Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Wim Hof 3

Metóda v praxi

25. 08. 2016 Veda Imunita Voda Wim Hof  Viktor Schiller
Wim Hof 3

Na počiatku bol kajak a obava pred hypotermiou

Mám turistický kajak a rád ho po celý rok využívam. Pri zimných plavbách však hrozí riziko, že človek skončí v ľadovej vode. Ak sa nedostane späť do kajaku, alebo sa z nejakého dôvodu od kajaku vzdiali, po nejakej dobe, povedzme do pol hodiny, nastane hypotermia organizmu (podchladenie).

Na jazere alebo na malej rieke sa v tomto časovom úseku dá doplávať na breh, no na mori je to oveľa horšie. Len si spomeňte na Di Capria, ako krásne v Titanicu skĺzol do hlbín, tuhý ako štolverka. Táto predstava ma skutočne napĺňala hrôzou. Rád jazdím sám, takže spoliehať sa na parťáka pre mňa nebolo riešením problému. Ďalším dôvodom môjho znepokojenia bol navyše fakt, že som nikdy nemal rád zimu. Bŕŕŕŕŕŕŕŕ!

Preto som sa začal obzerať po nejakom skutočnom riešení, po niečom inom ako teplom oblečení alebo záchrannom lokátore. Už som počul o tibetských mníchoch, ktorí dokážu prežiť noc v Himalájach na snehu iba vo svojom plachtovom oblečení a to aj v prípade, že teplota klesne na - 40. Vedia generovať vnútorné teplo pomocou meditácie a určitých cvikov. Táto technika sa volá g-tummo, no na internete o nej nájdete len veľmi útržkové informácie, o návode ani nehovoriac. Spomínaným mníchom sa venovala dokonca i Harvardova univerzita, a to priamo na laboratórnej úrovni. Napriek tomu, že výsledky ich cvičení a schopností sú potvrdené západnou vedou, mechanizmus, akým ich dosajú, je pre nás stále otázny.

Kajakovanie má v zime niekoľko rizík na čele s hypotermiou.

Z Tibetu do Holandska

Práve pri hľadaní človeka, ktorý by ma mohol naučiť g-tummo, som narazil na Wima Hofa. Síce nevyučoval priamo túto techniku, no očividne si vypracoval postup, ktorým dosahoval podobné výsledky. Som skeptik, takže na začiatku som si myslel, že Hof je jednoducho ďalší „extrémista“. Keď som však zistil, že svoju techniku dokázal naučiť aj ďalších ľudí, ktorí dosiahli porovnateľné výsledky, a že na svojich schopnostich spolupracuje s viacerými univerzitami a lekármi, zaujal moju pozornosť.

Na internetových fórach prevláda názor, že Hofova metóda je iba o tom, ako vydržať dlhšie v chlade. Že by sa jednalo iba o ďalší spôsob otužovania? Nič nie je od pravdy ďalej! Odolnosť voči chladu je iba jedným z mnohých efektov Hofovej metódy. Jej účinok je tak komplexný, že zdecimovať ho na jediný efekt by bolo veľmi nepresné. V podstate môžeme hovoriť o troch veľkých oblastiach, v ktorých účinky WHM pocítime.

Fyzické dôsledky:

  • V porovnaní s otužovaním existuje v prípade Hofovej metódy jeden do očí bijúci rozdiel. Pri otužovaní si organizmus postupne privyká na chlad, no pri WHM sa chlad používa ako iniciátor zmien v tele. Konkrétne pri znovuobnovení tvorby hnedého tuku a následnej  termogenézy, teda schopnosti tela vytvárať potrebné množstvo tepla aj v mrazivých podmienkach. S hnedým tukom, ktorý vytvára okamžité teplo, sa rodíme, ale telo ho postupne prestane produkovať, pretože kvôli teplému oblečeniu a teplému obydliu ho už nepotrebuje. V skratke povedané, zatiaľ čo otužilec zvládne studenú vodu preto, že si privykol na chlad, človek, ktorý si osvojil Hofovu metódu vyslovene generuje teplo.
  • Športovcov tiež môže zaujímať, že vďaka WHM je možné zvýšiť svoj výkon prirodzenou cestou (bez dopingu). Ako nepriamy dôkaz slúži skutočnosť, že WHM praktizujú profesionálni športovci i olympionici.
  • Cvičením predpísaných cvikov telo získa pevnosť a dobrú kondíciu.

Zdravotné dôsledky:

  • Ďalším z obdivuhodných účinkov Hofovej metódy je ovládanie imunitných reakcií v tele. Toto je vzácna informácia pre alergikov i pre ľudí s autoimunitnými ochoreniami.
  • Obrovská odolnosť voči bežným chorobám ako chrípka, nádcha, prechladnutie a podobne.
  • Zníženie až odbúranie zápalových procesov v tele je pravdepodobne ten najlepší efekt WHM s ďalekosiahlym účinkom. Zlepšia sa vďaka nemu podmienky, za ktorých sa telo dokáže s chorobami popasovať samo. Nejedná sa o všeliek, iba o vytvorenie podmienok vhodných pre vyliečenie. Predstavte si účinok, aký by táto metóda mohla mať na civilizačné ochorenia...

Psychické dôsledky:

  • Ako sa vraví - v zdravom tele, zdravý duch. Keď sa začnete cítiť lepšie fyzicky, budete mať aj lepšiu náladu.
  • Vďaka rozborom krvi pri pokusoch bolo možné merať hladiny hormónov v tele. Ukázalo sa, že pri meditácii a dychových cvičeniach sa presúva aktivita v mozgu do iných častí tela, ako je bežné. V kombinácii s hormonálnou produkciou zažíva preto človek pocity pokoja, šťastia a spokojnosti.
  • Človek začne vnímať svoje telo inak - zvnútra. Začne ho ovládať. Nie je ľahké to presne opísať, ale zrazu sa človek jednoducho stane pánom svojho tela. Jedna skúsenosť je v tomto prípade viac ako siahodlhé popisy...

Tieto i ďalšie účinky sa navzájom prepájajú, kombinujú a produkujú ďalšie efekty. Sám na sebe stále objavujem nové, nepoznané účinky. Zoznam, ktorý ste si vyššie prečítali, nie je finálny ani jediný správny a už vôbec nie oficiálny.

Rok s Hofovou metódou

Rád by som podotkol, že moje názory nereprezentujú názory Wim Hofa ani Innerfire (oficiálna stránka Wima Hofa). Nebol som poverený hovoriť v ich mene. Zdôrazňujem to preto, aby nedošlo k nejakému nedorozumeniu.

Metódu cvičím už viac ako rok. Začínal som kurzom uprostred leta, aby som si, ako som dúfal, do zimy zvykol na studenú vodu a na chlad. Potom som absolvoval pokročilý kurz v Holandsku a ďalší ma čaká najbližšiu zimu. Pokročilé kurzy ovládania Hofovej metódy však nie sú nutné, pretože sú určené predovšetkým budúcim inštruktorom.

Hof odovzdáva svoje vedomosti mnohým ľuďom z celého sveta.

Prvé výsledky, ktoré ma šokovali, sa dostavili veľmi rýchlo, iné zasa potrebovali svoj čas.

  • Behom prvého týždňa obyčajné zadržanie dychu stúplo z minúty na zhruba tri - dovtedy nepredstaviteľný výkon.
  • Chrípku a nádchu som nemal, odkedy som sa začal metóde priúčať. Nie že by na mňa nič neliezlo, ale keď cítim prítomnosť choroby, cvičením a meditáciou ho dokážem zvrátiť. Predpokladám, že viem nabudiť imunitný systém tak, aby si poradil s chorobou skôr, ako sa stihne rozvinúť.
  • Viditeľne sa mi zlepšila kvalita pleti.
  • Zo zimy už nemám strach ani nepríjemný pocit. Studená voda  mi je príjemná. To je presne to, čo som potreboval na zimné kajakovanie. Nemám viac strach z hypotermie, no stále mám pred ňou zdravý rešpekt.
  • Ovládam inštinkt pri páde do ľadovej vody a dokážem sa vyhnúť pichaniu pokožky, stiahnutiu pľúc a triaške.
  • Pri dvojhodinovej zimnej prechádzke pri mínus päť v šortkách a krátkom tričku mi bolo teplo. Zvnútra tela mi vyžarovalo teplo.
  • Dokážem v chlade meniť prietok krvi v končatinách. Viem ich zohriať, aj keď by mi  mala byť zima, lebo teplo by sa držalo v jadre pre zachovanie teploty.
  • Ako som písal už skôr, vnímam telo iným, lepším a podrobnejším spôsobom.
  • Meditácie sú hlbšie, rýchlejšie upadám do bezmyšlienkovitého stavu a pokoja. Kedysi mi trvalo dosiahnutie takéhoto stavu desiatky minút až hodiny a niekedy sa mi to nepodarilo vôbec. Teraz je to otázka niekoľkých minút.
  • Pri behaní mám lepší pocit a dosahujem vyšší výkon. Ide to ľahko a bez únavy...
  • Mám viac energie a lepšiu kondíciu.
  • Moja kúpacia sezóna začína na Nový rok a končí na Silvestra.
  • Všetky tieto dôsledky sa odrazia na lepšej nálade a prístupe k životu.

Všimol som si však aj zopár kozmetických nevýhod. V zime nepotrebujem viac ako tričko, prípadne vestu, a ľudia preto na mňa občas pozerajú ako na blázna. Priateľka na mňa tiež niekedy čudne pozerá, tak si z času na čas beriem aspoň tú vestu... Zimné bundy by som mohol pri našich miernych zimách vyhodiť. Ak nejakú peknú uvidím v obchode, trochu ma rozčuľuje, že si ju nemôžem kúpiť. Zostala by totiž visieť doma na vešiaku... A posledné negatívum? Som človek bežný, rozumej lenivý. Docieliť hore uvedené pozitíva sa dá iba praxou, do ktorej sa občas musíme nútiť...

Tip Vitariána

V poslednej časti štvordielneho článku o Wimovi Hofovi vám priblížim, ako to je s Hofovou metódou na Slovensku, kde sa dá cvičiť, ako sa stretnúť s ďalšími nadšencami a kde zistiť ďalšie informácie.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency