Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zuby a jahody

Mýtus alebo liek: Zosvetlia jahody zuby?

22. 09. 2015 Trávenie Problémy Kozmetika Ovocie  Jozef Maťko
Zuby a jahody

Koláč, koktail, tvaroh, tiramisu, zmrzlina alebo len samé: jahody sú kráľovnou dezertu. Mnohé ženské časopisy vraj objavili efekt, ktorý nemá nič spoločné so sladkosťami. Narezané a silne rozotierané po zuboch majú sladké plody odstrániť sfarbenia zubov.

Jahody môžu skutočne zmeniť zuby. Účinok sa však výrazne líši od želaného efektu. Okrem vápnika, horčíka, železa a kyseliny listovej obsahujú sladké plody tiež vitamín C, teda kyselinu askorbovú. Ona je okrem iného tým, čo robí jahody tak zdravými - ale len tak dlho, pokiaľ ich budete jesť. V opačnom prípade môže trpieť sklovina.

Vonkajšia vrstva zubov je zložená hlavne z hydroxylapatitu, ktorý sa tvorí z vápnika a fosfátu. Je to najtvrdšia tkanina v tele. Kyseliny ale môžu vyplaviť z povlaku vápnik a fosfát,  stabilita klesá. Na rovnakom princípe vzniká tiež kaz: baktérie ako streptokoky menia cukor, aj ovocný cukor na kyseliny. Ak sa nepodarí zubnú sklovinu po útoku kyselín stabilizovať, preniká kaz do zuboviny, ktorá je pod sklovinou a spôsobuje bolesť.

Bielenie skloviny: podobne ako odfarbiť vlasy

U ľudí, ktorí nadmerne požívajú ovocné šťavy alebo iné nápoje obsahujúce kyselinu, sú zubné povrchy často erozívne zmenené. Aj keď si človek maže zuby jahodami alebo jahodovou kašou, skôr to škodí a opticky neprináša žiadny úžitok. Ako potravina v obvyklých množstvách neznamená ovocie ale žiadne riziko pre zdravie zubov.

Kto je náchylný k sfarbeniam, mal by si radšej dožičiť profesionálne čistenie zubov. Liečba môže oslobodiť zuby od škvŕn z kávy, čaju alebo červeného vína. Pre zdravie zubov to ale nie je nutnosťou: mierne sfarbenie spravidla nepoškodzuje zuby, ak ich inak dobre ošetrujete.

Neprirodzene biele zuby, s ktorými sa hollywoodske hviezdy škeria do kamier, dosiahneme však len bielením zubnej skloviny. Jedná sa o druh plastickej chirurgie na zuboch a je podobné odfarbovaniu vlasov u kaderníka. Na efektívne bielenie potrebujeme koncentrovaný peroxid vodíka.

Látka oxiduje farebné pigmenty, ktoré s časom prenikli do zubnej skloviny a takto bieli zuby.  Po ošetrení zuby často niekoľko dní reagujú citlivo na sladké, kyslé alebo teplé a studené jedlá. Okrem toho táto procedúra robí zubnú sklovinu menej odolnou voči kyselinám.

Aj keď si človek maže zuby jahodami alebo jahodovou kašou, skôr to škodí a opticky neprináša žiadny úžitok.

Bieliace zubné pasty: takmer žiadny vplyv

Bieliace zubné pasty nesmú v EÚ obsahovať viac ako 0,1 percenta peroxidu vodíka. Je to síce šetrné, ale prakticky neúčinné. Bieliace produkty pre domáce použitie majú naproti tomu vyššiu koncentráciu a sú účinnejšie. Často sa skrýva peroxid vodíka v nich z jednej tretiny v karbamid peroxide. Ale pozor: síce sú bieliace činidlá zvyčajne obsiahnuté v ešte menších množstvách než u zubára. Ale je tu väčšia hrozba chybnej aplikácie, ktorá môže poškodiť ďasno alebo zubnú sklovinu.

Naozaj problematické sú experimenty s domácimi prostriedkami ako prášok do pečiva alebo soľ. To však nemá zmysel. Tieto látky obrusujú zubnú sklovinu a škodia okrem zdravia zubov aj vzhľadu. Pod sklovinou vidno dentín, tvoriaci zubovinu. A ten je žltý.

Domáce recepty - výber zo slovenských časopisov (Bez komentára)

  • Biele zuby po domácky! Skúste jahodový zázrak. Obsahujú kyselinu, ktorá pomáha odstraňovať škvrny a dokonca zubný kameň.
  • Jahoda. Lacné a veľmi príjemné, tak sa dá nazvať bielenie s týmto chutným ovocím. Plod nahryznite a pretierajte si ním počas pár minút svoj chrup. Obsahuje enzým, ktorý je prírodným bielidlom.
  • Tipy pre žiarivo biely úsmev. Nápomocné jahody. Napriek svojej sladkej chuti a červenej farbe pomáhajú jahody ku krajšiemu úsmevu. Obsahujú totiž vitamín C a kyselinu jablčnú, ktorá má schopnosť odstrániť škvrny na zuboch veľmi ľahko a prirodzene.
  • Jahody-recept: Jahody treba rozpučiť a zmesou si umyť zuby. Červená by mala priniesť žiarivo bielu.
  • Jahody – Jahody obľubuje väčšina z nás a verte či nie, jahody môžu bieliť zuby. Je to vďaka dvom zložkám jahôd a to kyseline jablčnej a vitamínu C.
  • Chutné jahôdky. Pomocou tohto ovocia dodáte zubom okrem vybielenia aj prirodzenú fluorizáciu.

Pomôcť zubom môžete maximálne konzumáciou jahôd. Obsahujú napríklad vápnik, horčík a vitamín C.

Záver

Cukor a kyseliny z jahôd útočia na zuby, keď ich trieme na nich cielene. Lepšie je to chutné ovocie zjesť. A nezabudnite potom na dentálnu niť, to vedela už Pretty Woman.

Tip Vitariána

Ak vás pri jedení ovocia príliš bolia zuby, rozmixujte si ovocie do smoothie.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Horúca joga

Horúca joga

Vôňa ženy

Vôňa ženy

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency