Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Alexander Lowen: dýchate správne?

Zakladateľ bioenergetických cvičení nás učí umeniu správneho dýchania

02. 06. 2017 Dýchanie Osobnosti Wim Hof  Hana Moravčíková
Alexander Lowen: dýchate správne?

Kľúčom k liečbe je dualita fyzickej a psychickej stránky človeka

Lowen, ktorý bol študentom Wilhelma Reicha, študenta Sigmunda Freuda, využíval na diagnostiku rôznych druhov chorôb psychoanalýzu. Lowen sa však na rozdiel od svojich učiteľov začal za účelom hlbokej diagnostiky zdravotných problémov riadiť nie len tým, čo pacienti vraveli alebo cítili, ale i tým, čo už na prvý pohľad videl: postoj, sklon chrbta, plytké dýchanie, kŕčovité pohyby atď.

Alexander Lowen sa dožil 96 rokov. Takmer do svojej smrti sa venoval precvičovaniu svojich bioenergetických cvičení.

Originálny súbor dýchacích cvičení

Na základe vedomostí zo štúdia medicíny a poznatkom z fyzioterapeutickej praxe navrhol Lowen bioenergetický súbor cvičení, ktorý odstraňuje fyzické bloky v tele a následne dáva voľnejší a plynulejší priechod emóciám. Ako sám vravel, anglické slovo „emotion“ pozostáva z dvoch častí: predpony „e“, ktorá vo svojom gréckom pôvode znamená smerom von a „motion“, teda pohyb. Bol totiž presvedčený, že emócie úzko súvisia s pohybmi tela, a to predovšetkým s dýchaním.

Prečo nedýchame tak, ako máme?

Jednou z najdôležitejších súčastí Lowenovej liečby boli dýchacie cvičenia. Dýchací aparát totiž považoval za jeden z najzanedbávanejších súčastí ľudského tela, no súčasne i za jeden z najmocnejších liečiteľov tela.

Tvrdil, že hĺbka našich nádychov dokáže ovplyvniť i hĺbku našich pocitov. Dlhé hlboké dýchanie uvoľňuje telo a to dáva priechod uvoľneniu pocitov, ktoré v sebe človek potláča. Lowen dokonca obviňuje množstvo lekárov a fyzioterapeutov zo zanedbávania tak kľúčové faktora ľudského zdravia, akým je dýchanie.

Lowen bol presvedčený, že množstvo únavových či depresívnych stavov je spôsobených práve nedostatočným dýchaním. V mnohých rozhovoroch so smutným výrazom tvrdil, že väčšina ľudí dýcha zle. Svoje dýchanie konštantne limitujeme a degradujeme na sekundárny level. Následkom je pocit vyššieho fyzického i psychického stresu.

Bioenergetika je výsledkom troch komplexných vedeckých osobností.

Nesprávne dýchanie má na svedomí i úzkosť, podráždenie a napätie. Možno sa teda mnohí pýtate, prečo to ľudia robia. Prečo nedýchame tak, ako máme? Lowenova odpoveď je jednoduchá: riadne dýchanie dáva priechod silným emóciám a tých sa ľudia stránia. Vyhýbajú sa pocitu hnevu, smútku a strachu. Pri hlbokom dýchaní sa uvoľňujeme a dávame priechod emóciám, ktoré nekontrolujeme.

Hyperventilácia alebo krok k uvoľneniu?

Lowen bol absolútne presvedčený, že za zablokovaným chrbtom alebo zhrbenými ramenami nestoja iba fyzické príčiny. Aby sa k skutočným dôvodom zlého držania tela dopracoval, zostrojil súbor dýchacích cvičení navrhnutých za účelom hlbokého uvoľnenia tela, ktoré sa odzrkadlí nie len na uvoľnení stiahnutých svalov, ale i na vyplavovaní emócií.

Pacienti, ktorí takéto cvičenia praktizujú často, zažívajú brnenie v končatinách a stŕpanie, ktoré sa občas môže preniesť do celého tela vrátane tváre. Tieto pocity sa môžu natoľko znásobiť, že sa bude pacient cítiť priam paralyzovane. Všetky tieto symptómy pripomínajú stav, ktorý sa v medicíne nazýva hyperventilácia a považuje sa za nedobrovoľný a negatívny.

Lowen v tomto prípade s ostatnými lekármi opäť nesúhlasí. Ani bežci, ktorí behajú dlho a rýchlo nehyperventilujú. Lowen tvrdí, že telo je v danom momente plné kyslíka, ktorý nedokáže využiť. To môže viesť i k miernej malátnosti, no po ukončení dýchacích cvičení sa všetky tieto pocity vytratia. V mnohých prípadoch ich vystrieda pocit hnevu alebo nával smútku, no častou praxou i tieto príznaky zmiznú, pretože telo sa nahromadených potlačovaných emócií postupne zbaví.

Bioenergetické cvičenia v praxi

Lowenovo základné dýchacie cvičenie v špecifickej polohe vyvolá v mnohých pacientoch už po pár minútach plač alebo úzkosť. Toto cvičenie (prehnutie cez menší stolík, stoličku alebo posteľ ležiac na chrbte, s rukami za hlavou a nohami položenými na zemi) navyše pôsobí na dolnú časť chrbta a uvoľňuje ramená i lopatky. Prehýba telo opačným smerom ako zvyčajne.

Lowenove cvičenia sú na pohľad jednoduché a v mnohých prípadoch prinášajú veľké úspechy: zbavenie sa chronickej bolesti, únavy, stresu, tlaku z emócií atď... Nestojí hlboké dýchanie za to všetko?

Tip Vitariána

Techniku správneho dýchania s podobnými efektami propaguje i Metóda Wima Hofa, ktorú sa môžete naučiť na kurzoch Martina Tháma alebo Viktora Schillera. Z prvej ruky sa o nej budete môcť dozvedieť i priamo od Wima Hofa, a to 14. júna 2017 v Bratislave na Ice Party, súčasťou ktorej bude práve ukážka dýchacích cvičení.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency