Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zuby a jahody

Mýtus alebo liek: Zosvetlia jahody zuby?

22. 09. 2015 Trávenie Problémy Kozmetika Ovocie  Jozef Maťko
Zuby a jahody

Koláč, koktail, tvaroh, tiramisu, zmrzlina alebo len samé: jahody sú kráľovnou dezertu. Mnohé ženské časopisy vraj objavili efekt, ktorý nemá nič spoločné so sladkosťami. Narezané a silne rozotierané po zuboch majú sladké plody odstrániť sfarbenia zubov.

Jahody môžu skutočne zmeniť zuby. Účinok sa však výrazne líši od želaného efektu. Okrem vápnika, horčíka, železa a kyseliny listovej obsahujú sladké plody tiež vitamín C, teda kyselinu askorbovú. Ona je okrem iného tým, čo robí jahody tak zdravými - ale len tak dlho, pokiaľ ich budete jesť. V opačnom prípade môže trpieť sklovina.

Vonkajšia vrstva zubov je zložená hlavne z hydroxylapatitu, ktorý sa tvorí z vápnika a fosfátu. Je to najtvrdšia tkanina v tele. Kyseliny ale môžu vyplaviť z povlaku vápnik a fosfát,  stabilita klesá. Na rovnakom princípe vzniká tiež kaz: baktérie ako streptokoky menia cukor, aj ovocný cukor na kyseliny. Ak sa nepodarí zubnú sklovinu po útoku kyselín stabilizovať, preniká kaz do zuboviny, ktorá je pod sklovinou a spôsobuje bolesť.

Bielenie skloviny: podobne ako odfarbiť vlasy

U ľudí, ktorí nadmerne požívajú ovocné šťavy alebo iné nápoje obsahujúce kyselinu, sú zubné povrchy často erozívne zmenené. Aj keď si človek maže zuby jahodami alebo jahodovou kašou, skôr to škodí a opticky neprináša žiadny úžitok. Ako potravina v obvyklých množstvách neznamená ovocie ale žiadne riziko pre zdravie zubov.

Kto je náchylný k sfarbeniam, mal by si radšej dožičiť profesionálne čistenie zubov. Liečba môže oslobodiť zuby od škvŕn z kávy, čaju alebo červeného vína. Pre zdravie zubov to ale nie je nutnosťou: mierne sfarbenie spravidla nepoškodzuje zuby, ak ich inak dobre ošetrujete.

Neprirodzene biele zuby, s ktorými sa hollywoodske hviezdy škeria do kamier, dosiahneme však len bielením zubnej skloviny. Jedná sa o druh plastickej chirurgie na zuboch a je podobné odfarbovaniu vlasov u kaderníka. Na efektívne bielenie potrebujeme koncentrovaný peroxid vodíka.

Látka oxiduje farebné pigmenty, ktoré s časom prenikli do zubnej skloviny a takto bieli zuby.  Po ošetrení zuby často niekoľko dní reagujú citlivo na sladké, kyslé alebo teplé a studené jedlá. Okrem toho táto procedúra robí zubnú sklovinu menej odolnou voči kyselinám.

Aj keď si človek maže zuby jahodami alebo jahodovou kašou, skôr to škodí a opticky neprináša žiadny úžitok.

Bieliace zubné pasty: takmer žiadny vplyv

Bieliace zubné pasty nesmú v EÚ obsahovať viac ako 0,1 percenta peroxidu vodíka. Je to síce šetrné, ale prakticky neúčinné. Bieliace produkty pre domáce použitie majú naproti tomu vyššiu koncentráciu a sú účinnejšie. Často sa skrýva peroxid vodíka v nich z jednej tretiny v karbamid peroxide. Ale pozor: síce sú bieliace činidlá zvyčajne obsiahnuté v ešte menších množstvách než u zubára. Ale je tu väčšia hrozba chybnej aplikácie, ktorá môže poškodiť ďasno alebo zubnú sklovinu.

Naozaj problematické sú experimenty s domácimi prostriedkami ako prášok do pečiva alebo soľ. To však nemá zmysel. Tieto látky obrusujú zubnú sklovinu a škodia okrem zdravia zubov aj vzhľadu. Pod sklovinou vidno dentín, tvoriaci zubovinu. A ten je žltý.

Domáce recepty - výber zo slovenských časopisov (Bez komentára)

  • Biele zuby po domácky! Skúste jahodový zázrak. Obsahujú kyselinu, ktorá pomáha odstraňovať škvrny a dokonca zubný kameň.
  • Jahoda. Lacné a veľmi príjemné, tak sa dá nazvať bielenie s týmto chutným ovocím. Plod nahryznite a pretierajte si ním počas pár minút svoj chrup. Obsahuje enzým, ktorý je prírodným bielidlom.
  • Tipy pre žiarivo biely úsmev. Nápomocné jahody. Napriek svojej sladkej chuti a červenej farbe pomáhajú jahody ku krajšiemu úsmevu. Obsahujú totiž vitamín C a kyselinu jablčnú, ktorá má schopnosť odstrániť škvrny na zuboch veľmi ľahko a prirodzene.
  • Jahody-recept: Jahody treba rozpučiť a zmesou si umyť zuby. Červená by mala priniesť žiarivo bielu.
  • Jahody – Jahody obľubuje väčšina z nás a verte či nie, jahody môžu bieliť zuby. Je to vďaka dvom zložkám jahôd a to kyseline jablčnej a vitamínu C.
  • Chutné jahôdky. Pomocou tohto ovocia dodáte zubom okrem vybielenia aj prirodzenú fluorizáciu.

Pomôcť zubom môžete maximálne konzumáciou jahôd. Obsahujú napríklad vápnik, horčík a vitamín C.

Záver

Cukor a kyseliny z jahôd útočia na zuby, keď ich trieme na nich cielene. Lepšie je to chutné ovocie zjesť. A nezabudnite potom na dentálnu niť, to vedela už Pretty Woman.

Tip Vitariána

Ak vás pri jedení ovocia príliš bolia zuby, rozmixujte si ovocie do smoothie.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency