Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Aké toxíny na nás číhajú v domácnosti? – 2. časť

Aj vaša domácnosť potrebuje detox

25. 11. 2017 Ochorenia Prevencia Chemické látky  Hana Moravčíková
Aké toxíny na nás číhajú v domácnosti? – 2. časť

Kuchyňa

Rozhodne nepodávajte jedlo v riadoch z PVC. Môžu obsahovať látky, ktoré nie sú v PVC pevne viazané (napr. ftaláty), a ktoré sa môžu uvoľňovať do ľudského organizmu.

Aj keď farebné poháre sú na oko príťažlivé, farby v nich prítomné môžu obsahovať olovo a kadmium (často napríklad na potlači pohárov), môžu vážne poškodiť ľudské zdravie alebo dokonca podporiť rozvoj rakoviny.

  • Ak chcete svoje deti potešiť pohármi s potlačou, vyberajte také, ktoré nemajú potlač na miestach, odkiaľ sa pije.

V kuchyni sa vyhýbajte aj hliníkovým riadom alebo hliníkovým obalom na potraviny. Hliník sa považuje za jednu z možných príčin likvidácie mozgových a nervových buniek a vzniku Alzheimerovej choroby.

  • Namiesto hliníku využívajte sklo bez potlače, porcelán, nerez alebo drevo.

Chemikálie môžu obsahovať aj univerzálne čistiace prostriedky, a to napríklad látky dráždiace pokožku, biocídy alebo prchavé organické zlúčeniny, ktoré môžu podráždiť oči, hrdlo a pľúca, a ktoré môžu pri častom používaní vo vyšších koncentráciách spôsobiť poškodenie nervovej sústavy a mozgu.

  • Zadovážte si čistiace prostriedky na prírodnej báze, ktoré sú už dnes bežne dostupné. Čistia rovnako dobre ako tie toxické, ale sú šetrné k vám i k životnému prostrediu. Načistenie môžete použiť i klasický biely ocot, kuchynskú soľ, kyselinu citrónovú alebo jedlú sódu.

V detskej izbe je celá hŕba vecí, ktoré deti chytajú alebo vkladajú do úst. Viete, aké látky obsahujú?

Detská izba

Predovšetkým malým deťom sa do úst často dostanú hračky a predmety, o zloženie ktorých niekedy príliš nedbáme. Na čo si dať v prípade detskej izby pozor?

Predovšetkým na syntetické farby. Farby na stenách môžu obsahovať množstvo rizikových chemických látok rovnako ako laky, nátery a moridlá. Predtým, než svojim deťom izbu vymaľujete, overte si, či sú farby a nátery, ktoré používate vhodné do interiérov. Ak totiž prípravok určený na maľovanie exteriérového nábytku alebo stien použijete vo vnútri, môže byť nekonečným zdrojom ťažkého zápachu a uvoľňujúcich sa škodlivín.

  • Vždy si preto pri maľovaní interiérov vyberte farby riediteľné vodou. Môžete sa pozrieť na zloženie, alebo staviť na istotu a vybrať si farby s ekologickou certifikáciou, ktoré majú na obale značku Ekologicky šetrného výrobku.

V detských izbách no ideálne aj v celej domácnosti by ste sa mali vyhnúť podlahám z PVC, novilonu a laminátu. Alternatívou priateľskou k ľudskému zdraviu sú drevené podlahy, korok alebo pravé linoleum (tzv. marmoleum).

  • Pravé linoleum skutočne neobsahuje PVC. Je vyrobené z prírodných surovín (ľanový olej a drevená alebo korková múčka). Neškodí alergikom a bráni rastu mikroorganizmov.

Do detskej izby rozhodne nepatrí ani laminovaný nábytok z drevotriesky. Môže totiž obsahovať formaldehydy. Najlepšie urobíte, ak svojim potomkom zadovážite drevený nábytok ošetrený prírodným lakom, voskom, olejom alebo mydlovou vodou.

Kameňom úrazu v detskej izbe sú často hračky, ktoré môžu obsahovať olovo, chróm alebo ftaláty. Deti si hračky často vkladajú do úst a práve tak sa tieto škodliviny môžu dostať aj do ich organizmu. Pozor si dávajte aj na kojenecké cumlíky a fľašky. I tieto predmety totiž v niektorých prípadoch obsahujú bisfenol A.

  • Vždy sa pýtajte na zloženie výrobku a nakupujte v špecializovaných obchodoch alebo v lekárňach.

Posteľná bielizeň a matrace, na ktorých strávime tretinu svojho života, môžu obsahovať plno toxínov.

Spálňa

Spánkom strávime až jednu tretinu života. Je jasné, že keď nás z neho vytrhnú komáre alebo muchy a ich otravné bzučanie, nepotešíme sa. Ale myslite na to, že keď pravidelne používate prostriedky proti hmyzu (insekticídy), aj vy ich vdychujete do tela. Mnohé z nich obsahujú zdraviu škodlivé látky.

  • Vymeňte ich za klasické mucholapky, alebo si do okien namontujte siete proti hmyzu. Budete si tak môcť spánok vychutnať pri otvorenom okne.

Dajte si pozor i na to, ako periete svoju posteľnú bielizeň. V mnohých prípravkoch sa nachádza formaldehyd a bavlna môže obsahovať zvyšky pesticídov alebo azofarbivá. Vo farbenom textile sa môže nachádzať i kadmium alebo chróm.

  • Obráťte sa na bio bavlnu, alebo nakupujte v kvalitných obchodoch a pred prvým použitím svoju posteľnú bielizeň šetrne vyperte.

Za zamyslenie stojí i materiál, z ktorých sú vyrobené matrace. Môže totiž obsahovať spomaľovače horenia a prchavé látky, ktoré dráždia oči, hrdlo a pľúca.

  • Alternatívou je kokosové vlákno alebo prírodný kaučuk.

Do spálne rozhodne nepatria ani osviežovače vzduchu, vonné sviečky a gély. Sú vyrobené z petrochemických produktov a môžu vyvolávať alergické reakcie a dráždiť sliznice. Namiesto nich môžete používať prírodné esenciálne oleje, ktoré si môžete nechať odparovať v aromalmpe.

  • Čistejší vzduch môžete dosiahnuť aj pestovaním vhodných interiérových rastlín, z ktorých niektoré dokážu dokonca pohltiť formaldehydové výpary. Za zváženie stojí pestovanie fikusu, zelenca, dracenu alebo aloe vera.

Záchod možno vyčistiť i šetrnými prostriedkami, ktoré neškodia zdraviu.

Kúpeľňa a WC

Silné čističe toalety obsahujú prchavé látky a ľahko sa z nich uvoľňujú výpary, ktoré pri vdychovaní škodia pečeni, obličkám a pľúcam a môžu narušiť centrálnu nervovú sústavu.

  • Na čistenie záchodovej misy si zvoľte šetrné čističe na báze octu a sódy alebo bežné čistiace prostriedky napr. na čistenie kúpeľne.

Pozor si dajte aj na parabény, ktoré sa môžu nachádzať v niektorých kozmetických výrobkoch za účelom predĺženia ich trvanlivosti. V prípade niektorých ľudí vyvolávajú alergie, napodobňujú estrogény a sú spájané so vznikom rakoviny pŕs a prostaty. V kozmetických prípravkoch sa vyskytuje aj formaldehyd, a to konkrétne v lakoch na nechty. V parfumoch, vlasových prípravkoch a lakoch sa môže vyskytovať i dietylftalát (DEP), ktorý môže poškodiť DNA v spermiách u dospelých mužov a je tiež silným alergénom.

  • Ak chcete používať kozmetiku s kvalitným zložením, obráťte sa na certifikovanú biokozmetiku.
Tip Vitariána

Staňte sa uvedomelým spotrebiteľom a snažte sa svoju domácnosť uchrániť od všetkých nebezpečných toxínov z dlhodobo negatívnym dopadom na ľudské zdravie. Menej je niekedy viac a citrón s octom dokážu nahradiť i niekoľko škodlivých čistiacich prípravkov.

 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency