Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Bezbolestná menštruácia

Ide to aj bez tabletiek?

19. 07. 2016 Prevencia Žena Superpotraviny Bolesť  Hana Moravčíková
Bezbolestná menštruácia

Prečo to bolí?

Priemerná žena zažije menštruáciu približne 500-krát za život. V mnohých prípadoch to pre ňu predstavuje 500-násobné opakovanie bolesti, ktorú nevie poraziť inak ako tabletkami. Prečo sa bolesť objavuje? Pretože v maternici opakovane dochádza k bolestivým sťahom. Krvné cievy v stenách svalov sú týmito sťahmi stláčané a do maternice sa následkom toho nedostáva dostatok krvi ani kyslíka. 

Väčšina prípadov dysmenorey, teda bolestivej menštruácie, ktorá postihuje drvivú väčšinu žien, nie je vyvolávaná žiadnou konkrétnou príčinou. Medicína túto pandemickú „chorobu“ preto nedokáže „liečiť“ inak ako liekmi proti bolesti (prípadne hormonálnou liečbou), a preto zostáva skutočné riešenie každomesačných ochromujúcich bolestí v rukách samotných žien.

O 500 tabletiek menej alebo ako predísť bolesti

Menštruačná bolesť sa považuje za samozrejmosť. Zvykli sme si na ňu. Netrpí ňou predsa prvá generácia žien. Takýto pasívny prístup k problému je bohužiaľ zabudovaný v mysliach väčšiny žien. Existuje však i iný postoj – aktívny, inovatívny a súčasne prirodzený a jednoduchý. Čo všetko nám pomôže na ceste za bezbolestnou či aspoň znesiteľnou menštruáciou? Prirodzená súčasť nášho života: jedlo a pohyb.

Cvičenie a fyzioterapia

K fyzioterapeutovi zvyčajne chodíme so seknutým chrbtom alebo so zablokovanými nervami. Jeho špecifické vedomosti o kostre a svaloch však prídu vhod i v prípade menštruačných bolestí. Špecializovaní fyzioterapeuti totiž dokážu navrhnúť súbor jednoduchých cvičení, ktoré sa sústreďujú na fungovanie panvy a snažia sa svaly v tejto oblasti uvoľniť, prípadne odblokovať. Ak sa cvičeniam zameraným na túto oblasť – pri bežnom športovaní a v sedavých zamestnaniach tak zanedbávanú – budete venovať pravidelne niekoľko minúť denne, výsledky sa skôr či neskôr dostavia. Okrem toho bude mať takéto cvičenie pozitívny vplyv i na váš sexuálny život a je možné, že vám pomôže i s otehotnením.

Skúsený fyzioterapeut pre vás zostaví súbor užitočných cvičení na uvoľnenie panvových svalov, ktoré môžete praktizovať doma bez akýchkoľvek pomôcok.

Pravidelné cvičenie, ktoré pumpuje krv do všetkých častí nášho tela, má pozitívne účinky aj v prípade, že nie je zamerané priamo na oblasť panvy. Ak pohybové aktivity, ako napríklad beh, skákanie na trampolíne, korčuľovanie či tenis doplníte krátkym, aspoň 10 – 15-minútovým cvičením na otvorenie a uvoľnenie panvových svalov a panvového dna, urobíte všetko preto, aby bola vaša najbližšia menštruácia o niečo menej kŕčovitá či dokonca bezbolestná.  

Zostavte si bezbolestný jedálniček

Ako priebeh všetkých ostatných procesov v tele, i obdobie menštruácie dokážeme ovplyvniť tým, čo konzumujeme. Zatiaľ čo niektoré potraviny a nápoje toto obdobie uľahčujú, iné kŕčom prospievajú a komplikujú nášmu organizmu život.

Nepridávajte polienka do ohňa

Tučné a na spracovaný cukor bohaté jedlá by ste v období menštruácie mali nechať v chladničke alebo v lepšom prípade v obchode. Podľa Lekárskeho výboru pre zodpovednú medicínu totiž potraviny nasýtené množstvom živočíšneho tuku negatívne ovplyvňujú stabilitu hormónov v tele. Vegetariánska a vegánska strava s dostatočným množstvom železabielkovín je preto ideálnou alternatívou a rozumnou voľbou aspoň v tomto období.

Odporúčané potraviny

Dôležité je zabezpečiť telu dostatok tých látok, ktoré počas menštruovania naozaj potrebuje. Zdravé bielkoviny a kvalitná vláknina by podľa dietologičky Jaclyn London mali stabilizovať hladinu cukrov krvi, následkom čoho sa zníži neustála chuť na konzumáciu nezdravých pokrmov.

Maca je jednou z najlepších (ak nie najlepšou) potravinou na podporu hornomálnej rovnováhy a i na bezbolestnú menštruáciu.

Základným minerálom, ktorý počas menštruácie ženy musia dopĺňať, je železo. Nájdite si obľúbené zdroje tohto minerálu a snažte sa ich pridať do väčšiny jedál, ktoré behom dňa skonzumujete. Podobne dôležitý je i horčík, ktorého nedostatok sa spája s častými kŕčmi. V bohatej miere ho nájdete napríklad v listovom špenáte či v divokých bylinách. Skúste i macu, jednu z mála potravín, ktorá dokáže kolísanie hormónov v ženskom tele ustrážiť i v období menštruácie.

Bylinky namiesto analgetík

Pozitívny a negatívny vplyv na priebeh menštruácie si môžeme naliať i do pohára. Zatiaľ čo sladené perlivé nápoje nám do tela nedopumpujú žiadne potrebné živiny, čerstvé šťavy (nie vo veľkých množstvách, aby telo príliš neochladzovali) s vysokým obsahom železa nám môžu len pomôcť. Ak naše telo túži po zahriatí, môžeme si pripraviť čaj z niektorej z nasledujúcich bylín, ktoré telu pomáhajú vyrovnať sa s aktuálnym kolísaním hormónov a stratou krvi: rebríček obyčajný, harmanček pravý, šišak bajkalský či ďumbier lekársky (zázvor).

Pri slabších bolestiach stačí bezbolestný priebeh podporiť správnymi bylinkami. Skúste si z nich pripravovať čaje už zopár dní pred menštruáciou.

Tip Vitariána

Výživu, ktorú ženské telo počas menštruácie potrebuje, môžeme ľahko „napratať“ do jedného pohára. Toto výborné raňajkové smoothie, z ktorého vám budú určite odpíjať i „nemenštruujúci“ členovia rodiny, obsahuje dostatok horčíka, železa, bielkovín, cukrov a vlákniny:

  • 2 banány (horčík)
  • 1 šálka mangoldu/špenátu/cviklových listov (horčík)
  • 1 kopcovitá kávová lyžička maca prášku (kontrola hladiny estrogénu)
  • 1 jablko (vláknina a zdravý cukor)
  • 1 polievková lyžica karobu alebo kakaa (bielkoviny a železo)
  • 1 polievková lyžica mandľového masla (bielkoviny)
  • 1 šálka vody

Postup:

Všetky ingrediencie rozmixujeme v mixéri, nalejeme do pohára a podávame.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency