentnú hypoxiu charakterizujeme ako opakovanú hypoxiu prerušovanú „normoxiou“ teda normálnym dýchaním. Sedenie intermitentnej hypoxickej terapie spočíva v niekoľko minútovom hypoxickom dýchaní s nízkym príjmom kyslíka striedaným s intervalmi normoxického, teda normálneho dýchania.

Nisshesha Rechaka Kumbhaka Pranayama

Táto technika dýchania z pranayamy (kontroly dychu) predstavuje zadržiavanie dychu potom, čo človek z pľúc vydýchne všetok vzduchu. Dr. Malshe testoval schopnosť rôznych druhov pranayamy vyvolať hypoxiu. Tento lekár zistil, že bhastrika nasledovaná nisshesha rechakou je veľmi efektívna dvojica cvikov schopná vyvolať hypoxiu. To, čo tieto dve pozície docielia, je hyperventilácia, po ktorej nasleduje zadržanie dychu s prázdnymi pľúcami.

Fyziologické vysvetlenie tohto javu je jednoduché: hyperventilácia nás zbavuje oxidu uhličitého, ktorý, ak sa v tele nachádza v istých špecifických hodnotách, dokáže mozog upozorňovať na to, že má dýchať. Keď ho v tele v týchto hodnotách nemáme, dokážeme dych zadržať na dlhšie ako zvyčajne. Práve techniky pranayamy dokážu vyvolať hypoxiu najrýchlejším možným spôsobom.

Metóda Wima Hofa (MWH)

Jednou z troch základných častí MWH je séria dýchacích cvičení, vďaka ktorej v sebe človek rozvinie schopnosť zadržiavať dych na relatívne dlhé časové úseky. Je to pravdepodobne ten najbezpečnejší a najdostupnejší spôsob, ako sa dostať do stavu hypoxie bez využitia drahých pomôcok.

Na začiatok dychového cvičenia cvičenci svoje telo „zalejú“ kyslíkom, a to tak, že sa silno a hlboko nadychujú a zvoľna vydychujú. Následne dych zadržia na tak dlho, ako im to je príjemné. Na dokončenie cyklu sa doplna nadýchnu, aby telo opätovne dostali do „normoxie“. V prípade cvičenia nisshesha rechaka sa jedná prakticky o rovnaký postup. Počas približne 30-minútového dýchacieho cvičenia striedajú cvičenci krátke úseky hypoxie a normoxie. V prípade MWH je však súčasťou cyklu i záverečný plný nádych, ktorý dostane telo späť do normálu a zásobí ho novou vlnou kyslíka, ktorý vpláva rovno do buniek.

Wim Hof navrhol svojský druh dýchacích cvičení s množstvom zdravotných benefitov.

Buteykova metóda

Na rozdiel od východných metód a MWH Buteyko úplne vynecháva prekysličenie tela a začína so zadržovaním dychu. Využíva i ďalšie dýchacie techniky, ktoré spomaľujú dýchanie a príjem kyslíka. Tieto techniky cvičenci či pacienti opakujú asi 10 – 15 minút denne.

Čo sa stane, keď zadržíme dych na niekoľko minút denne?

Súčasťou základnej školskej biológie dýchania je nasledovné vysvetlenie: keď sa nadychujeme, do tela sa nám dostáva kyslík, zatiaľ čo pri výdychu z tela vylučujeme oxid uhličitý, odpadový produkt metabolizmu.

Kyslík je základnou látkou pre všetky živé bunky. Na druhej strane je vo veľkom množstve potenciálne nebezpečný a vedie k formovaniu voľných radikálov, ktoré bunky ničia. Hladiny kyslíka sú preto v tele udržiavané na špecifickej úrovni, o ktorú sa starajú mnohé telesné regulátory. Podľa Buteyka však ľudia, ktorí sa nachádzajú v nadmernom strese, „dýchajú príliš“ a dostávajú do seba priveľké množstvá kyslíka. Keď dych zadržíme, zvýšime si v tele hladinu oxidu uhličitého a znížime hladinu kyslíka v krvi. Ak by k hypoxii dochádzalo príliš dlho, človek by sa mohol dostať do rizikového, zdravie ohrozujúceho stavu. Krátka hypoxia tiež známa ako intermitentná hypoxia je však, ako už veda viac ráz dokázala, naopak zdraviu prínosná.

Čo sa deje počas intermitentnej hypoxie?

  • Jedným z dôsledkov intermitentnej hypoxie je trénovanie schopnosti tela prežiť v prostredí s nízkymi hladinami kyslíka. Zadržiavanie dychu totiž vovádza telo do režimu boja o prežitie podobne, ako to robia extrémne teploty v saunách alebo ľadových kúpeľoch.
  • Produkcia rastového faktoru, ktorá vedie k rozvoju nových krvných ciev.
  • Intermitentná hypoxia vyvoláva syntézu oxidu dusnatého, ktorá má mnoho pozitívnych dopadov na bunkové tkanivá. Oxid dusnatý chráni bunky od oxidatívneho stresu a stimuluje rozťahovanie ciev. Dokonca môže pomôcť aj s erektilnou dysfunkciou, pretože je i súčasťou vasodilatácie potrebnej pri erekcii penisu.
  • Prerušovaná hypoxia podporuje tvorbu nádorového supresorového proteínu 53, ktorý chráni DNA buniek a bráni im, aby sa pretvorili v rakovinové bunky. Kmeňové bunky dokážu prežiť iba v hypoxii. Bohato sa v ľudskom tele vyskytujú iba keď sa plod rozvíja v tele matky, kde má k dispozícii len nízke hladiny kyslíka. Po narodení sa kmeňové bunky z krvného obehu dieťaťa vytratia. Dokážu však prežiť na niekoľkých miestach v tele vrátane kostnej drene. S pribúdajúcim vekom sa však ich množstvo v celom tele zmenšuje. Je možné, že kmeňové bunky migrujú z kostnej drene do rôznych iných tkanív, kde podporujú obnovu a rast nových buniek, ak sú podporované aspoň krátkou intermitentnou hypoxiou. Táto skutočnosť by mohla byť veľmi prínosná pre mnohé degeneratívne ochorenia, akými sú Parkinson alebo Alzheimer.
  • Na laboratórnych myšiach vedci zistili, že intermitentná hypoxia dokáže stimulovať neurogenézu v mozgu prostredníctvom proliferácie nervových kmeňových buniek, ktoré prispievajú k správne fungujúcej pamäti, kognitívnym funkciám, a ktoré súčasne slúžia i ako antidepresíva.

Vyberte si na docielenie intermitentnej hypoxie také dýchacie cvičenie, ktoré vám vyhovuje najviac.

Ochorenia, ktoré možno liečiť intermitentnou hypoxiou

Nízke „dávky“ intermitentnej hypoxie, ktoré vyvinul Wim Hof, Dr. Buteyko a intermitentná hypoxická terapia, sú jednoduché, bezpečné a efektívne spôsoby liečby so značným terapeutickým potenciálom v oblasti nasledujúcich ochorení:

  • Cukrovka 2. typu
  • Koronárne ochorenia ciev
  • Osteoartritída
  • Parkinson
  • Autoimunitné ochorenia
  • Pamäť a kognitívne funkcie
Tip Vitariána

O dýchaní praktizovanom Metódou Wima Hofa sa dozviete viac v publikácii Učeň ľadu, približujúcej Metódu Wima Hofa na základe osobnej skúsenosti a výpovedí ďalších absolventov kurzu MWH. Ak máte chuť vyskúšať si riadny dýchací cyklus v ideálnych podmienkach, zastavte sa v Biobare Raw Vegan Fusion, kde vám bude od stredy 6. septembra 2017 k dispozícii špeciálna dýchacia miestnosť. Okrem ideálnych podmienok na dýchanie (zvlhčovače vzduchu, izolácia od okolia, pohodlné podložky atď.) je miestnosť vybavená špecifickými akustickými doplnkami. S binurálnymi beatmi, izochornickými a prírodnými zvukmi získate počas dýchania ešte intezívnejšie výsledky a zážitky. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency