Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Krvácanie z nosa

Mali by sme pri krvácaní z nosa zakloniť hlavu?

29. 03. 2016 Nervy Krv Dýchanie  Jozef Maťko
Krvácanie z nosa

Okrem ľudí nad 50 sú najviac postihnuté krvácaním z nosa deti a mladiství. Spoľahlivé údaje o frekvencii v populácii neexistuje. Pravdepodobne mal ale takmer každý niekedy vo svojom živote krvavý nos, hovorí Hüttenbrink. Napriek tomu mnohí nevedia o riadnej rýchlej pomoci.

Koncom deväťdesiatych rokov pri jednom prieskume medzi 500 ľuďmi vo Veľkej Británii vedelo len 11 % popísať správnu reakciu na krvácajúci nos. Z viac ako sto britských žiakov obhajovala v roku 2009 taktiež väčšina nesprávne postupy prvej pomoci. Pritom je správna reakcia na krvácanie známa už po mnoho rokov.

U detí a dospievajúcich tečie krv zvyčajne z jedného miesta s roztomilým menom Locus Kiesselbachi. Nachádza sa vpredu pri nosovej priehradke, ktorá oddeľuje pravú a ľavú nosnú dierku. Tesne pod povrchom kože sa tu zbiehajú vetvy niekoľkých veľkých žíl a tvoria filigránske cievne vetvy. Pred zvedavými detskými prstami sú tam žilky sotva chránené.

Zvlášť citlivé je toto miesto v období prechladnutí. Vtedy je nosová sliznica hrubá a malé cievy napučiavajú. Na vstupe do nosa skôrnatie hlien z prechladnutia. Kto teraz začne chrastu odlupovať, ľahko poraní nechtom prsta alebo ostrými hranami chrasty jemné žilky. Tečie krv.

Vytvor na nose tlak

Jediná vec, ktorú by ste nemali teraz robiť, je zakloniť hlavu. Potom totiž tečie krv cez hltan do žalúdka, a môže sa vrátiť so zvyšným obsahom žalúdka cez ústa opäť von. Okrem toho, nie je možné odhadnúť, ako veľmi nos krváca, keď kvapalina zmizne v bruchu.

Namiesto toho je vyžadovaná pokora, aspoň pokiaľ ide o držanie tela. Pacient by si mal sadnúť a sa predkloniť, takže krv tečie do vreckovky. Okrem toho by mal stlačiť svoje nozdry na desať až 15 minút. V ľahších prípadoch postačí aj tri až päť minút.

Dôležité je, aby na spodnú tretinu nosového krídla pôsobil poriadny tlak. Často posadia záchranári palec a ukazovák príliš  na kosť, a tak minú cieľ. Iba vtedy, keď nosné krídla tlačia na priehradku na správnom mieste, uzavrú sa zranené cievy v locus kiesselbachi. Krv potom už nemôže vytekať zo žiliek, krvné doštičky a proteíny uzavrú zranené miesto.

Pri krvácaní z nosa by sa človek mal predkloniť.

Väčšie cievy, väčší neporiadok

Trochu zložitejšia je prvá pomoc u starších ľudí. Oni krvácajú častejšie vzadu v nose, kde sa pretrhnú väčšie arteriálne rozvetvenia. Čím väčšia je zranená cieva, tým viac krvi prúdi z nosa. Okrem toho žily v zadnej časti nosa sa dajú zvonka sotva pritlačiť. Potom už skutočne platí: hornú časť tela nakloniť dopredu, takže krv nemôže tiecť do žalúdka.

Ak tečie z nosa priveľa krvi, pomáha chlad. „Keď sú genitálie ponorené po určitú dobu do studenej vody, zastaví sa krvácanie z nosa,“ napísal škótsky lekár William Buchan v roku 1796. Teoreticky by to mohlo fungovať. V prípade pochybností to ale dobre urobí tiež studený uterák na zátylku. Pri chlade sa cievy zúžia, aby udržiavali teplo v strede tela. Tak môže tiecť menej krvi zo žiliek.

Reakcia na chlad je tiež vysvetlením, prečo v chladných mesiacoch ľahšie prechladneme. Sliznice v nose sú prvou líniou obrany proti vírusom. Ak sú zle prekrvené, majú patogény väčšiu šancu.

Krvácanie z nosa ako znak mužnosti

Prečo niektorí ľudia krvácajú z nosa častejšie ako ostatní sa nedá všeobecne zodpovedať. Grécky lekár Hippokrates si v štvrtom storočí pred naším letopočtom všimol, že okrem mladých ľudí krvácajú z nosa predovšetkým muži. „Krvácanie z nosa sa vyskytuje u tých, ktorí začínajú vyvíjať pocity rozkoše alebo prvé náznaky mužskosti,“ napísal.

V japonských animovaných filmoch sa krvácanie z nosa stále používa ako uspokojujúci prostriedok na vyjadrenie sexuálneho vzrušenia. Vedecký dôkaz pre túto teóriu však neexistuje. Okrem pohlavia a nepriaznivého sa správania ako vŕtanie v nose alebo stretov s loptami alebo päsťami, hrá podľa súčasných poznatkov úlohu aj predispozícia. Okrem toho sú náchylnejší narkomani striekajúci si sprej do nosa. Pri nepretržitom používaní tieto prostriedky vysušujú nosovú sliznicu.

Len zriedkavo sú príčinou závažné ochorenia, ako sú napríklad výrastky v hltane alebo genetické chyby. U starších ľudí existuje teória, že vysoký krvný tlak zvyšuje riziko krvácania z nosa. To podporuje tézu, že pohlavné vzrušenie môže podporovať krvácanie. Avšak teória o krvnom tlaku sa vzťahuje na trvalo zvýšené hodnoty. Dá sa predpokladať, že krvné cievy sa trhajú ľahšie, keď boli poškodené dlhoročne neliečeným vysokým krvným tlakom.

Okrem mladých ľudí krvácajú z nosa predovšetkým muži.

Takto sa dá predchádzať krvácaniu z nosa často jednoduchými metódami - starostlivosť, starostlivosť, starostlivosť. Mastné krémy môžu zabrániť vysychaniu  pokožky na vstupe do nosa. Ak napriek tomu tečie krv pravidelne alebo neprestane tiecť po 20. minútach napriek  poskytnutiu prvej pomoci, musí zasiahnuť lekár. S tamponádami môže zastaviť krvácanie aj v zadnej časti nosa.

Tip Vitariána

Zakloniť hlavu pri krvácaní z nosa neprináša nič a môže byť dokonca nebezpečné. Namiesto toho by ste sa mali nakloniť pokorne dopredu a pevne stlačiť prednú spodnú časť nosa po dobu niekoľkých minút. Ak nič nepomáha, musí pomôcť lekár.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency