Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Otužovanie

6 prínosov studenej sprchy

05. 04. 2015 Ochorenia Alternatívna medicína Šport Pohyb Imunita  Martina Strihová
Otužovanie

Ak sa sprchujete aspoň tak, že začínate teplou a končíte studenou, robíte dobrú službu vášmu zdraviu a obvodu pása. Tu je šesť prekvapujúcich prínosov studenej sprchy.

Na horúcej sprche nie je nič špeciálne

Predtým, ako sa dostaneme ku skutočným výhodám studenej sprchy, uvedomme si fakt, že horúca sprcha je luxus, ale nie je to potreba. Počas ľudskej histórie sa ľudia museli kúpať v akejkoľvek vode, ktorá bola pre nich dostupná. Gréci vymysleli vykurovacie systémy pre verejné kúpele v 1. storočí p. n. l., ale pre zaujímavosť, veľa Grékov si volí studenú sprchu kvôli zdravotným účinkom.

1. Studené sprchy spaľujú tuk

Vo vašom tele existujú dva druhy tuku: biely a hnedý tuk. Biely je zlý, všetci ho poznáme a chceme sa ho zbaviť. Keď zjeme viac kalórií, ako naše telo potrebuje a nespálime ich, uložia sa ako biely tuk, ktorý sa ukladá v páse, spodnom chrbte, na stehnách, krku, atď.  Hnedý tuk je dobrý a jeho funkciou je tvoriť a udržiavať teplo tela. Tu je dobrá správa: keď sa hnedý tuk aktivuje extrémnym chladom, spaľuje kalórie a udržiava vás v teple, čo môže poskytnúť dobrú pomoc pri chudnutí.

Škandinávski vedci zistili, že vystavenie sa studeným teplotám zvýšilo rýchlosť metabolizmu hnedého tuku o päťnásobok, čo môže človeku pomôcť schudnúť až 4 kg za rok.

2. Studené sprchy podporujú zotavovanie po cvičení

Športovci si často dávajú po náročných tréningoch ľadové kúpele, ktoré znižujú bolestivosť svalov. Nemusíte to zobrať úplne doslovne, ale podobný efekt môžete dosiahnuť rýchlou studenou sprchou po tréningu. Svalovica po cvičení nebude taká silná.

Ľadový kúpeľ po cvičení sťahuje cievy a zrýchľuje tok krvi, čím urýchľuje regeneráciu svalov a zmenšuje svalovicu.

3. Studené sprchy zlepšujú náladu a pozornosť

Kto sa necíti omámený, keď má spraviť prvý krok von z postele? To je niečo, s čím bojuje veľa ľudí, ale ak by ste chceli v tejto rannej chvíli dodať energiu, dajte si studenú sprchu predtým, ako pôjdete do práce. Keď sa na vaše telo leje studená voda, vaše dýchanie sa prehĺbi ako reakcia na šok spôsobený chladom (vaše telo sa vás pokúša udržať v teple zvýšením celkového príjmu kyslíku). Váš srdcový tep sa tiež zvýši, čo spôsobí zrýchlený tok krvi po tele, a to vám dodá energiu do nového dňa.

4. Studené sprchy uvoľňujú depresie

Studené sprchy uvoľňujú symptómy depresie vďaka intenzívnemu vplyvu kožných receptorov na chlad, ktoré posielajú ohromujúce množstvo elektrických impulzov z periférnych nervových zakončení do mozgu. Preto majú antidepresívny vplyv a zlepšujú náladu, čo z nich robí životabudič. Štúdia z roku 2008 zistila, že studená hydroterapia má analgetické účinky, nemá škodlivé vedľajšie účinky a nespôsobuje závislosť. Takáto liečba zahŕňa 1 až 2 studené sprchy pri teplote 3 stupne Celzia, ktoré trvajú 2 až 3 minúty a po nich nasleduje päťminútová adaptácia, aby procedúra nebola taká šokujúca.

5. Studené sprchy posilňujú imunitu a krvný obeh

Pamätáte si, že studené sprchy urýchľujú metabolizmus,  čo pomáha pri chudnutí? Zvýšená rýchlosť metabolizmu aktivuje imunitný systém, čo uvoľní biele krvinky pripravené na boj proti vírusom, ktoré vám pomôžu, aby ste tak často neochoreli. Studené sprchy tiež zvýšia celkový krvný obeh, čo zaberá proti vysokému krvnému tlaku a kôrnateniu tepien.

6. Studené sprchy vám dodajú atraktívnu pokožku a vlasy

Ak chcete obmedziť akné, studené sprchy spravia svoju prácu. Horúca voda vysušuje pokožku, zatiaľ čo studená voda sťahuje kutikuly a póry, čím zabraňuje ich upchávaniu. Studenú sprchu môžete používať tiež pre lesklejší a atraktívnejší vzhľad vlasov. Uzatvorí vašu pokožku, čím udrží kožu na hlave čistejšiu.

Studená voda vám dopomôže ku krásnej pokožke a vlasom.

Dajte to do praxe

Ak ste čítali nejakú knihu o Jamesovi Bondovi, určite ste si všimli jeho jedinečné sprchovanie. Bond, mimoriadne tvrdý chlap, začínal horúcou vodou, ale teplotu otočil dole na mrazivo studenú na konci každého kúpeľa. Tento jeho „manier“ teoreticky pochádza z Bondovho Škótskeho pôvodu a „horúco-studená“ sprcha sa často nazýva „škótska sprcha“.

Je čas otočiť kohútik opačne a získať výhody hydroterapie.

Tip Vitariána

Ak chcete aj vy získať výhody studeného sprchovania, môžete začať Bondovým sprchovacím režimom. Môžete začať prepínať teplotu vody z horúcej na studenú aj počas sprchovania každých 10 až 20 sekúnd. Potom skúste celú studenú sprchu. Prijímate túto výzvu?

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency