Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Pitie alkoholu so slamkou

Zosilní slamka účinok alkoholu?

05. 02. 2015 Drogy Nápoje  Jozef Maťko
Pitie alkoholu so slamkou

Dobré jedlo a pitie má u človeka vyvolať pocit pôžitku. Aj deti rady popíjajú svoje nápoje pri oslavách narodenín cez farebné slamky. V dospelosti sa so slamkami  stretávame predovšetkým v koktailových baroch. Je pravdou, že pitím alkoholu cez slamku sa človek opije rýchlejšie alebo je to mýtus?

Najznámejšie ľudové vysvetlenie tohto javu hovorí, že alkohol, šťastne nasávaný cez slamku prichádza dlhšie do kontaktu s ústnou sliznicou. Toto má vraj jednu rozhodujúcu výhodu: alkohol môže prechádzať cez ústnu sliznicu priamo do krvného riečiska. 

Vysvetlenie odborníka

"Vedecké štúdie o otázke, či pitie cez slamku spôsobuje opitosť rýchlejšie, neexistujú," hovorí Prof. Michael Musalek, lekársky riaditeľ Ústavu Antona Prokscha vo Viedni, jednej z najväčších adiktologických[1] kliník v Európe. Ale anatómia argumentuje proti bežnej slamkovej teórii. Cez ústnu sliznicu môže telo prijať len malé množstvo alkoholu, tvrdí Musalek.

Porovnajme teda veľkosti sliznice v ústach so sliznicou tenkého čreva: sliznica v ústach meria len 0,02 m2. Sliznica tenkého čreva, cez ktorú alkohol po prehltnutí prechádza do krvného obehu má až 200 m2, čo je 10.000-krát viac – je to plocha skoro taká veľká ako polovica basketbalového ihriska. Je zrejmé, že efekt, ktorý je dosiahnutý príjmom cez ústnu sliznicu, je teda zanedbateľný.

Je však rozdiel, či pijeme pivo z veľkého pivného pohára alebo z malého a ľahšieho. Piť z veľkého pivného pohára môže byť veľmi ťažké, pretože sklo je ťažké, veľké a nepraktické. Musíme si dávať pozor, aby sa nám polovica tekutiny nepreliala mimo úst. A preto pijeme pomalšie. To, že tvar pohára ovplyvňuje rýchlosť pitia tiež ukazuje jedna štúdia z roku 2012.

Britskí vedci dali piť pivo takmer 160 probantom v dvoch skupinách. Jedna skupina pila pivo z pohárov na pšeničné pivo[2] (poháre na pšeničné pivo sú v tomto článku uvažované ako neprehľadné alebo pomaľované poháre), druhá skupina pila z bežných pivných pohárov. Pijúci zo pšeničných pohárov vyprázdnili svoje pivo o 60 percent rýchlejšie ako pijúci z pivných pohárov. Výskumníci vysvetľujú že pijúci zo pšeničných pohárov horšie odhadli kedy je pohár poloprázdny. Mali totiž až neskoršie pocit, že už vypili polovicu. Preto si z pohára odpíjali častejšie.

Opiť sa dá aj vodou

Aj pri pití slamkou je rýchlosť veľmi dôležitá. Nasávanie totiž uľahčuje pitie a vytvára príjemný pocit v ústach. Preto človek urobí často niekoľko hltov za sebou. Pitie ide teda rýchlejšie, a preto sa tiež človek opije rýchlejšie. Navyše je tempo pitia podporené vysokým obsahom cukru v koktailoch, ktoré sú obvykle podávané so slamkou. Cukor zastrie chuť tvrdého alkoholu a zvádza pokračovať v pití.

Pitie cez slamku ide zvyčajne rýchlejšie, a preto sa tiež človek opije rýchlejšie.

Nezabudnime, že aj psychológia má zodpovedajúci podiel na podgurážení alkoholomKto je presvedčený, že pije alkohol, sa tiež cíti skôr opitý. V roku 2013 urobili vedci nasledovný experiment: zásobili takmer 150 študentov s bezplatnými nápojmi. Jednej polovici povedali,  že pijú vodku s tonikom, druhej, že majú v pohári tonik bez alkoholu - v skutočnosti žiadna skupina nedostala alkohol. Napriek tomu študenti údajne pijúci vodku s tonikom sa správali podgurážene: chalani začali s jednou z vedkýň flirtovať, dievčatá sa v duchu chichotali. Aj v teste pamäti domnelá alkoholová skupina dopadla značne horšie.

Ani vedci nám nedokážu presne povedať od akého množstva je alkohol zdraviu škodlivý.  Podguráženie sa dá spomaliť ak pritom dostatočne jeme. Potom bude mať telo viac času rozložiť alkohol už v tráviacom trakte. Alkohol je prijímaný telom rýchlejšie, ak nápoj obsahuje kyselinu uhličitú – bublinky. V podstate každé podguráženie môže spôsobiť poškodenie.  Z tohto dôvodu experti odporúčajú užívať alkoholické nápoje vedome, vtedy človek pocíti narkotický účinok včas, unaví sa a vzdá sa automaticky druhého pohára.

Tip Vitariána

Pitie cez slamku samo osebe nerobí človeka opitým rýchlejšie. Podstatné je, že pritom sa zvyšuje rýchlosť pitia s príslušnými následkami. Radšej si urobte niekoľko prestávok a o to dlhšie si užívajte večerný koktail.

Vysvetlivky:
1. Adiktológia je veda, zaoberajúca sa závislosťami, ich prevenciou, pôvodom, liečbou, výskumom, poradenstvom a inými súvislosťami. Klinická adiktológia sa zužuje na prácu s klientom
2. Ako pšeničné pivo označujeme pivo, ktoré sa vyrába zo pšenice a/alebo zo pšeničného sladu (v Rakúsku, Bavorsku a Brandenburskej oblasti)

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency