Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Každodenný boj s akné

Dermatologické poznatky

09. 02. 2016 Ochorenia Koža  Jozef Maťko
Každodenný boj s akné

Starostlivosť o pleť

Pacienti by mali používať mydlá a pleťové vody pH neutrálne a bez voňavky. Agresívne čistiace prostriedky poškodzujú pokožku. Na vyčistenú pleť nenanášajte žiadne oleje a tuky, ale zvlhčujúci krém na vodovom základe. Ak lieky sú príčinou akné, naozaj pomáha len vysadiť tento liek, ak je to možné. Vo všetkých ostatných prípadoch budeme musieť počkať: je celkom možné, že akné vykvitne len krátko a potom samo od seba zmizne.

Postupná liečba akné

Pri miernom akné postačuje zodpovedajúca starostlivosť o pleť. Pri stredne ťažkých až ťažkých symptómoch treba najskôr ošetriť pleť zvonku. Ak to nestačí alebo sú ťažkosti s akné veľmi silné, na rad prichádzajú lieky, ktoré prehĺtame a teda pôsobia na celé telo.

Na kožu nanesený benzoylperoxid zabíja baktérie a rozpustí zrohovatenú vrstvu. Tiež kyselina azelaová má antibakteriálny účinok a znižuje zrohovatenie mazových žliaz. Prírodné ovocné kyseliny (alfa-hydroxykyseliny) otvárajú póry v koži.

Na akné sa nasadzujú antibiotiká – inak ako je to v medicíne bežné – aj lokálne. Sú namierené proti akné podporujúcom Propionibacterium a mali by byť vždy užívané v kombinácii s ďalšími liekmi. Pre ženy je tu možnosť užívať antikoncepčné pilulky.

Derivát kyseliny vitamínu A izotretinoín môže pomôcť pri ťažkom akné. U žien musí byť isté počas a do troch mesiacov po užití lieku, že nie sú tehotné, pretože izotretinoín môže poškodiť nenarodené dieťa. Ak matka dojčí, taktiež nesmie užívať izotretinoín. Prípravok zabraňuje nadmernému zrohovateniu mazovej žľazy.

Rôzne lieky na akné vysušujú kožu a sliznice, zvyšujú hladinu krvného tuku a vo vzácnych prípadoch vedú k ťažkostiam kĺbov a svalov.

Jazvy po akné môžu byť ošetrené peelingom, obrúsením kože, ako aj injekciami kolagénu a pomocou kortizónu.

Na pleť by sa mali používať mydlá a pleťové vody pH neutrálne a bez voňavky.

Stravovanie pri akné

Niektorí lekári odporúčajú vyhýbať sa sacharidom s vysokým glykemickým indexom. Tieto spôsobujú, že hladina cukru v krvi rýchlo a silno stúpa a práve tak rýchlo a silno opäť klesá. Ide predovšetkým o potraviny ako cukor, limonády,  sladkosti, výrobky z bielej múky, cestoviny, hranolky, čipsy, kukuričné lupienky a pizzu.Kto trpí ťažkým akné, môže si vyskúšať, či zrieknutie sa mlieka pomôže. To platí aj pre mliečne výrobky ako jogurt, tvaroh, zmrzlina. V podstate by ste mali v jedle uprednostňovať ovocie, veľa zeleniny a ryby - to platí všeobecne ako dôležitá súčasť vyváženej stravy. Siloví športovci, ktorí trpia na akné, by nemali jesť žiadne koncentráty srvátkovej bielkoviny na budovanie svalov.

Jedzte ako pôvodné národy

Už v roku 2002 vedci oznámili, že nenašli ani jediný prípad akné u pôvodných obyvateľov ostrovov v Papua-Novej Guiney a pôvodných obyvateľov Paraguaja. Výskumníci dospeli k záveru, že strava, ktorá je bohatá na ovocie, ryby, hľuzy a kokosové orechy, by mohla chrániť pred akné. Naopak, mlieko a tie sacharidy, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi, akné podporujú alebo dokonca spôsobujú. Domorodci však nedostávali jesť žiadnu západnú stravu, aby sa zistilo, či ona spôsobuje akné.

Liečba podľa závažnosti

Je veľmi dôležité, aby sa liečba vykonala v súlade s orientáciou akné,“ hovorí dermatológ Falk Ochsendorf z Univerzity Frankfurt. Utrpenie nejde ruka v ruke s počtom pupienkov a uhrov. Existujú ľudia, ktorí majú len mierne akné, ale pre ktorých to predstavuje veľký problém a spoločensky sa utiahnu. Oni by chceli byť braní rovnako vážne ako ľudia s ťažkým akné.

Akné sa môže vyskytnúť tiež u dospelých. Vo väčšine prípadov je tu potom vzťah s hormonálnou poruchou. Dokonca aj lieky môžu spôsobiť pupienky a pľuzgieriky. Časté sú kožné problémy u pacientov, ktorí musia užívať kortizón, antidepresíva, lieky na epilepsiu a niektoré antibiotiká. Pacienti, ktorí považujú za príčinu svojho akné niektorý liek, by mali hovoriť so svojím lekárom o alternatívach. Za žiadnych okolností by ste nemali vysadiť liek bez predchádzajúcej konzultácie.

Pre liečbu akné je potrebná najmä vyvážená strava: hlavne ovocie a veľa zeleniny.

Záver

Akné je nepríjemné ochorenie. Jednoznačná liečba neexistuje. Je potrebná pravidelná starostlivosť o pleť, ale najmä vyvážená strava. V podstate by ste mali v jedle uprednostňovať ovocie, veľa zeleniny a ryby. Tu majú výhodu vegetariáni.

Tip Vitariána

Ak sa chcete zbaviť príčiny akné, naozaj je nevyhnutná zmena stravy. Z tela totiž vychádza to, čo doňho dávame a aj prostredníctvom akné sa telo zbavuje zlých látok, ktoré sme zjedli. Keď prejdete na zdravú stravu, akné sa môže na chvíľku zhoršiť, ale je to len chvíľkový stav a keď sa telo prečistí, akné úplne zmizne. Odporúčame hlavne surovú a rastlinnú stravu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency