Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Testosterón v profesionálnom športe

Žena, ktorá ňou nesmie byť

20. 12. 2015 Šport Žena Muž Pohlavná sústava  Jozef Maťko
Testosterón v profesionálnom športe

Dutee Chand objavila už ako malé dievča svoju lásku k ľahkej atletike. Keď mala štyri roky, skackala so svojou staršou sestrou prvýkrát po bežeckej dráhe. Keď mala desať rokov, žila a trénovala tri hodiny vzdialená od svojho domova v jednom národnom programe. Po celý čas svojej puberty Indka bojovala za svoj sen stať sa profesionálnou bežkyňou.

Krátko po svojich 17. narodeninách sa zdalo, ako keby dosiahla svoj cieľ. Chand bola indickou juniorskou majsterkou na 100 metrov, kvalifikovala sa na Hry Commonwealthu v Glasgowe. S odmenami za ceny plánovala zobrať svojich rodičov a šesť súrodencov z hlinenej chatrče, kde vyrástla. Vtedy jej sen zničilo jedno lekárske vyšetrenie.

Chand nebola chorá, jej telo nebolo slabé. Problém bol iný: v jej krvi lekári objavili mimoriadne veľké množstvo sexuálneho hormónu testosterónu – tak veľa, že jej vzorka by mohla pochádzať od muža. Jej telo produkovalo mužský pohlavný hormón prirodzene, dopingové látky neužívala. Lekári hovoria o hyperandrogenizme*.

Niekoľko dní pred Hrami Commonwealthu diskvalifikoval Indický atletický zväz Chand, ktorá v puberte dozrela na mladú ženu, ako nie ženskú. Tak sa začal druhý veľký boj v jej mladom živote.

Indka Dutee Chand (vľavo) sa od svojich 17 rokov nemohla zúčastňovať súťaží, pretože jej telo obsahuje veľa testosterónu.

Hladina testosterónu = pohlavie?

Pravidlo, určiť pohlavie pri pochybnostiach iba na základe hladiny testosterónu, sa datuje z roku 2011. Nahradilo komplexné rodové vyšetrenie, ktoré bolo ešte bežné v kontroverznom prípade Caster Semenya. Mužské pohlavné hormóny sú vraj primárne zodpovedné za vyšší fyzický výkon u mužov, vysvetlila rozhodnutie Svetová atletická asociácia (IAAF). Z tohto dôvodu nezvyčajne vysoká hladina testosterónu vraj poskytuje nespravodlivú výhodu pri súťažiach žien. Medzinárodný olympijský výbor MOV sa k tomuto pravidlu pripojil v roku 2012.

Ak chcú postihnuté ženy pokračovať vo svojej kariére, majú len jednu možnosť: budú musieť pomocou liekov alebo chirurgického zákroku znížiť svoju hladinu hormónov. Po olympijských hrách v Londýne si vybrali štyri atlétky tento spôsob. Všetky boli z vidieckych oblastí v rozvojových krajinách, ošetrené boli vo Francúzsku. Jedna štúdia ukazuje podľa „New York Times, že lekári u nich zmenili oveľa viac než bolo nutné, okrem iného pomocou plastickej chirurgie.

Aj tréneri mladej Indky sa snažili ju presvedčiť, aby podstúpila operáciu. Márne. „Považujem to za chybu zmeniť svoje telo, aby som sa smela zúčastniť športu“, povedala mladá žena novinám „New York Times“. Miesto toho urobila niečo, čo sa pred ňou neodvážila žiadna žena: podala v októbri 2014 na Medzinárodný športový arbitrážny súd (CAS -Court of Arbitration for Sport ) v Lausanne sťažnosť - najvyššiemu súdu v športe.

Šance sú dobré, aby dievča z Indie mohlo niečo zmeniť. Lebo pravidlá IAAF a MOV majú veľkú slabinu: pokúšajú sa urobiť vedeckú deliacu čiaru medzi mužským a ženským. Ale to je prakticky nemožné.

Pohlavie ako kontinuum

 „Z hormonálneho pohľadu sú mužský a ženský iba extrémne body. Všetko medzi tým je kontinuum," hovorí Martin Bidlingmaier, vedúci endokrinologického laboratória na klinike Univerzity Ludwig-Maximiliána v Mníchove. Niektoré ženy sa asi rodia s jedným X - a jedným Y - chromozómom - podľa ich genetiky by boli mužsky pólované.

V skutočnosti ale ich bunky nereagujú tak citlivo na mužské pohlavné hormóny,  preto sa vyvíjajú v maternici na dievčatá. Pretože im chýbajú funkčné vaječníky, nedostanú v puberte žiadnu periódu. Často je to až vtedy nápadné, že sa ich telo líši od ostatných dievčat.

Rovnako ako toto existuje mnoho rozhraní medzi pohlaviami. To tiež ovplyvňuje hladinu hormónu testosterónu. U väčšiny ľudstva je síce pravda, na čo sa odvoláva IAAF. Keď preverujú odborníci ich krv, nájdu u mužov asi desaťkrát toľko testosterónu ako žien. Ojedinele môžu však tieto hodnoty skĺznuť do oblasti opačného pohlavia. U vrcholových športovcov sa to zdá byť dokonca obzvlášť častý prípad, píše bioetička Katrina Krakzis v aktuálnom diskusnom príspevku v časopise „Science".

Ak chcú ženy s vysokou hladinou testosterónu pokračovať v športovej kariére, musia pomocou liekov alebo chirurgického zákroku znížiť svoju hladinu hormónov.

Aj druhý základ, na ktorom IAAF buduje svoju rodovú argumentáciu sa kýva: inak ako to ona interpretuje, nie je jasné, či ženy v športe ťažia z vysokej úrovne testosterónu. Aj keď dopingové skúsenosti naznačujú, že testosterón môže zvýšiť svalovú hmotu a silu. Či však telom samotným produkovaný testosterón pôsobí tak ako umelo pridaný pri dopingu, je otázne.

A aj v prípade, že by mal existovať efekt, prečo by mal prevážiť iné fyzické výhody? „Nebolo by to tiež fér vylúčiť basketbalistov, ktorí sú vyšší ako dva metre, pretože to ponúka v porovnaní s menšími nespravodlivú výhodu?", pýta sa Bidlingmaier. Ako riešenie, odborník z radov Nemeckej endokrinologickej spoločnosti (DGE) navrhuje znovu zaviesť pravidlo, ktoré bolo zrušené pred niekoľkými desiatkami rokov. Ak športovkyňa vyrástla ako žena, a cíti sa ako žena, potom by tiež mohla športovať ako žena.

Malý úspech v tomto smere už Chand dosiahla: do rozhodnutia CAS sa môže zúčastňovať na národných súťažiach. Tiež s ohľadom na majstrovstvá Ázie na začiatku júna v Číne jej CAS povolila účasť. Takej, aká je.

Záver

Dutee Chand, indická šprintérka, sa narodila ako dievča. Krátko pred jej prierazom v 17 rokoch ju diskvalifikovala indická atletická federácia pre súťaže žien, pretože jej telo produkuje extrémne veľa testosterónu. Od tej doby bojuje mladá žena proti pravidlám Svetovej asociácie ľahkej atletiky. Jej šance na úspech sú dobré, na národných majstrovstvách sa už môže opäť zúčastniť.

Tip Vitariána

Rastlina, ktorá pomáha dosiahnuť hormonálnu rovnováhu, sa nazýva maca. Maca nezvyšuje hladinu testosterónu, ale pôsobí na hypotalamus (mozgové centrum pohlavných hormónov) a hypofýzu, ako aj na nadobličky a vďaka tomu zvyšuje energiu, vitalitu a libido.

Vysvetlivka:

*Hyperandrogenizmus - stav prejavujúci sa veľkým množstvom mužských pohlavných hormónov (androgénov) so všetkými svojimi príznakmi.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency