Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Opica po Silvestri

Prečo je nám na Nový rok zle?

05. 01. 2015 Drogy  Jozef Maťko
Opica po Silvestri

Ľudia už tisíce rokov pijú alkohol. V Starom zákone čítame: "Beda tým, čo zavčas rána pachtia po nápoji a do neskorého večera víno ich rozpaľuje! (Izaiáš 5,11)." Alkohol patrí po tisíce rokov ku kultúre ľudí, na prvej medovine si naši predchodcovia pochutili pravdepodobne už  pred 10.000 rokmi. S pôžitkom vtiahla do ľudského života aj opica.

Hoci takmer každý pozná duniacu hlavu, vedci doteraz málo preskúmali ťažkosti po prehýrenej noci. Lekárske štúdie sa namiesto toho obmedzili dlho na účinky akútnej opitosti a dlhodobé účinky zneužívania alkoholu. Až v roku tisícročnej opice  prezentoval Jeffrey Wiese, teraz profesor medicíny v New Orleanse a jeho kolegovia definíciu opice. Vo svojej publikácii Alkoholová opica opísali opicu ako prítomnosť  najmenej dvoch z nasledujúcich príznakov - za predpokladu, že postihnutý najprv konzumoval alkohol a jeho telo tento už opäť úplne odbúralo: bolesti hlavy, zlý celkový stav, hnačka, strata chuti do jedla, triaška, únava a nevoľnosť. Príznaky musia byť tak ťažké, že sa len ťažko dajú plniť každodenné úlohy a povinností.

Čo zistila okrem toho veda? Opica sa objaví takmer vždy, ak je dávka alkoholu spotrebovaná počas 4 - 6 hodín viac ako 1,5 g na kilogram telesnej hmotnosti. 

Pri opici trpí spánok

Tak rozličné ako symptómy sú možné príčiny opice. Niektorí vedci sa domnievajú, že ťažkosti vznikajú predovšetkým tým, že alkohol zhoršuje kvalitu spánku. "Môžeme merať, že spánok sa zhoršuje, aj keď ste požili len jeden až dva poháre alkoholických nápojov. REM  obdobia spánku* sa skracujú, symptómy opice sú z veľkej časti kvôli tomu", hovorí Göran Hajak, výskumník spánku a profesor v Bambergu. "

Alkohol a odvodnenie

Alkohol zbavuje telo tekutiny. 50 g alkoholu rozpusteného v 250 ml vody (asi veľký pohár whisky so sódou) vedie k vylúčeniu 600 až 1000 ml moču. Strata kvapaliny môže viesť k nerovnováhe koncentrácie elektrolytu. Ako silno prispieva táto strata kvapaliny k opici, je však diskutabilné. V každom prípade sa odporúča piť veľa vody.

"Destiláty pôsobia močopudne a človek, ktorý si vypil viac, môže nakoniec stratiť štyri až päť litrov tekutín, s čím prichádza aj o dôležité minerály. Hoci nad tým každý mávne rukou, je to veľmi vážny stav", vraví MUDr. Viliam Dobiáš, PhD., hlavný lekár zo záchrannej zdravotnej služby.

Aj biochémia má vplyv. Alkohol, presnejšie povedané etanol sa mení v pečeni najprv na acetaldehyd. Tento prvý produkt odbúrania má pravdepodobne vplyv na opicu. Toto sa zdá vedecky zdôvodnené: Mnoho ľudí východoázijského pôvodu má dva génové varianty, ktoré spôsobujú, že acetaldehyd sa hromadí v ich tele a alkohol znášajú horšie. Prvý variant génu spôsobí, že u postihnutých sa alkohol oveľa rýchlejšie premení na  acetaldehyd, než u väčšiny Stredoeurópanov. Oni často ani nemajú pozitívne pocity po požití alkoholu. K tomu často prichádza druhý variant génu, ktorým sa acetaldehyd odbúrava pomalšie. Látka sa hromadí a spôsobuje tzv. flush reakciu, pri ktorej koža silno sčervená. Postihnutí sú k tomu po požití alkoholu chorí a tiež im je zle – to sú dva kritériá opice.

Dodajme, že ľudia cítia silnejšiu opicu, ak pri tom aj fajčia. Cigaretový dym obsahuje veľké množstvo acetaldehydu. Kto nefajčí, chráni sa teda aj v tomto smere.

Žbrnda to zhoršuje

Niektoré štúdie naznačujú, že podradné alkoholy (žbrnda) ku opici prispievajú. Ide o látky ako je metanol alebo alkoholy s dlhým reťazcom, ktoré vznikajú pri fermentácii ako sprievodné látky v malom množstve. To sa deje v oveľa vyšších koncentráciách pri výrobe farebných než u bezfarebných alkoholov - whisky obsahuje až 37 krát viac podradného alkoholu ako vodka a existujú dôkazy, že spôsobuje silnejšiu opicu.

Nekvalitný alkohol

Otázkou zostáva, prečo ženy dostanú opicu rýchlejšie než muži. To spočíva vo  vyššom percente telesného tuku. Alkohol sa rozpúšťa lepšie vo vode ako v tuku – preto zostáva u žien pri rovnakom množstve vypitého alkoholu viac z neho v krvi, zatiaľ čo u mužov sa rozdelí v tkanive. Ak však neporovnávame počet drinkov, ale množstvo alkoholu v krvi medzi mužmi a ženami, nerozlišujú sa pohlavia vzhľadom na ich náchylnosť na opicu.

Obsah vody v tele je tiež dôvodom, prečo sa symptómy opice s vekom zosilňujú. "20-ročný muž má vyšší podiel vody v tele. Preto sa  alkohol lepšie distribuuje v organizme a hladina alkoholu v krvi na vypité množstvo alkoholu je nižšia ako u starších ľudí ", hovorí Manfred Singer, profesor vnútornej medicíny a zakladateľ nadácie Biomedicínsky výskum alkoholu. V konečnom dôsledku v každom veku pomáha proti opici iba jedno: podľa možnosti piť málo alkoholu.

Tip Vitariána na liečbu opice:
  1. Ak cítite žalúdočnú nevoľnosť vypite roztok s jedlou sódou, ktorá zníži prekyslenie žalúdka. Žalúdok tiež upokoja bylinkové odvary napr. z mäty, rumančeka alebo zázvoru. Vyhýbajte sa kofeínu.
  2. Organizmu dodajte cukor – ovocné šťavy, med (obsahuje aj detoxikačné látky), vitamín B a C.
  3. Dajte si slepačiu alebo cesnakovú polievku.
  4. Choďte na prechádzku alebo choďte si zaplávať, pretože kyslík rýchlejšie likviduje metabolity alkoholu.

Vysvetlivka: REM fáza spánku. Názov vychádza zo slov „rapid eye movement“ teda fáza rýchleho pohybu očí. Zatiaľ čo svaly sú úplne uvoľnené až paralyzované, mozog prejavuje výraznú aktivitu. Typickým prejavom je snívanie. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency