Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Prechladnutie. Má liečba význam?

Ochorieme, ak sme oblečení príliš ľahko?

29. 12. 2014 Ochorenia Liečba  Jozef Maťko
Prechladnutie. Má liečba význam?

Už samotný názov napovedá, že prechladnutie môže mať niečo do činenia so zimou - a to hneď v niekoľkých jazykoch. V angličtine hovoríme "cold", v španielčine "el restfrío" a franzúžtine "refroidissement". Jedna vec je istá: nízke teploty môžu telu dať poriadne zabrať. Pri príliš nízkej telesnej teplote už nepracujú bunky, tkanivá a orgány normálnou rýchlosťou a kvalitne. To oslabuje telo.

Prechladnutie sa väčšinou ako prvé prejaví bolesťou v krku a nádchou v nose, môže sa pridružiť mierny kašeľ, ktorý s bolesťou hrdla postupne mizne už do dvoch dní. Horúčka väčšinou nie je prítomná.

Telo a chlad

Za normálnych okolnosti má teplota v našom vnútri okolo 37 stupňov Celzia. Reguluje ju teplotné centrum v mozgu, ktoré zaznamenáva a reguluje skutočnú hodnotu v celom tele: ak je nám príliš teplo, rozširujú sa cievy, takže teplo prúdi k povrchu tela a môže sa odovzdávať cez pokožku. Keď je zima, cievy sa stiahnu, aby uchovali teplo. Konečným cieľom riadiaceho centra je potom udržiavať teplotu vo vnútri tela tak dlho ako je to možné, aby tým čo najlepšie chránilo srdce a pľúca.

Teplotný systém tela niečo vydrží. Dokonca aj pri mínusových teplotách môže telo svoju vnútornú teplotu udržať pri ľahkom oblečení 10 až 15 minút. Potom sa trasieme, aby sme dostali poslednú energiu zo svalov a vyrobili teplo. Paže a nohy chladnú a už sa nedá s nimi tak dobre hýbať, ale dôležité orgány ako srdce a pľúca ako aj miecha zostanú teplé.

Pod teplotou 35 ˚C hovoria lekári o podchladení. Svaly stuhnú. Pod 30 ˚C pracuje mozog už len pomaly, kým postihnutí nestratia vedomie. Srdce bije už len dva- až trikrát za minútu. Pulz a dych sú už sotva merateľné. Najnižšia telesná teplota, ktorú podľa lekárov človek niekedy prežil, bola asi 13 ˚C.

Organizmus na úspornom plameni

Ako sme už uviedli, pri znižovaní teploty tela slabnú postupne funkcie tela. Okrem stuhnutia svalov sa zhorší krvný obeh, komunikácia medzi bunkami a orgánmi doslova zamrzne. Aký to má vplyv na imunitný systém, ukazuje podivný spôsob liečby pri zástave srdca. Aby nedošlo k poškodeniu mozgu, ochladia lekári telo pacienta na 34 až 32 stupňov Celzia. Vyhodnotenie štúdií na terapiu chladom preukázalo, že takýto pacienti častejšie schytajú zápal pľúc než tí, ktorí si po resuscitácii zachovávajú svoju prirodzenú telesnú teplotu.

Názory vedcov na prechladnutie

Walter Haas z oddelenia epidemiológie infekčných chorôb v Inštitúte Roberta Kocha (RKI) v Berlíne, hovorí: "Že mierne podchladenie pri nedostatočnom oblečení zvyšuje riziko nákazy, nebolo preukázané. Záleží na tom či sa dostanete do kontaktu s patogénmi. V prípade prechladnutia sa jedná zvyčajne o rinovírusy. Tieto sa obzvlášť často vyskytujú od októbra do apríla".

Naše správanie ovplyvňuje aj správanie vírusov. V zime trávime viac času spolu v uzavretom priestore, cestujeme častejšie verejnou dopravou. Vykurovací vzduch vysušuje sliznice v nose a hltane, takže vírusy sa môžu pohodlnejšie zahniezdiť. "Riziko nákazy sa v zime celkovo zvyšuje. Teplé oblečenie na tom nemôže nič zmeniť", hovorí Haas. Aby toho nebolo málo, menia sa  vírusy chrípky a prechladnutia rýchlo a imunitný systém má len malú šancu sa na nastaviť.

"Celý náš spôsob života rozhoduje o tom, ako efektívne sa dokáže telo ubrániť vírusom prechladnutia, s ktorými sa nevyhnutne stretávame v zime", hovorí Andreas Gerstner, primár otorinolaryngologickej kliniky nemocnice v Braunschweigu. Infekcia nemusí nutne viesť k ochoreniu. Pokiaľ oblečenie udržuje vnútro tela v teple, nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Liečba nemá význam

Inak len pomáha dodržiavať odstup od prechladnutých, pravidelne vetrať a umývať si ruky. Lieky, ktoré účinne bojujú proti pôvodcom prechladnutia, neexistujú. Antibiotiká proti vírusom nemôžu urobiť nič, aj keď sú stále bežne predpisované pri nádche. Pohoda sa však môže zlepšiť s domácimi prostriedkami, ako sú čaje alebo parné kúpele. Tak alebo onak trvá prechladnutie asi sedem dní.

Záver: teplé oblečenie nemôže zastaviť vírusy nachladnutia. Riziko ochorenia znižuje zdravý životný štýl - vyvážená strava a dostatok spánku. Odporúčajú sa aj rozsiahle zimné prechádzky. 

Tip Vitariána

Okrem už uvedených spôsobov odporúčame aj zrieknutie sa alkoholu a cigariet. Strava má byť bohatá na vitamíny (hlavne na vitamín C, najlepšie v prirodzenej forme). A samozrejme otužovanie športom alebo saunou. Piť veľa tekutín.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency