Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Znamienka a pehy na pokožke

Čo môžu znamenať, alebo ako sa ich zbaviť?

27. 04. 2015 Ochorenia Problémy Koža Ovocie  Martina Strihová
Znamienka a pehy na pokožke

Rizikové faktory rakoviny kože

Ľudia s bledou pokožkou – alebo iným spôsobom citlivejší na spálenie od slnka – majú zvýšené riziko rakoviny pokožky.
Podľa americkej National Library of Medicine k hlavným rizikovým faktorom rakoviny kože patrí:

  • veľa pieh a znamienok
  • modré, sivé, alebo zelené oči
  • blond alebo ryšavé vlasy
  • veľa spálení od slnka alebo úpalov v skoršom veku
  • rakovina kože v rodine
  • časté a dlhé pobyty vonku na slnku
  • vystavovanie sa slnku bez použitia opaľovacieho krému 

Materské znamienka chránia pred rakovinou kože

Rada od dermatológov z roku 2002 znie: kontrolujte si znamienka, môže vám to zachrániť život. Zmeny materských znamienok môžu signalizovať melanóm. Ak ľudia poznajú svoje znamienka, všimnú si zmenu tvaru alebo farby – potenciálneho varovania pred rakovinou kože.

Čo je to melanóm

Melanóm je forma rakoviny kože. Je to zhubný nádor nachádzajúci sa v koži, ale aj v oku alebo čreve.  Je to zriedkavejší typ rakoviny kože, ale spôsobuje na ňu najviac úmrtí. Je spôsobený hlavne vystavením sa UV žiareniu zo slnka a solárií. Dá sa mu predísť a skoré odhalenie umožňuje jeho liečbu.

Väčšina znamienok je neškodných. Avšak zmena veľkosti, tvaru, alebo farby môže indikovať rozvíjajúci sa melanóm, najsmrteľnejšiu formu rakoviny pokožky a najrýchlejšie rastúcu rakovinu v USA. Nediagnostikovaný alebo pokročilý melanóm sa môže rozšíriť cez lymfatický systém a často narušiť mozog a pečeň a mať fatálne následky, tvrdí Dr. Richard A. Miller, „priemerný človek nevie, že malá bodka na jeho pokožke môže ohrozovať život. Alebo ignoruje to, ako by znamienka mali vyzerať“.

Avšak melanóm vždy vysiela varovné signály a je na 99 % liečiteľný, ak ho zachytíte v začiatočnom štádiu. Lenže ľudia potrebujú vedieť, čo si majú všímať.

Znamienka môžu vopred signalizovať rakovinu kože. Sú to hlavne také znamienka, ktoré si asymetrické, majú rôzne farby, splývajú do kože a majú viac ako 6 mm v priemere.

Jednoduchý spôsob, ako preskúmať znamienko a vyhodnotiť, či je nezvyčajné a je potrbné navštíviť lekára, je sledovať príznaky melanómu podľa American Academy of Dermatology.

Znamienko potrebuje lekárske vyšetrenie, ak:

  • je asymetrické. Ak si predstavíte imaginárnu čiaru cez jeho stred a a polovice sa nezhodujú.
  • jeho hranice sú rozmazané a splývajú do kože. Normálne znamienka majú ostré zreteľné hranice.
  • je rôznofarebné. Namiesto pevného odtieňa sa na ňom striedajú odtiene žltohnedej, hnedej, čiernej, alebo dokonca fialovej.
  • jeho priemer je väčší ako 6 milimetrov.

Miller varuje, že tieto kritériá sa nevzťahujú na všetky znamienka. Je to myslené ako pomôcka, nie ako nespochybniteľná diagnostická technika. Napríklad materské znamienko alebo iné druhy kožných škvŕn väčších ako 6 milimetrov v priemere, ale nepreukazujúcich žiaden iný diagnostický znak, môžu byť neškodné. Iné znamienka môžu byť najskôr neškodné, a potom bez zjavného dôvodu začať svrbieť, krvácať, alebo sa spáliť. To môže byť dôvod na znepokojenie, tvrdí Miller.

Audrey Kunin, prezidentka DERMAdoctor.com, tvrdí, že videla normálne znamienka, ktorá sa zmenili na rakovinové. Tvrdí, že ak máte veľmi veľa znamienok a pieh, ale máte napríklad jediné znamienko čierne ako uhoľ, treba si naň dať pozor a nechať ho skontrolovať aj ak je okrúhle a rovnomerne sfarbené. 

Pehy a znamienka môžu naznačovať aj riziko očného nádoru

Faktory, ktoré vedú k rakovine kože, zvyšujú pravdepodobnosť uveálneho melanómu oka. Táto choroba sa týka približne 6 ľudí z milióna, väčšinou vo veku nad 70 rokov so svetlou pokožkou a očami náchylných na spálenie, a je v USA najbežnejšou formou melanómu mimo kože. Liečba je možná, ale úmrtnosť je stále vysoká.

Pehy a znamienka môžu naznačovať riziko očného nádoru

Vedci zistili spojenie medzi kožnými znamienkami, pehami a znamienkami na dúhovke a rizikom uveálneho melanómu. Ľudia s materskými znamienkami a inými znakmi, ktoré zvyšujú riziko rakoviny pokožky, môžu mať až trojnásobne zvýšené riziko rozvoja očného melanómu, tvrdí kanadská štúdia z roku 2009.

Ako sa prirodzene zbaviť znamienok a pieh?

Ak vám pehy alebo znamienka prekážajú z estetického hľadiska, existuje niekoľko rád, ako sa ich zbaviť prirodzenou cestou. Niektoré metódy trvajú niekoľko dní, iné niekoľko mesiacov.

Vystúpené znamienka

Vystúpené znamienka sú neškodné, často sa nachádzajú u ľudí s nadváhou a cukrovkou. Môžu vám prekážať, ak ich máte napríklad na tvári. Na bezbolestné odstránenie týchto znamienok pomáha kvalitný jablčný ocot.

Na bezbolestné odstránenie vystúpených znamienok pomáha kvalitný jablčný ocot.

Postup

  1. Vyčistite pokožku okolo znamienka vlažnou vodou a jemným mydlom a vysušte ju.
  2. Znamienko jemne poškriabte špáradlom, ale tak, aby nekrvácalo.
  3. Kúsok vatového tampónu namočte do jablčného octu a vyžmýkajte ho.
  4. Priložte na pokožku a pripevnite obväzom.
  5. Nechajte pôsobiť cez noc. Ráno obklad odstráňte a kožu dôkladne opláchnite.
  6. Postup zopakujte 3-4 dni po sebe, kým znamienko nestmavne, neuschne a neodpadne.

Znamienko možno zmení farbu po prvom dni. Ak postup zopakujete niekoľko dní po sebe, uschne a opadne bez bolesti. Jablčný ocot môže po prvýkrát štípať, no to je normálne. Postup vraj pôsobí rýchlo a nezanecháva žiadne stopy po znamienku.

Pehy a tmavé znamienka

Citrónová šťava

Citrónová šťava je vysoko účinná ingrediencia na liečbu pieh, ako aj hnedých škvŕn. Má zosvetľujúce vlastnosti, ktoré dokážu vybieliť tmavé miesta na koži.

Citrónová šťava je vysoko účinná ingrediencia na liečbu pieh a hnedých znamienok. Má zosvetľujúce vlastnosti, ktoré dokážu vybieliť tmavé miesta na koži.

Na postihnutú kožu aplikujte čerstvú citrónovú šťavu a jemne ju vmasírujte. Nechajte pôsobiť 10 – 15 minút a opláchnite vodou. Robte to dvakrát denne.

Inou variantou je, ak citrón prekrojíte na polovicu a posypete ho 1,5 lyžičkou cukru. Jemne tým škriabte pokožku niekoľko minút a potom si tvár umyte vodou. Opakujte to raz alebo dvakrát týždenne.

Jogurt alebo kyslé mlieko

Kyselina mliečna pomáha zbaviť sa pieh a je špeciálne vhodná pre ľudí s citlivou pokožkou. Kyslé mlieko alebo jogurt aplikujte na pokožku na niekoľko minút a potom jemne odstráňte vlhkou handričkou. Opakujte aspoň raz denne, kým pehy nezmiznú.

Med

Med je vynikajúci na vyblednutie pieh, pretože obsahuje enzýmy, ktoré pomáhajú zosvetliť pigmentáciu kože. Navyše, ako prirodzený zvlhčovač, je skvelý na hydratáciu pokožky. Zmiešajte med s vodou a aplikujte na potrebné miesto. Nechajte pôsobiť niekoľko minút. Nakoniec miesto opláchnite teplou vodou. Opakujte niekoľko týždňov.

Môžete si spraviť zmes medu a jogurtu a aplikovať na pehy na 30 minút denne po dobu, kým nedosiahnete želané výsledky.

Na krásnu pleť, zbavenie sa pieh a znamienok, pomôže maska z medu a jogurtu alebo kyslého mlieka. Je vhodná aj na citlivú pleť.

Tip Vitariána

S medom si môžete vyrobiť aj bylinnú masku na tvár. Zmiešajte ho napríklad so pšeničnými klíčkami alebo skorocelovou šťavou a masku aplikujte na 10 minút. Opakujte trikrát týždenne niekoľko mesiacov. Je to jeden z najefektívnejších domácich spôsobov na odstránenie pieh.

Súvisiace články

Plávanie a beh

Plávanie a beh

Wim Hof

Wim Hof

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency