Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Wim Hof 2

Ľad, meditácia a neveriaci lekári

08. 08. 2016 Veda Imunita Voda Wim Hof  Viktor Schiller
Wim Hof 2

Vedecké a lekárske štúdie

Jednému z prvých výskumov sa Wim podrobil v roku 2007 v známom lekárskom inštitúte The Feinstein Institute for Medical Research. Výsledky, ktoré z testov vyplynuli, ukázali, že Wim Hof vie ovplyvniť svoj autonómny nervový systém. Konkrétne je schopný potlačiť množstvo zápalových ukazovateľov v krvi, ktoré sú spájané s chronickými chorobami.

V roku 2010 viedla prof. Hopmanová výskum na UMC, ďalšom medicínskom inštitúte nachádzajúcom sa v St.Radboud. Súčasťou výskumu bol 80-minútový ľadový  kúpeľ, ktorému bol Hof vystavený. Po kúpeli vedci vykonali viacero meraní a na základe prekvapujúcich výsledkov rozbehli sled ďalších štúdií.

Wim Hof vs. E-coli

Jeden z nasledujúcich výskumov viedol v roku 2011 prof. Dr. Peter Pickkers, profesor experimentálnej medicíny intenzívnej starostlivosti spolu s Matthijsom Koxom, výskumníkom v oblasti medicíny intenzívnej starostlivosti z univerzity v St.Radboud v Holandsku. Pickkers s Koxom urobili na Wimovi a neskôr i na ďalších dvanástich ľuďoch dnes už legendárne testy s endotoxémiou (endotoxín z E.Coli vstreknutý priamo do krvného riečiska). V štúdii boli, samozrejme, aj kontrolné skupiny ľudí, ktorí metódu Wima Hofa neovládali. K veľkému prekvapeniu oboch vedcov prešla celá skupina jedincov, ktorí sa učili Hofovu metódu s výbornými výsledkami podobne ako Wim. U kontrolnej skupiny sa však prejavili bežné následky intoxikáciou endotoxínom.

Neveriaci Tomáš menom Marie Hopmanová

Podľa Marie Hopmanovej Ph.D., pracovníčky na rovnakej univerzite v holandskom St. Radboud, bolo to, čo robí Wim Hof, vedecky nevysvetliteľné. Hopmanová preto urobila experiment, počas ktorého stál Wim zasypaný v 700 kilogramoch ľadových kociek. V takýchto podmienkach by netrénovaná osoba pravdepodobne zomrela na podchladenie. Wim však tento problém nemal, pretože jeho telo konštantne vykazovalo teplotu okolo 37 °C.

Pokus, ktorý presvedčil i neveriacu lekárku by mal na bežného človeka pravdepodobne smrteľné dôsledky.

Hopmanová predpokladala, že počas experimentu sa jeho teplota nebezpečne zníži. Výsledky ju však prinútili zvážiť možnosť, že Hof dokáže skutočne ovplyvňovať svoj autonómny nervový systém, ktorý reguluje okrem iného i frekvenciou tepu  srdca, dýchaním a krvným obehom. Tento experiment však nastolil veľa nových otázok: Ako môže človek zdvojnásobiť svoj metabolizmus bez toho, aby zvýšil svoj srdečný tep? Ako je možné, že sa Hof netrasie? Je to predsa prirodzená reakcia tela vystaveného extrémnemu chladu... Kvôli podobným otázkam pokračuje výskum Marie Hopmanovej i naďalej.

Môžeme sa vedome vyhnúť hypotermii?

Omrzliny – nepríjemný a závažný problém trápiaci tak bezdomovcov ako vrcholových horolezcov, dobrodruhov či tých, ktorí si na túru do hory zabudli pribaliť pár teplých rukavíc. Telo automaticky prepne do režimu na prežitie, zníži prietok krvi do končatín a tým presmeruje krv do vitálnych orgánov, ako sú srdce, pečeň, pľúca a obličky. Pokožka začne postupne omŕzať. Zdá sa nám, že mravčí, páli, alebo v nej strácame cit. Jej farba sa zmení na žltú alebo bielu. Ak omrznutie prenikne až ku kosti, tkanivo môže opuchnúť, objavia sa pľuzgiere a dôjde k odumretiu.

Hypotermia (podchladenie) nastáva v čase, keď teplota jadra klesne pod 35 stupňov Celzia. Vitálne znaky ako dýchanie, pulz a krvný tlak klesnú pod normál a dostaví sa malátnosť a únava. Človek postupne stráca vedomie a môže zomrieť. V ľadovej vode, ktorá odvádza teplo z tela podstatne rýchlejšie, môže hypotermia nastať už po tridsiatich minútach. Nič z toho sa však nestalo Wim Hofovi v ľadovom kúpeli. „Jeho pokožka bola stále ružová“, hovorí Kenneth Kamler.

„Je schopný vydržať chlad, pretože vie zmeniť fyziológiu svojho tela. Vie aktivovať schopnosti, ktoré my ostatní nevyužívame. Jeho teplota postupne klesla o desať stupňov na úroveň, ktorá by bola pre priemerného človeka smrteľná. Wim však bol schopný opäť zvýšiť svoju telesnú teplotu o šesť stupňov, a to výhradne meditačnými praktikami. Je to výkon, ktorý bol doteraz v medicíne považovaný za nemožný,“ povedal Kamler.

Vďaka meditácii dokáže Wim Hof ovládať svoje telo do nepredstaviteľných rozmerov.

Záhada okolo Wima Hofa ešte len čaká na svoje vyriešenie. Vidíme, že v ľudskom mozgu leží enormné množstvo nevyužitého potenciálu. Keď sa vedcom podarí fyziológiu Wima Hofa preskúmať do väčších detailov, aspoň časť z tohto doposiaľ nevyužitého potenciálu sa stane prístupným pre každého.

Čo všetko Wim Hof a jeho žiaci dokážu?

  • regulovať a udržať telesnú teplotu mimo dosahu bežného človeka,
  • vedome ovplyvňovať imunitnú reakciu organizmu,
  • dychovým cvičením meniť pH krvi a tým ovplyvňovať ďalšie biochemické reakcie v tele,
  • sústrediť sa a vedome ovplyvniť podvedomé reflexy,
  • vedome ovplyvniť tvorbu niektorých hormónov,
  • podporiť tvorbu hnedého tuku, ktorý sa u dospelého človeka už takmer nevyskytuje,
  • zvýšiť niekoľkonásobne svoj metabolizmus v pokojovom režime,  
  • vedome ovládať vasokonstrikciu a vasodilatáciu, a tým meniť prietok krvi v končatinách.

Výskum pokračuje

Wim Hof je záhada, ktorú sa snažia vedci postupne odkrývať. Zatiaľ čo Hof sa venuje vyučovaniu svojej metódy a jej praktickému použitiu, v interiéroch holandských i zahraničných laboratórií prebiehajú testy zamerané na stále nevysvetliteľné aspekty Hofovej fyziológie. Prof. Netea a prof. Stick sa v súčasnej dobe venujú testovaniu krvi počas Hofových meditácií a dychových cvičení a do podobných testov sa zapojil i Dr. Kevin Tracey v New Yorku. Prof. Daanena skúma v Holandsku fyziológiu organizmu v chlade rovnako ako prof. Oksa vo Fínsku. Neustály záujem vedcov vzbudzuje i vedomá tvorba hnedého tuku, ktorý sa takisto dostáva pod mikroskop poverených laboratórií.

O metódu Wima Hofa je čoraz väčší záujem nie len v laických, ale i v lekárskych a športových kruhoch.

Tip Vitariána

Ak sa chcete dozvedieť, ako praktizovať Hofovu metódu, prečítajte si nasledujúcu časť série štyroch článkov o  Holanďanovi odolnom ako ľadový medveď.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency