Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Pomôže pitie vody schudnúť?

Mýtus alebo medicína?

24. 08. 2015 Diéta Nápoje Voda  Jozef Maťko
Pomôže pitie vody schudnúť?

Bez vody by sme boli prázdnou, suchou škrupinou. V závislosti na veku a pohlaví tvorí tekutina medzi 40 a 80 percent ľudského tela, u novorodencov je to dokonca 70 až 80 percent. Každý deň dospelá osoba vydá v priemere viac ako dva litre vody, vypotíme a vydýchame ju - a v neposlednom rade ju vylučujeme cez močový mechúr. Preto ju musíme dopĺňať.

Už po strate 0,5 percenta vody z tela prichádza smäd, od 20 percent vzniká životné nebezpečenstvo. Pitie vody je nevyhnutné pre život, o tom niet pochýb. Pokiaľ ide o diétnych poradcov a ženské časopisy, je však tekutina bez kalórií oveľa viac, je to do určitej miery elixír štíhlosti. "Preglgávaním zoštíhlieš", "Schudnúť pitím vody" alebo "Pitie vody odstráni kalórie" hlásajú niektoré novinové titulky.

To, čo sa odporúča v diétnych programov a čo teraz podľa prieskumov mnohí ľudia považujú  za fakt, je vedecky sotva dokázané. K tomuto výsledku prichádza Rebecca Muckelbauer z berlínskeho Charité. "Ako odborníčky na výživu sa ma opakovane pýtajú, či  voda skutočne pomáha pri chudnutí," hovorí. Hoci téma je taká populárna, doteraz nepoznala žiadnu dobrú štúdiu. A tak sa vydala so svojím tímom ju hľadať. Svoje výsledky vedci teraz popisujú v "American Journal of Clinical Nutrition".

Problém s kvalitou

Výskumníci prehľadali lekárske databázy, hľadali v angličtine, francúzštine, španielčine a nemčine štúdie, ktoré sa zaoberajú vplyvom vody na hmotnosť dospelých. Celkovo našli  takmer 5000 článkov - a museli kvôli zlej kvalite alebo nevhodnému obsahu takmer všetko vyradiť. Z rozsiahleho hľadania nakoniec zostalo len 13 štúdií.

Ale dokonca ani tieto neboli z väčšej časti žiadne kvalitné štúdie. Niektoré štúdie sa opierajú len o málo účastníkov, sčasti bola doba vyšetrovania príliš krátka pre zmysluplné výsledky. 

Skutočne presvedčili vedcov len tri štúdie, z ktorých všetky analyzovali vplyv vody pri diéte. Pritom vypila časť z najviac obéznych probantov asi pol litra vody viac ako predpisovala diéta - s úspechom.

"Štúdie s ľuďmi, ktorí sa práve pokúsili schudnúť, vykazujú pozitívny vplyv zvýšenia spotreby vody," píšu výskumníci v závere svojej prehľadnej práce. K všeobecnému tvrdeniu "Pitná voda vám pomôže schudnúť," sa však Muckelbauer nemohla prebojovať. Ďalšie štúdie so skupinami účastníkov od tučných až k chudým priniesli nejednotné výsledky. Mnohé ale boli tiež príliš krátke, aby bolo vidieť efekt.

Štúdie vykazujú pozitívny vplyv zvýšeného príjmu vody na chudnutie.

Sýti voda?

Jedno je ale isté: kto pije vodu miesto ovocných strekov a limonády, môže ušetriť veľa kalórií. V štúdii sa uvádza, že existujú dôkazy, že pitná voda aspoň na krátku dobu posilňuje pocit sýtosti, ale iba u starších osôb. Navyše existuje teória, že voda zvyšuje rýchlosť metabolizmu, a tým podporuje chudnutie. Ale to bolo zatiaľ vedecky len veľmi zle preskúmané. Iné vysvetlenia sú pravdepodobnejšie.

Pitie vody môže škodiť len ťažko. U zdravých jedincov môžu obličky vylučovať až jeden liter tekutiny za hodinu, píše die Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE). Telo môže spracovať až do desať litrov vody za deň - zreteľne viac ako pravdepodobné by chcel a vypil človek, ktorý chce schudnúť. Výnimkou sú ľudia s ťažkým srdcovým zlyhaním alebo problémami s vylučovaním tekutín, ako je napríklad poškodenie obličiek. Títo by mali byť opatrní a svoju hydratáciu prekonzultovať s lekárom.

Tiež preto, že takmer žiadne riziká neexistujú, radí Muckelbauer aj naďalej piť vodu. Plánuje tiež štúdiu, ktorá môže zapchať túto vedeckú dieru. Muckelbauer pre svoju dizertačnú prácu umiestnila už automaty na vodu v školách a našla skutočne dôkazy, že sa znížilo riziko obezity u detí. Teraz chce preniesť tento pokus na dospelých a ich pracovné miesta. Možno, že sa potom presadí aj vo vede, čomu mnohí veria: voda pomáha pri chudnutí.

Záver

Pitná voda nemôže ublížiť, pravdepodobne tiež zoštíhľuje – prinajmenšom ak voda nahradí sladké nápoje. Ale jasne vedecky toto nedokázal ešte nikto.

Pitná voda pravdepodobne zoštíhľuje – prinajmenšom ak voda nahradí sladké nápoje.

Tip Vitariána

Pitie vody je tým dôležitejšie, čím horšie sa stravujete, pretože voda pomáha telo a tráviaci systém čistiť. Najlepšie je vypiť veľa vody hneď ráno po prebudení, čo pomáha aj pri vylučovaní a zápche.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency