Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Liečivá sila vody a tepla

Posilnite imunitu využitím sily vody a striedania teplôt!

11. 05. 2016 Alternatívna medicína Detox Otužovanie  Martina Strihová
Liečivá sila vody a tepla

Existujú rôzne spôsoby hydroterapie (liečby pomocou vody – striedaním teplôt a otužovaním) a termoterapie (striedaním teplôt). K zaujímavým metódam liečby vodou a posilnenia imunity patrí Kneippova terapia – chodenie v studenej vode, umývanie sa studenou alebo striedavou sprchou a streky sa v Nemecku a Rakúsku využívajú na liečbu mnohých problémov. Derivačný kúpeľ je približne desaťminútové oplachovanie sa, ktoré vám dokáže vrátiť dokonca pôvodnú farbu vlasov, zrýchliť metabolizmus, dosiahnuť ideálnu váhu a vyliečiť mnohé problémy. Na detoxikáciu organizmu, prečistenie dýchania a zlepšenie pokožky sa využívajú sauny. Veľa z týchto metód nám prirodzene ponúka sama príroda. Často sa dajú spojiť s pohybom na čerstvom vzduchu, pričom si môžeme zdravotné prínosy prírody príjemne užívať.

Kneippova liečba vodou

Jednoduché zmeny teplôt môžu spôsobiť, že si telo vytvorí viac buniek na boj proti chorobám. Otužovanie a striedanie teplôt vody posilňuje imunitu. Kneippova vodoliečba má ohromujúce účinky. Studené alebo striedavé oplachovanie je zdravé a môže pôsobiť ako stimulant namiesto šálky kávy. Ak sa mierne zmení, stane sa liečbou pre dýchací systém. Bežne nie je potrebné žiadne špeciálne vybavenie, stačí sprcha.

Kneippova vodoliečba dokáže vyliečiť rôzne ochorenia a posilniť imunitu.

Kde to vzniklo?

Sebastián Kneipp (1821 - 1897) sa stal slávnym vďaka svojej liečbe vodou. V roku 1849 Kneipp ochorel na tuberkulózu, no náhodou natrafil na knihu o liečivej sile vody.

Po niekoľkých krátkych kúpeľoch v ľadovom Dunaji sa z tuberkulózy vyliečil. Začal sa tým zaoberať a vodné kúpele používal denne. Tajne vyliečil z tuberkulózy ďalších študentov, študoval silu vody, stal sa kňazom a liečil chorelu. Kneipp napísal knihu Moja liečba vodou. V Nemecku sa začali budovať kúpeľné domy a Kneipp prednášal, aj proti modernému nezdravému životnému štýlu. Počet hosťov a návštevníkov v kúpeľoch bol mimoriadny. Dnes je táto Kneippova metóda liečby v Nemecku veľmi populárna a bežne sa tam ňou liečia zdravotné problémy. 

Ako robiť Kneippovu kúru

Začíname na miestach, ktoré ležia najďalej od srdca, teda na ruke alebo nohe. Telo by malo byť najskôr zahriate, nemalo by nám byť zima. Po polievaní sa neosušujeme, ale zabalíme sa, dobre prikryjeme a pomaly uschneme.

Polievanie horných končatín

Na omrzliny, pocit studených rúk, bolesti paží (aj po náma­he), pri bolesti hlavy, stiesnenosť a neurotické srdcové ťažkosti. Prúd vody nasmerujeme na chrbát ruky a pokra­čujeme pomaly po vonkajšej strane paže smerom k rame­nu. Tam niekoľko sekúnd počkáme a vrá­time sa naspäť na chrbát ruky. Rovnako ošetríme aj ľavú ruku. Môžeme niekoľkokrát zopako­vať, ale nemali by sme to robiť dlh­šie ako tri minúty.

Celkové „polievanie sa“

Chcete sa cítiť ako znovuzrodení? Studená sprcha sa od­porúča aj po duševnom vypätí. S prúdom vody začíname od chrbta pravej ruky a ideme pomaly cez celé telo. Postup­ne oplachujeme chrbát, hrud­ník, boky a napokon vnútor­né strany horných končatín, nie však dlhšie než tri a pol minúty. Neodporúča sa jedine v prípade srdcovej alebo obehovej slabosti.

Po studenej sprche sa budete cítiť ako znovuzrodení.

Streky

Používa sa silné striekanie vody asi zo 4 metrov. Po­mocník strieka prúd vody na telo pacienta. Výborné výsledky sa dosahujú najmä u obéznych pacientov. Streky na stehná a kolená pomáhajú pri ocho­reniach kĺbov a pri ischiatických ťažkostiach. Môže sa tým zlepšiť stav celulitídy. Streky majú uvoľňujúci účinok a v rakúskych kúpeľoch sa aplikujú bežne na bolesti chrbta a psychickú záťaž.

Chôdza vo vode

Chôdza vo vode pomáha chrániť pred ochoreniami a rôznymi zdravotnými problémami.

Pozitívne pôsobí nielen na nohy, ale na celé telo. Spevňuje a zvyšuje imunitu. Chôdza vo vode môže vyvolať rovnaký pocit ako chôdza v mokrej tráve alebo na mokrých kameňoch. Šliapanie vody podporuje krvný obeh a pomáha predchádzať kŕčovým žilám. Prevádzanie večer podporuje spánok.

V bazéne sa doporučuje zvoľna prešľapovať z nohy na nohu. Približne po  po 1 minúte sa prejde do studeného bazénu a opäť sa prešľapuje. Prekračovaním do susedného bazénu dochádza k žiaducej kontrastnej fázi – striedaniu teplej a studenej vody. Poradie nie je striktne predpísané.

Kneippova kúra sa zakladá napríklad aj na prešľapovaní striedavo v teplej a studenej vode.

Použitie vody je len jedným z piatich prvkov kúry, ktoré Kneipp odporúčal. Ďalej sem patrí pohybová liečba, dietetické opatrenia a rastlinné lieči­teľstvo. Piatym prvkom je celkové vyladenie organiz­mu. Táto kúra býva súčasťou liečby v mnohých kúpeľoch.

Prechádzanie sa v studenej vode, či už bazéne alebo potoku, otužovanie sa, keď je telo zahriate a striedanie teplôt dokážu veľmi povzbudiť imunitný systém a majú mnoho prospešných účinkov. Studená voda vás vždy osvieži a preberie! Nebojte sa jej, môžete ísť na to postupne, zvládne to každý.

Derivačný kúpeľ

Derivačný kúpeľ je vynikajúca metóda, ktorá vznikla z pozorovania zvierat. Ak sú zvieratá choré, samé si umývajú svoje pohlavné orgány, na ktorých je obrovské množstvo nervových zakončení. Tým stimulujú nervy aj krvný obeh, podporí sa vylučovanie a telo sa začne zbavovať škodlivých látok. Derivačné kúpele sú teda oplachovanie pohlavných orgánov studenou vodou prostredníctvom veľmi jemnej handričky alebo morskej špongie, ktoré vám zaberú asi 10 minút denne, pokým sa svojho problému nezbavíte. Pomôžu vám dokonca navrátiť vašu pôvodnú farbu vlasov, aj keď už šediviete! O postupe a ďalších zázračných účinkoch sa dočítate v článku o derivačnom kúpeli.

Sauna – terapia teplom

Sauny sú súčasťou fitness centier, kúpeľov a iných zariadení slúžiacich pre zdravie, môžete ju však mať aj doma. Ak si vyberáte, aký typ sauny použiť, medzi najčastejšie typy patrí fínska sauna, parná sauna a infrasauna. Všeobecne sauny pomáhajú uvoľniť sa, znižujú stres, pomáhajú pri detoxikácii (prostredníctvom potenia) a uvoľňujú bolesti. Sauna pomáha aj uvoľniť napäté svaly a svalovicu, bolesti kĺbov a spáliť nejaké kalórie potením sa. Stara hmotnosti v saune sa spája najmä so stratou vody a po doplnení tekutín sa vracia, ale sauna je aj tak dôležitou súčasťou programu na chudnutie. Každá ponúka svoje špeciálne prínosy.

Klinické štúdie ukázali, že sauna môže znižovať hladinu cukru u diabetikov, posilňovať srdce, a tým brániť jeho zlyhaniu u srdcových pacientov, zlepšovať prekrvenie organizmu, a tým zlepšovať napríklad hojenie rán a priaznivo pôsobí na psychiku človeka. 

Sauna podporuje detoxikáciu organizmu.

Infrasauna, parná sauna a fínska sauna

Jedným z rozdielov medzi tradičnou saunou, parnou saunou a infrasaunou je teplota vo vnútri.

  • Najvyššie teploty bývajú v tradičných suchých fínskych saunách, okolo 80 - 120°C, ktoré môžu byť pre ľudí veľmi citlivých na teplo zaťažujúce. Naopak, ich zástancovia tvrdia, že sú najúčinnejšie, pretože sú najhorúcejšie a spotíte sa v nich rýchlo a veľa.
  • Ak máte problém s teplom, infrasauna je oveľa miernejšia, má okolo 50 – 65°C. Avšak teplo v infrasaunách preniká oveľa hlbšie do tela, a tak sú sauny schopné spôsobovať silnejšie potenie už pri nižších teplotách, tvrdí Dr. Richard Beever. Infrasauny sa spoliehajú len na teplo z infražiaričov (ktoré je bezpečné). Infrasauna lieči a stimuluje tkanivá, pričom na rozdiel od vyšších teplôt nevysušuje membrány nosa a očí. Teplo preniká hlbšie do tela.
  • Parná sauna je výnimočná pre dýchací systém. Má nižšiu teplotu ako tradičná suchá fínska sauna, ale vyššiu ako infra sauna. Líši sa vlhkom, využíva veľké množstvo zohriatej pary, ktoré vytvorí vlhký pocit. 

Po saune sa praktikuje ochladenie tela v studenom bazéne, sprche, prípadne snehu. To sa opakuje niekoľkokrát a posilňuje sa tým imunitný systém človeka.

Pohyb a otužovanie

Studená sprcha alebo kúpeľ po cvičení podporujú regeneráciu a pomáhajú telu rýchlejšie sa zotaviť. Ako tieto veci skombinovať dokopy? Choďte si zabehať von do prírody, naboso po rannej rose alebo sa po behu zastavte pri potôčiku a buď sa v ňom naboso poprechádzajte, alebo sa rovno okúpte. Alebo si dajte studenú sprchu doma keď dobehnete alebo po cvičení. Je to bežná technika, ktorú využívajú aj profesionálni športovci. Studená voda znižuje zápaly, zmierňuje bolesti kĺbov a uvoľňuje svaly. Sauna zas uvoľňuje svaly a tiež podporuje regeneráciu.

Studená voda po tréningu urýchľuje regeneráciu.

Tip Vitariána

Ak okrem zdravej stravy a pohybu zaradíte do svojho životného štýlu aj studenú vodu a sauny, vaše zdravie a telo sa posunú na ďalší, vyšší level.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency