Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Rieka života - Lymfa časť 1.

Nechajme sa unášať na divokých vlnách tejto životodarnej tekutiny.

25. 03. 2016 Stravovanie Alternatívna medicína Pohyb Lymfatický systém  Hanka Moravčíková
Rieka života - Lymfa časť 1.

Lymfatický systém – rýchlejší a prejazdnejší ako „D-jednotka“

Lymfatický systém by sme mohli prirovnať k extrémne prepracovanej cestnej sieti, ktorá tými najdokonalejšími komunikáciami dovádza všetko potrebné aj do tých „najzapadnutejších“ častí ľudského tela. Jeho základnou stavebnou jednotkou sú lymfatické cievy. Križujú celý náš organizmus, zhromažďujú lymfu a odvádzajú ju späť do krvi.

Rovnako dôležitou súčasťou lymfatického systému sú lymfatické uzliny, ktoré fungujú na báze „servisného“ zariadenia, ktoré skontroluje celé naše „vozidlo“. Uzliny sú orgány guľatých tvarov slúžiace primárne ako biologický filter lymfy. Zbavujú ju neželaných organizmov a cudzích látok. Nachádzajú sa v rôznych častiach tela a ich veľkosť sa pohybuje od niekoľkých mikro milimetrov až po 2 – 2,5 cm. Do týchto filtračných orgánov je zavedených niekoľko ciev, prostredníctvom ktorých do nich prúdi lymfa. Z uzlín následne vedie jedna väčšia cieva, cez ktorú sa prečistená lymfa vracia späť do organizmu. V týchto orgánoch nájdeme mimoriadne dôležité lymfocyty a makrofágy chrániace organizmus pred infekciami a pohlcujúce baktérie.

Lymfa: vzácny kúpeľ pre bunky

Aj bunky ľudského tela sa rady kúpu. Majú však vysoké nároky a na to, aby sa vykúpali skutočne dočista, musia mať k dispozícii čistú, kvalitnú a výživnú lymfu. Lymfa obmýva bunky a zásobuje ich dôležitým kyslíkom, vďaka ktorému zostávajú dlhodobo zdravé. Na starosti má však i odvádzanie odpadových látok, ktoré sa v bunkách nahromaďujú následkom vylučovania toxínov a iného odpadu z  telesných tkanív.

Keďže tieto odpadové látky lymfa zbiera, musí byť následne prečistená v lymfatickom „servise“, uzlinách plných lymfocytov a makrofágov. Práve vďaka nim dokáže organizmus zabrániť šíreniu baktérií a infekcií. Lymfatická sústava teda z očividných dôvodov zohráva kľúčovú úlohu pri správnom fungovaní imunity, teda schopnosti odolávať choroboplodným baktériám, vírusom, prvokom či hubám a likvidovať naše vlastné staré, poškodené či nádorovo transformované bunky.

Uzliny sú orgány guľatých tvarov slúžiace primárne ako biologický filter lymfy.

Vo všeobecnosti má lymfa číru až žltú farbu, ktorá sa odvíja od jej konkrétneho zloženia. Jej ideálna konzistencia je tekutá, no v niektorých prípadoch, predovšetkým vplyvom vysokej konzumácie tukov, dochádza k jej zahusťovaniu. Každý z nás má v organizme približne jeden liter tejto tekutiny.

Je vaša lymfa tekutá alebo hustá?

Ak má lymfa v okolí buniek tekutú konzistenciu, medzibunkové prostredie vypĺňa tým správnym množstvom vody, ktorá oddeľuje jednu bunku od druhej. Toto množstvo je presne také, aké bunky potrebujú, aby boli dostatočne zásobované, no aby sa v tekutine netopili. Vážny problém nastáva vtedy, keď lymfa vplyvom mnohých faktorov zhustne. V takomto prípade sa kumuluje v medzibunkovom prostredí v prílišných množstvách a bunky začína dusiť. V  hustom, vodnatom prostredí medzi bunkami sa navyše nahromaďujú toxíny, parazity a iné odpadové látky, ktoré zhustnutá lymfa nedokáže odvádzať do lymfatických žliaz. Aby sa do buniek dostali vitamíny v spracovateľnej forme, musia sa navyše najprv roztopiť v tekutine. Avšak v prípade, že je lymfa hustá, k tomuto procesu nedochádza, a tak je náš organizmus na bunkovej úrovni oberaný i o zásobu vitamínov.

Faktory s negatívnym vplyvom na lymfu

Lymfatický systém si často zanášame sami, a to častým popíjaním nekvalitných čajov, kávy a alkoholu, zlozvykmi, akými je fajčenie alebo užívanie omamných drog, prílišným solením i sladením a priveľkou konzumáciou mäsa a mliečnych výrobkov. Na lymfu vplývajú negatívne i nepopulárne, no časté pocity hnevu, žiarlivosti, strachu alebo zášti. Ďalším faktorom, ktorý bráni správnemu prietoku lymfy, sú tuky. Na rozdiel od cukrov a bielkovín musia byť tuky najprv spracované v lymfatickom systéme a až následne prechádzajú do krvi. Ich prítomnosť v lymfe však túto tekutinu badateľne zahusťuje a sfarbuje ju do mliečnej bielej. Podobné dôsledky má i neprirodzene vysoká konzumácia bielkovín.  

I keď istý čas si zahustenú lymfu v organizme nemusíme nijako uvedomovať, skôr či neskôr sa prejaví. Najčastejšie ochorenie nesprávne fungujúceho lymfatického systému sú opuchy končatín, únava, celulitída a poruchy imunitného systému.

Uzliny sú orgány guľatých tvarov slúžiace primárne ako biologický filter lymfy.

Ako si svojpomocne zabezpečiť správne fungovanie lymfatického systému

Fyzické cvičenie

Ak ste v detstve radi skákali, rýchlo sa k tejto aktivite vráťte. Skákanie je totiž tým najlepším cvičením na rozprúdenie lymfy. Skúste sa teda na chvíľku odviazať a využite trampolínu, ktorú ste kúpili svojim deťom, alebo sa v prírodných parkoch či na detských ihriskách nehanbite trochu sa zabaviť na veľkých trampolínach a zároveň urobiť niečo pre svoj lymfatický systém. Okrem skákania však tok lymfy v tele pozitívne podporuje aj akékoľvek iné fyzické cvičenie, predovšetkým to pravidelné.

Strava

Niektoré druhy potravín sú pre lymfu doslova ako voda na mlyn. Jej správnu cirkuláciu podporujú zelené smoothies s bohatým množstvom zelenej listovej zeleniny alebo divých bylín, na strome dozreté ovocie (predovšetkým v bio kvalite), echinacea, kajenské korenie, cesnak, chren, lopúch, ďatelina i divozel. Zriedenie lymfy podporuje i grapefruitová a citrónová šťava.

Pitný režim

Dodržiavanie pitného režimu je dôležité prakticky pre všetky fyziologické procesy v našom tele. Podobne je to aj v prípade lymfatického systému. Najlepšou voľbou je vysadenie bublinkových a sladených nápojov, športových nápojov a osladzovaných džúsov. Môžete ich nahradiť kvalitnou vodou alebo bylinkovými čajmi (napríklad echinaceovým alebo ďatelinovým).

Skákanie je totiž tým najlepším cvičením na rozprúdenie lymfy.

Hlboké dýchanie

Predĺžte dobu svojho nádychu a výdychu a snažte sa do dýchania zapojiť i oblasť bránice a brucha. Cvičenia s hlbokým dychom podporujú tok lymfy a predchádzajú hromadeniu telesného odpadu. Takýto spôsob dýchania sa odrazí aj na zdraví buniek, ku ktorým sa budú dostávať väčšie dávky kyslíka.

Voľné oblečenie

Aj na prvý pohľad nesúvisiaca téma ako je voľba oblečenia, má so zdravým lymfatickým systémom mnoho spoločného. Keďže lymfatické cievy sa nachádzajú tesne pod pokožkou, príliš obtiahnuté, tesné oblečenie, bráni lymfe v pohybe a môže ju dokonca i blokovať. Vhodné sú preto voľné kusy oblečenia z prírodných materiálov

Prírodné kozmetické prostriedky

Množstvo kozmetických prostriedkov, ktoré denne používame, sú plné chemikálií. Tie často končia práve v našom lymfatickom systéme a zaťažujú jeho plynulý chod. Vyhnite sa zbytočným kozmetickým prostriedkom a pri používaní tých neodmysliteľných voľte prírodné varianty.

Alternatívna liečba lymfatického systému

V dnešnej dobe sú i u nás k dispozícii mnohé alternatívne terapie, ktoré priamo liečia alebo podporujú správnu funkciu lymfatického systému. Patrí medzi ne napríklad populárna lymfodrenáž, špeciálna hmatová technika, ktorá spriechodňuje lymfatické cievy nachádzajúce sa tesne pod pokožkou. Táto liečba je však vhodná predovšetkým pre ľudí, ktorí majú vážnejšie problémy s pozastaveným tokom lymfy. Na preventívne účely sú rozhodne vhodnejšie vyššie uvedené rady. K alternatívam však patrí i obľúbená sauna, ktorá podporuje odvod toxínov z tela alebo akupunktúra.

Leukocyty napádajú rakovinovú bunku.

Tip Vitariána

Možností na prečistenie a podporu správneho fungovania lymfatického systému je skutočne veľa. Zahŕňajú rôzne sféry našej existencie, a tak si každý z nás môže vybrať minimálne jeden či dva spôsoby a postupne ich zaviesť do svojho každodenného života. Myslite však na to, že nezávisle od toho, ktorý spôsob si vyberiete, dôležitá je jeho pravidelnosť. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency