Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Spánok domorodých národov

Štúdia o spánku: spať sa má v chlade, tme a nie príliš dlho

07. 11. 2015 Relax Leto  Jozef Maťko
Spánok domorodých národov

Všetky nástrahy prostredia môže dnes moderný človek vypnúť a potrebné veci zapnúť. Ak zapadne slnko, zapne svetlo.  Ak je chladno, zapne kúrenie. A keď sa potí, rachotí klimatizácia. Čo robí každodenný život príjemnejším, mohlo by ukradnúť jednu z najdôležitejších vecí v živote: zotavujúci spánok.

Podľa štúdie Inštitútu Roberta Kocha trpí šesť percent Nemcov závažnou poruchou spánku. Takmer každý pozná ten pocit - prevaľovať sa zľava doprava, zatiaľ čo pred svojím vnútorným okom počíta ovečky. Aby sa tomu zabránilo, vypisujú experti pravidlá dobrej spánkovej hygieny, farmaceutické firmy predávajú tabletky.

Ako ale spí človek, ak sa neriadi zámermi a technikami, ale prírodou? Aby to zistili, cestovali výskumníci pod vedením Gandhi Yetisha z University of New Mexico k trom domorodým národom v africkej a juhoafrickej divočine, ako píšu v odbornom časopise „Current Biology“:

  • východoafrický národ Hadza v Tanzánii, ktorí žijú až do dneška z toho, čo ulovia a zozbierajú;
  • juhoafrický národ San v Namíbii, juhoafrický ktorí tiež žijú ako lovci a zberači v púšti Kalahari;
  • a juhoamerický národ Tsimane, ktorí chodia na lov a obrábajú záhrady v Bolívii na úpätí Ánd.

Ako spia ľudia bez svetla, kúrenia, televízie?

S použitím náramkov vedci pozorovali 94 dospelých celkom 1165 dní. Zdokumentovali, kedy sa účastníci uložili, kedy vstali a akému svetlu boli v tej dobe vystavení. Okrem toho sa pýtali všetkých účastníkov, ako spali a ako sa cítia unavení. Pritom zažili prvé prekvapenie.

V žiadnej z týchto troch skupín neexistovalo slovo pre poruchy spánku - pravdepodobne preto, že tento jav je v týchto spoločenstvách veľmi vzácny. Po opisoch oznámil síce každý dvadsiaty, že už niekedy nemohol zaspať; takmer každý desiaty poznal ťažkosti s prerušeným spánkom.

Aj vyhodnotenie dĺžky spánku prekvapilo výskumníkov. Hoci príslušníci všetkých troch skupín nemali elektrické svetlo, ktoré by ich udržiavalo v bdelosti, žiaden internet, žiadne kúrenie a žiadnu televíziu, spali sami podľa štandardov modernej spoločnosti relatívne krátko. V priemere odpočívali za noc 6,4 hodín, v zime takmer o hodinu dlhšie, v lete o hodinu kratšie.

Priemerná noc: o niečo viac ako šesť hodín

Očakáva sa, že každý by mal v noci spať osem alebo deväť hodín,“ hovorí Yetish, ktorý strávil desať mesiacov s Tsimane. „A že mnoho ľudí by spalo dlhšie, keby sme im zobrali  moderné technológie. Podarilo sa nám po prvýkrát dokázať, že to nie je pravda.“

Domorodé národy spia v priemere 6,4 hodín a nepoznajú poruchy spánku.

Zdá sa, že aspoň pri skúmaných národoch krátka doba spánku nemá žiadne negatívne účinky na zdravie. Síce trpia všetky tri skupiny na relatívne vysokú detskú úmrtnosť, zapríčinenú najmä infekčnými chorobami. Ale dospelí majú nižší krvný tlak, zriedkavo skôrnatené tepny  a sú všeobecne v lepšej kondícii než obyvatelia moderného sveta. Podľa štúdie sa mnohí  dožijú 60, 70, 80 rokov alebo aj viac. Toto však pravdepodobne nezávisí len od spánku, ale  celkovo od ich aktívneho životného štýlu.

Vo svojich časoch spánku sa členovia všetkých troch skupín, aj keď žili na rôznych miestach, riadili skôr teplotou ako svetlom. Všetci chodili spávať ako ľudia v moderných spoločnostiach, až dlho po západe slnka, zvyčajne tri hodiny. Ale zato vstávali veľmi skoro; väčšinou keď teplota dosiahla svoju najnižšiu hodnotu - to bolo u národa San v zime pred a v lete po východe slnka.

Orientácia na teploty

Výskumníci píšu, že v niektorých ohľadoch sa spánok tradičných národov podobá spánku industrializovanej  spoločnosti viac než sa predtým myslelo. Odlišná je predovšetkým kvalita spánku. Keby sa dalo vytvoriť naše okolie čiastočne takým, akým bolo pred industrializáciou,  mohlo by to mať potenciálne pozitívny vplyv na spánok a poruchy spánku u priemyselnej populácie.

Niekoľko pravidiel správania domorodých národov nájdeme skutočne v moderných pravidlách dobrej spánkovej hygieny. Tak napríklad odborníci radia, nespať v prekúrených miestnostiach. 18 až 21 stupňov sú ideálne, povedal jeden z členov tímu Göran Hajak v interview. Perfektná dĺžka spánku by nemala byť závislá na počte hodín, ale na tom, ako sa cítite unavený počas dňa. A dokonca varuje aj pred jasným svetlom. Národy Hadzi, San a Tsimane síce sedávali všetci večer pri ohni. Ale ten tlel tak slabo, že ich náramky nehlásili takmer žiadne svetlo.

Od domorodých národov by sme sa mali naučiť, že nemáme spávať v prekúrených miestnostiach.

Záver

Určite každý z nás pozná správnu hygienu spánku. Netreba však príliš dlho spať. Urobme si rozcvičku, poprechádzajme sa so psom. A pokúsme sa nasledovať pravidlá domorodých národov, budeme dlhšie a zdravšie žiť.

Tip Vitariána

Aby ste mali kvalitný spánok, mali by ste mať cez deň dostatok pohybu a aby sa vám nesnívali divoké nočné mory, nejedzte večer pred spaním, a to hlavne nezdravé jedlá.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency