Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zdravé vlasy aj po lete

Odložte chémiu a siahnite po skutočnej vlasovej výžive.

03. 09. 2016 Krása Chemické látky  Katarína Mikulová
Zdravé vlasy aj po lete

Najmä pre ženy sú vlasy veľmi citlivou témou. V dobe, kedy musia byť perfektné v každom ohľade, sa problémové vlasy stávajú dôvodom na smútok: to neustále padanie, žiaden lesk, ani forma – to je na porazenie! Navyše, ak chceme vyjsť na ulicu, musíme siahnuť po množstve prípravkov, aby sme aspoň ako-tak vyzerali k svetu. Takže v čom je problém? Poďme ho spoločne nájsť!

Starostlivosť o vlasy vyžaduje cit

Najväčšou chybou u väčšiny žien je to,  že sa o vlasy nevedia dôkladne starať. Väčšinou to preháňajú s umývaním a upravovaním, no na kúry, kondicionéry a výživné masky zabúdajú. Chybou je aj nesprávna voľba kozmetiky a takisto nedostatok vedomostí o tom, čo vlasy potrebujú pre svoj zdravý rast. Na záver treba spomenúť aj symbolickú silu vlasov, ktorej si nejedná dáma vôbec nie je vedomá. Vedeli ste, že vlasy okrem sexuálnej energie symbolizujú silu osobnosti? Pri problémoch s vlasmi je teda potrebné myslieť aj na tento psychosomatický aspekt a zamyslieť sa tak napríklad aj nad tým, či v sebe nepotláčame ženskosť, alebo nejako inak neutláčame svoje potreby a túžby. Vypadnutý, šedivý či vysušený vlas – to je signál. Uistite sa, že ste so svojím telom a dušou naozaj v spojení!

Vlasy treba umývať s citom, považovať mytie za masáž a robiť tak maximálne 3x do týždňa.

Prestaňte s častým umývaním

Každodennému umývaniu svieti červená! Maximálna povolená hranica je trikrát týždenne a to preto, že častejšie umývanie vedie k vysušeniu vlasovej pokožky a tak k vysušovaniu vlasov a ich následnému lámaniu či vypadávaniu.

Pri pričastom umývaní môžete mať dokonca pocit, že vaše vlasy stále umývanie potrebujú, lebo sa veľmi rýchlo mastia.  Tu ste sa však nechali chytiť do pasce: Je to naopak! Vlasy sa mastia preto, aby vyrovnali škodu napáchanú nemilosrdným každodenným drhnutím. Keď ich prestanete nadmerne umývať, prestanú sa nadmerne mastiť.

Naše múdre telo produkuje maz, aby nás uchránilo pred útokom cudzorodých látok, my si však tento maz stálym umývaním dávame dole a tým otvárame bránu všetkým zápalom a iným nepríjemnostiam. Ak máte preto problém s vlasmi, ste majiteľkou dokonca aj mastných vlasov, skúste najprv značne zredukovať umývanie. Umyte si vlasy napríklad vo štvrtok a skúste s nimi vydržať až do nedele. Najprv budú vlasy mastné, no po dvoch-troch takýchto pauzách sa pokožka hlavy stabilizuje a bude mať tak možnosť stabilizovať aj vlasové cibuľky a vaša hriva opäť skrásnie.

Technika, akou si umývate vlasy, je takisto podstatná. Kmášete si vlasy zo strany na stranu a ostávajú vám v rukách celé chuchmáče? Ste k svojim vlasom príliš agresívna. Nezabúdajte, že vlasy sú symbolom vašej osobnosti, a tak si o to viac zaslúžia vaše hýčkanie. Umývanie vlasov by ste si mali užívať! Krúživými pohybmi vlasovú pokožku vymasírujte,  dobre ju tým prekysličíte.

Opláchnite si vlasy teplou vodou, naneste na nich šampón a jemne masírujte. Rešpektujte pritom smer rastu vašej hrivy, zbytočnému mixovaniu sa vyhnite. Zvlášť premasírujte vlasy na hlave, zvlášť ich končeky. Umývanie vlasov si musíte užiť! Pokojne nechajte skĺzať prsty aj po oboch spánkoch a doprajte im príjemnú masáž. Vlasy potrebujú prekrvenie, a tak ich masážou skvele vybavíte čerstvým kyslíkom a živinami. Potom si vlasy opláchnite teplou vodou a doprajte im ešte jednu masáž s mastnejším, olejovitým alebo inak výživným kondicionérom. Nechajte krátko pôsobiť a vodou starostlivo zmyte.

Češte s láskou

V uponáhľanom svete sa z česania stala dvadsaťsekundová rutina. Dva-trikrát si prebehneme hrebeňom vlasy a máme pocit, že sme sa učesali. Nie! Vaše vlasy potrebujú viac. Ak sú ešte mokré po umývaní, vtedy ich prejdeme veľmi citlivo hrebeňom s riedkymi zubami, prstami alebo tangle-teezrom. Tangle-teezer je nový kadernícky výmysel – akási kefa, ktorá veľmi jemne narába s vlasmi, lebo sa chuchvalcom poddá a rozuzluje ich postupne. Tangle-teezer sa prispôsobí tvaru lebku a je k vlasom oveľa šetrenejší ako bežné hrebene či kefy.

Česanie by malo mať dve etapy. Najprv si vlasy chytíme naspodku a rozčešeme si len ich konce, povedzme 5-10 centimetrov odspodu. Až keď sú končeky úplne jemné, môžeme s česaním pokračovať na hlave. Vždy si vlasy pri korienkoch pridržíme a neťaháme hrebeň hlava-nehlava. Každý uzol či chuchmáč si zaslúži samostatnú pozornosť. Opäť nezabúdame na psychosomatickú spojitosť v vlasmi – skúsme byť k sebe milšie a tolerovať drobné chybičky krásy. Tak, ako šetrne a s láskou sa staráme o vlasy, staráme sa tak aj samy o seba.

Doprajte si relax, rastlinné oleje a zábaly. Vaše vlasy budú o tri mesiace ako vymenené.

Už žiadne silikóny!

Prírodná kozmetika je alfou a omegou v otázkach starostlivosti o vlasy.  Ak skutočne chceme, aby boli naše vlasy zdravé, mali by sme zabudnúť na klasické šampóny známych značiek. Tieto obsahujú príliš veľa agresívnej chémie. Azda najnebezpečnejšou zložkou všetkej vlasovej kozmetiky sú látky zvané silikóny.  Ide o látky, ktoré majú relatívne vysokú pevnosť, sú viskózne, ale hydrofóbne – odpudzujú vodu a to je práve problém.

Keď si do vlasov votriete bežný balzam z drogérie, môžete mať pocit, že sú vaše vlasy perfektné. Budú tak skutočne aj vyzerať, lenže stalo sa tak len preto, že všetky vlasové nerovnosti sú obalené silikónom. Takýto vlas akoby zhrubol, zvláčnel a zarovnal sa. Pravda je však taká, že silikónom obalený vlas len ťažko príma živiny a navyše vode odolnosť tejto látky spôsobuje, že sa len veľmi obtiažne vymýva z hlavy. Ak niekto používa silikónové prípravky dlhodobo, v pokožke vlasov sa mu tak hromadí príliš veľa chémie, čo spúšťa rôzne alergie, podráždenia pokožky a vlasy vypadávajú, chorejú. Zabudnite preto na chémiu, zaslúžite si viac!

Nie je však silikón ako silikón - existujú zlúčeniny, ktoré redukujú hydrofóbnosť látky, a tak by mal byť silikón buď takmer úplne alebo čiastočne zmývateľný. Lepšie je však silikónom sa vyhnúť úplne.

A ako ich spoznáme?

Kľudne zbehnite do kúpeľne a prineste si k počítaču všetky svoje vlasové prípravky. Spoločne sa pozrieme na to, či neobsahujú silikóny. Silikóny sú všetky látky končiace na  -xane, -cone, -conol.  Za najnebezpečnejšie sa považujú napríklad Dimethicone, Dimethiconol, Cyclopentasiloxane, pretože sú nerozpustné a nezmývateľné.

Kto sa nechce zložením vôbec zaoberať, urobí dobre, keď bude nakupovať len v bio-predajniach, alebo oddeleniach prírodnej kozmetiky. Kozmetika s takýmto pôvodom by silikóny skutočne obsahovať nemala. Na vyrovnanie nerovností vlasu používajú tieto prírodne firmy rastlinné oleje a maslá, čo by malo byť pri ošetrení vlasov prioritou číslo jeden.

Nezabudnite na bylinné odvary? Breza, žihľava, harmanček a iné vaše vlasy posilnia.

Kondicionéry, prírodné masky a zábaly sú samozrejmosťou

Niekto si povie, že zainvestuje do kvalitného šampónu, no na kondicionér sa už tak trochu „vykašle“. Je však potrebné si uvedomiť, že kondicionér je pre umyté vlasy ako krém, ktorý im dodá potrebný maz, ktorý pri umývaní stratili, a tak je absolútne nevyhnutný. Medzi používaním šampónov a kondicionérov, balzamov či masiek musí existovať rovnováha – čo šampón „odmastí“, musí „balzam“ doladiť.  Vhodné je zvoliť kondicionéry a balzamy s rastlinnými olejmi, ako napríklad kokosový, mandľový či arganový.

Ak sú vaše vlasy vystavené prílišnej námahe – napríklad chodievate pravidelne na plaváreň či na tréningy, po ktorých si vždy osprchujete aj vlasy, nemali by ste s maskami a balzamami šetriť. Vyhraďte si jeden deň v týždni pre seba a doprajte svojim vlasom chvíľu, kedy ich dokonale rozmaznáte. Opäť máme na pamäti spojitosť našej osobnosti s vlasmi. Doprajme relax a maznanie vlasom a aj my sa budeme cítiť skvele.

Darujte im jeden deň v týždni!

Jeden deň v týždni pre vaše vlasy rovná sa jeden deň v týždni pre seba. A čo v takýto deň podniknúť? Starostlivo si vlasy rozčesať, umyť šampónom a votrieť do nich kvalitný olej. Fantázii sa medze nekladú! Kto chce vlasy rozžiariť a pridať lesk, siahne po olivovom oleji, kto chce vlasy vyživiť, môže použiť mandľový olej, kto chce posilniť rast a zamedziť padaniu, môže zvoliť veľmi účinný lopúchový olej, no najlepšie bude, keď oleje striedame a pri kúre na nich nešetríme.Po dôkladnej masáži ich zabalíme do fólie, potom do uteráka a môžeme si na hodinku prečítať časopis a vypiť zdravý smoothie. Po hodine vlasy umyjeme šampónom, najlepšie dvakrát, lebo vlasy sú veľmi mastné. Kto chce, pre lepšie rozčesávanie aj v tomto prípade použije kondicionér. Veľmi efektné sú takisto odvary z bylín, ktorými si vlasy na záver môžeme prepláchnuť.

10 bylín pre super hrivu!

Žihľava: prekrví, regeneruje, účinne bojuje proti lupinám.
Lopúch: veľmi dobre „sťahuje“ vlasovú pokožku, účinne pôsobí proti vypadávaniu, zbavuje prebytku mastnoty a lupín. Jeho olej je vynikajúcim prostriedkom proti padaniu vlasov. 
Rozmarín: pomáha prekrvovať pokožku, čím vlasy celkovo zlepšia svoju silu a vzhľad.
Levanduľa: upokojuje, zmierňuje zápaly, svrbenie a podporuje regeneráciu pokožky.
Šalvia: účinne „sťahuje“ pokožku, funguje proti vypadávaniu a predčasnému šediveniu vlasov.
Podbeľ: účinný proti padaniu, dodáva silu a lesk, preto je výborný ako kondicionér.
Nechtík lekársky: značne upokojuje, zjemňuje a zvláčňuje pokožku hlavy.
Breza: pomáha pri vypadávaní a lupinách, zbavuje prebytočného mazu.
lipový kvet: dodáva objem, hustotu a pekný vzhľad.
Harmanček: dezinfikuje, upokojuje pokožku hlavy a vracia vlasom stratený lesk.

Ako spravíme odvar z bylín? 5 polievkových lyžíc čerstvých alebo sušených byliniek zalejeme vriacou vodou, necháme 20 minút odstáť. Scedíme a odvarom si oplachujeme umyté vlasy.

Vaše vlasy potrebujú menej čistenia a viac opatery - v podobe kondicionérov, olejov a masiek.

Pozor na mechanické poškodenia!

Chápeme, že nie každému sa darí nosiť upravené rozpustené vlasy, ale mali by sme sa o to aspoň pokúsiť – šikovným strihom alebo použitím ozaj len minimálneho množstva sponiek. Časté gumičkovanie totiž deformuje tvar vlasu, a navyše to „energii“ vlasov neprospieva. Najmä na jar by sme mali vlasy udržiavať čo najviac voľné a rozpustené, práve prevzdušnenie a voľnosť im dožičia dostatok prekrvenia a živín z celého tela.

Mechanické poškodenie sa týka aj dredov alebo „clip-in“ vlasov, a teda umelých vlasov, ktoré sa pripevnia o ozajstné vlasy. Takýto vlas môže po čase úplne vypadnúť a vznikajú drobné alebo väčšie lysinky. Žehlenie, fénovanie a kulmovanie by malo mať takisto jasné hranice – obmedzte ich na skutočne výnimočné príležitosti a pre bežný deň voľte prirodzenejšiu úpravu vlasov.

Rešpektujte vlasový cyklus

Ak ste zbadali, že sa dopúšťate jednej alebo hneď viacerých chýb, nezúfajte. Vždy je čas, začať vaše vlasy milovať a dožičiť im opateru, akú si nepochybne zaslúžia. Buďte pri zmenách na vašej hlave však trpezliví – kým sa obnoví vlasový cyklus, môže to trvať až tri mesiace a až potom sa začne obnovovať ich objem a vitalita. Nezabúdajte však na pozitívny prístup. Vlasy veľmi citlivo reagujú na stres, a tak ak chceme vyzerať ako bohyne, musíme sa tak z času na čas aj cítiť – dopriať si skutočný relax, pohodu a rozmaznávanie.

Tip Vitariána

Ak vyššie uvedené rady praktizujete, no s kvalitou svojich vlasov nie ste spokojní, skúste vlasom dopriať Amitamin® Hair Plus, extrakt zo pšena a hrozna plný aminokyselín, vitamínov a stopových prvkov, ktoré vlasy zregenerujú zvrnútra. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency