Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Wim Hof

Človek s nadľudskými schopnosťami? - 1. časť

11. 07. 2016 Imunita Voda Wim Hof  Viktor Schiller
Wim Hof

Maratón za polárnym kruhom v šortkách? Pokojne...

Ak ste o Wimovi Hofovi už počuli, možno viete, čo všetko v živote dokázal. No ak vám jeho meno zatiaľ nič nehovorí, pozrite sa na stručné zhrnutie jeho doterajších počinov:

  • maratón za polárnym kruhom v sandáloch a v šortkách
  • polmaratón za polárnym  kruhom v šortkách a naboso
  • 66 preplávaných metrov pod ľadom na jeden nádych
  • hodinový pobyt dolu hlavou vo výške 2 000 metrov nad zemou
  • výstup na Mt. Everest do výšky 7 000 m n. m.  bez dychového prístroja a v šortkách
  • výstup na vrchol Kilimanjara v šortkách
  • pobyt v ľade dlhý 1 hodinu a 52 minút (celkovo 21 rekordov zapísaných v Guinessovej knihe rekordov)
  • maratón v Namíbijskej púšti bez prísunu vody

Otužovanie je pre pevnú imunitu mimoriadne dôležité.

Hof má za sebou množstvo skutočne extrémnych výkonov. Možno sa pýtate, na čo sú takéto aktivity dobré. Je to len ďalší blázon, čo nemá úctu k svojmu telu? Opak je pravdou. Jeho schopnosti sú dôsledkom dlhodobého štúdia tela a nepredstaviteľného ovládania telesných procesov. Donedávna bola takáto úroveň ovládania ľudského tela priam mystická a vedci sa pri zmienkach o extrémnych fyzických výkonoch nanajvýš posmešne pousmiali. Wim však v rôznych vedeckých štúdiách dokázal, že svoje telo má skutočne pod absolútnou - pre vedu doteraz nevídanou - kontrolou.

Wim Hofova metóda

Popísať celú Wim Hofovu metódu (ďalej už len WHM) v jednom článku je nemožné, a preto sa o jej podstate dozviete v štyroch samostatných no nadväzujúcich dieloch o tomto mimoriadnom „nadčloveku“:

  1. Kto je Wim Hof?
  2. Vedecké a lekárske štúdie
  3. WHM v praxi, reálne výsledky
  4. WHM na Slovensku

Kapitola prvá: Kto je Wim Hof?

Metóda Wina Hofa začína v hlave a v spôsobe zmýšľania.

Tento výnimočný muž sa narodil v Holandsku v roku 1959. Od mlada behal v snehu bosý, čo odštartovalo dlhú sériu pokusov s chladom, ktorým sa počas života venoval. Testoval svoje limity a vždy udivoval všetkých okolo. Na základe osobnej skúsenosti viem, že je to veľmi veselý, ústretový a otvorený človek, ktorý sa rád podelí o všetko, čo vie. Žiari z neho elán a je plný energie, ako keby mal dvadsať rokov. Je vo forme, ktorú by mu väčšina z nás mohla závidieť. Zo všetkého najviac rešpektuje prírodu, pretože ako vravieva, tá ho naučila všetko, čo vie. Nemal učiteľov, všetko skúšal na sebe a počúval, čo mu vraví jeho vlastné telo.

„To, čo dokážem ja, sa môže naučiť každý.“ Wim Hof

Za hranicou bežných fyziologických možností

Veľká časť jeho výkonov začína už  v jeho hlave – v koncentrácii a prepojení tela a mysle do jedného pracujúceho celku. Wim dokáže ovládať tvorbu tepla v tele, a tým si zabezpečiť konštantnú telesnú teplotu i v podmienkach, za ktorých by mala nastať hypotermia. Vie vedome ovládať vasokonstrikciu a vasodilatáciu, a tým meniť prietok krvi v končatinách. Dokonca vedome ovplyvňuje i tvorbu hormónov. V nemocnici mu v absolútnom pokoji namerali niekoľkokrát vyššiu hladinu adrenalínu v krvi ako človeku, ktorý išiel po prvýkrát v živote skúsiť bungee jumping.

Keďže počas dlhej doby boli jeho výkony bezkonkurenčné, začala sa o neho zaujímať i moderná medicína. Wim s testovaním súhlasil a bol veľmi rád, že sa zúčastní seriózneho vedeckého výskumu. Aby dokázala moderná medicína fungovanie Winovho tela vysvetliť, preskúmala a zmapovala jeho telesné procesy na molekulárnej úrovni.

Výkony Wina Hofa vzbudili záujem lekárskych a vedeckých kruhov.

Čo má ľadový muž spoločné s tibetskými mníchmi?

Winova metóda nie je úplnou novinkou. Teplotu tela vedia ovládať tzv. g-tummo technikou aj mnísi v Himalájach, ktorí boli podrobení výskumu na Harvardovej univerzite. Dokázali totiž zmeniť svoju telesnú teplotu až o 17 °C! Problémom však je, že bežný smrteľník sa túto techniku naučí len veľmi ťažko a jej plné uchopenie zaberie niekoľko rokov. Wim ukázal, že metóda, ktorú si na sebe vypracoval, dokáže behom pár týždňov naučiť človeka ovládať svoje telo na veľmi vysokej úrovni. Nejedná sa o žiadne bájky či dohady ale o pevné vedecké fakty.

Tri piliere Wim Hofovej metódy

Samotná metóda Wina Hofa je založená na troch hlavných pilieroch. Na prvom mieste stoja dychové cvičenia, ktoré dodajú telu  viac kyslíka, následkom čoho začne produkovať viac energie. Druhou zložkou je tréning mysle, ktorý študenta postupne naučí, ako ovládať svoj nervový systém, a tým aj celé svoje telo. A do tretice je to postupné vystavovanie tela chladu, ktorý má za účel nabudiť imunitu a spojiť predchádzajúce zložky do jedného celku. Účinky jednotlivých cvičení sú, samozrejme, ďalekosiahle a navzájom prepojené.

Wim Hofova metóda si na svete získava čoraz väčšiu pozornosť. Skúsenosti ľudí po celom svete, ktorí Hofov tréning absolvovali, hovoria sami za seba a  profitujú z nej i profesionálni športovci. Dokonca i viacero olympionikov sa podrobilo Wimovmu tréningu, aby dosahovali prostredníctvom ovládania svojho tela lepšie výsledky.

Tip Vitariána

Pri budovaní imunity pomocou chladu nemusíte začať zhurta bosonohým behom po snehu. Ak vás predstava odolného organizmu zaujala, začnite sa otužovať napríklad studenou sprchou.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency