Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ako si zlepšiť sluch svojpomocne?

V zdravých ušiach zdravý sluch

13. 10. 2017 Prevencia Zmysly Orgány  Hana Moravčíková
Ako si zlepšiť sluch svojpomocne?

Návšteva lekára

Ak sa vám zdá, že váš sluch sa zhoršuje, v prvom rade by ste mali navštíviť lekára a zistiť, o aký druh sluchového problému sa jedná. Ušný lekár dokáže sluchové ústrojenstvo vyšetriť do hĺbky a v mnohých prípadoch tak problém odstráni skôr, ako sa ním začnete trápiť. V každom prípade sa však diagnózu nesnažte previesť sami bez profesionálnej pomoci alebo za asistencie neskúseného laika. S pomocou lekára sa dozviete, ako sa o svoje uši starať tak, aby sa dané ochorenie nerozvinulo do závažnejších problémov.

Čistite si vonkajší ušný kanál

Mnoho ušných problémov spôsobuje ušný maz alebo drobné nečistoty, ktoré sa dostanú do uší. Ušný maz je v malých množstvách zdravý a má ochranný, zvlhčujúci a antibakteriálny účinok. Ušné kanáliky sa väčšinou dokážu čistiť samé, ale niekedy sa v nich môže utvoriť mazový zhluk, ktorý spôsobí zhoršený sluch a niekedy dokonca generuje zvuk podobný zvoneniu (tinnitus). S takýmito problémami dokáže pomôcť napríklad zopár kvapiek minerálneho, detského alebo glycerínového oleja naneseného priamo do ucha.

infografika-usi

Vyčistite si Eustachovu trubicu

Bežné nachladnutie, zápal dutín alebo alergie môžu spôsobiť upchatie Eustachovej trubice, ktorá spája stredné ucho s hrdlom a nosnou dutinou. Táto trubica sa niekedy môže zaniesť hlienom, čo môže viesť k bolesti uší a k zhoršenému sluchu. Niekedy sa tento problém vyrieši i sám, ale aby ste ho urýchlili, môžete skúsiť nasledovný trik: skúste zatvoriť ústa a zapchať si nosné dierky. Potom jemne fúknite, ako keby ste si chceli vyfúkať nos. Pomôcť môže i zívnutie alebo žutie žuvačky.

Športujte

Možno sa zdá, že šport a sluch spolu nesúvisia, no v skutočnosti dokáže fyzická aktivita naše sluchové ústrojenstvo do istej miery ovplyvniť. Ak si chcete udržať sluch v dobrej kondícii, venujte sa pravidelne kardio cvičeniam, ktoré podporujú riadne prekrvenie všetkých častí tela vrátane uší.

Praktizujte sluchové cvičenia

Dobrým cvičením na zbystrenie sluchu je identifikácia zdrojov zvuku okolo nás. Sadnite si na lavičku na rušnej ulici, v záhrade plnej zvierat alebo v rušnej domácnosti, zatvorte oči, vyberte si jeden zvuk spomedzi všetkých, ktoré počujete a skúste identifikovať, odkiaľ prichádza. Takýto druh meditácie upokojuje dych, cibrí sluch a pomáha s koncentráciou.

Sluchové cvičenia cibria uši.

Prijímajte dostatok antioxidantov

Áno, aj jedlo dokáže ovplyvniť náš sluch. Medzi potraviny, ktoré prispievajú k lepšiemu sluchu, patria ryby ako sleď, losos a pstruh, väčšina orechov a semien, celozrnné potraviny a všetko čerstvé ovocie a zelenina. Antioxidanty v týchto potravinách bojujú proti starnutiu organizmu a obsahujú i vitamíny A, C a E. Neutralizujú kyslíkové radikály v tele, ktoré spôsobujú mnohé poškodenia. Niacín, známy aj ako vitamín B3 a prítomný v mnohom ovocí a orechoch, podporuje prúdenie krvi do uší, pretože jemne rozširuje malé krvné cievy. Pozor by sme si mali dať aj na nízke hladiny vitamínu B12 a kyseliny listovej. Nedostatok týchto živín spôsobuje v neskoršom veku sluchové problémy.

Dávajte si pozor na soľ a toxíny

Živočíšna strava s veľkým obsahom nasýtených kyselín sa spája s vysokými hladinami cholesterolu a môže spôsobiť upchatie ciev. Aby uši dobre fungovali, musia mať zabezpečený riadny prietok krvi. Neprospieva im ani priveľká konzumácia soli, ktorá môže spôsobiť zadržiavanie tekutín. Vyhnite sa i jedlám, ktoré by mohli obsahovať ortuť, arzén a kadmium. Ťažké kovy sú pre nervy toxické a môžu dráždiť vnútorné ucho. K jedlám s veľkým obsahom ortute patria ryby ako žralok, mečiar alebo makrela.

Hlasná hudba a iné zvuky ušiam škodia. Vyvarujte sa ich

Nebojte sa načúvacích zariadení

Ak máte vážne sluchové problémy a lekár vám odporučí načúvacie zariadenie, poslúchnite ho a nechajte si svoj život skvalitniť. Mnoho ľudí má pred týmito zariadenia predsudky a dokonca sa ich často mnohí stránia využívať, no načúvacie zariadenie je pre sluchovo postihnutých ľudí úžasnou pomôckou.

Je to malé elektronické zariadenie, ktoré sa skladá z troch častí: mikrofónu, ktorý prijíma zvuk, zosilňovača, ktorý elektrické signály zosilňuje a reproduktora, ktorý ich posiela do slimáka. Takýto zvuk uvedie do pohybu jemné ušné ochlpenie v slimákovi, špirálovitej časti ucha, ktoré stimuluje nervy. Tie následne pošlú impulz o zvuku do mozgu.

Načúvacie prístroje sú dnešnej dobe veľmi diskrétne.

Tip Vitariána

Zhoršenie už existujúceho problému alebo výskyt nového si často spôsobujeme v prípade uší aj sami, a to vystavovaním sa extrémne hlasným zvukom, ktoré sluch porušujú. Skúste sa hlasným zvukom vyhnúť a ak to nie je možné, zadovážte si štuple do uší, ktoré ich aspoň do istej miery ochránia. Ak počúvate hudbu cez slúchadlá, stíšte si hlasitosť.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency