Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ľudský jazyk

Zrkadlo nášho zdravia

23. 07. 2015 Trávenie Zmysly  Jozef Maťko
Ľudský jazyk

Jazyk (lat. lingua) je svalový orgán nachádzajúci sa v ústnej dutine, ktorý pokrýva sliznica. Nachádza sa naspodu úst. Slúži na príjem a spracovanie potravy, pomáha pri cicaní, prijíma taktilné (hmatové) a termické podnety, je nosičom orgánu chuti. Ochutnáva štyri chuti - kyslú, sladkú, slanú a horkú.  Sladkú chuť vnímame špičkou jazyka, slaná chuť je vnímaná krajnými časťami jazyka za receptormi pre vnímanie sladkej chuti. Kyslá chuť je vnímaná na krajoch jazyka v jeho strednej časti. Receptory horkej chuti sú umiestnené uprostred v zadnej časti jazyka. U ľudí jazyk pomáha vytvárať reč. Jazyk je husto inervovaný a je veľmi citlivým hmatovým orgánom. Dokáže zistiť veľmi presne poškodenie zubov a prítomnosť cudzích telies v ústach (napr. zrnko piesku).

Jazyk a zdravotný stav

Jazyk nám ale tiež prezradí veľa o našom zdravotnom stave. Preto by ste sa mali pozrieť aspoň raz za deň na svoj jazyk pred čistením zubov v zrkadle za denného svetla, a to najlepšie ráno. Zdravý je, keď vyzerá svetlo červene, hladko a vlhko. V tomto stave je potiahnutý veľmi jemným belavým povlakom, ktorý sa skladá z baktérií, starých slizničných buniek a zvyškov potravy.

Ak je silne potiahnutý, naznačuje poruchy zdravia. Často má hustý, biely povlak. Je to znak gastrointestinálneho problému, ktorý nie zriedkavo nájdeme po užívaní antibiotík. Belavý povlak iba vedľa stredovej čiary vpravo a vľavo môže indikovať poruchu pankreasu. V prípade, že jazykový povlak má skôr žltkastú farbu, môže to znamenať plesňovú infekciu. Avšak aj žlčník a pečeň môžu byť za to zodpovedné. Výrazne červený jazyk sa vyskytne pri šarlachu a zreteľnom nedostatku vitamínu B12. Dodatočné pálenie indikuje zápal, ktorý môže byť sprevádzaný ďalšími chorobami, ako je diabetes, skleróza multiplex ako aj nedostatok vitamínov. Hnedý povlak jazyka môže byť spôsobené pôžitkovými jedmi ako je káva a čierny čaj. Aktuálny opuch poukazuje na nedostatočnosť obličiek. Šedá farba môže byť spôsobená nedostatkom železa. Pri čiernom „chlpatom jazyku“ musíme byť opatrní. Môže byť tiež reakciou na liečbu antibiotikami, často ho možno nájsť aj pri značnom oslabení imunitného systému s vážnymi chorobami.

Z jazyka si každé ráno odstráňte povlak - použite škrabku, lyžicu alebo zubnú kefku.

Silne potiahnutý jazyk je tiež spoluzodpovedný za vznik zubného kazu, paradentózu a zápach z úst. Preto by malo byť čistenie jazyka súčasťou každodennej ústnej hygieny. 

Použite jazykovú škrabku, ktorú ťaháte odzadu smerom dopredu, až kým nezmiznú zvyšky povlaku. Tento rituál má nielen pozitívne zdravotné účinky, ale tiež zvyšuje citlivosť chuťových receptorov nachádzajúcich sa na jazyku. Po vyčistení pocítite zdravé, chutné jedlo ešte lahodnejšie.

Afty

Nie zriedka nájdu lekári u pacientov na bokoch jazyka odtlačky zubov, ktoré môžu byť spojené so zníženou činnosťou štítnej žľazy alebo zlyhaním pečene. Mnohí poznajú určite bolestivé afty, sú to malé pľuzgieriky na jazyku alebo v ústnej sliznici, ktoré sa znovu po niekoľkých dňoch zahoja a sú klasifikované skôr ako neškodné. Ak zostanú zmeny na  jazyku viac ako týždeň bez zmeny, vyhľadajte Vášho lekára.

Afty sa vyskytujú hlavne u mladších ľudí, častejšie postihujú ženy než mužov. Uvádza sa. že v populácii do tridsať rokov sa vyskytujú až u pätiny jedincov. Po tridsiatke sa afty objavujú menej často.

Presná príčina áft zatiaľ nie je známa, najčastejšie sa hovorí o dôsledku porušenej imunity a teda aj ústnej mikroflóry. Afty síce nepatria medzi závažné onemocnenia, zato ale môžu spôsobiť nepríjemné bolesti a dokonca znemožniť pitie, príjem potravy alebo hovorenie.

O nákazlivosti áft sa názory dosť rôznia. Ich nákazlivosť je ďalší zásadný rozdiel od oparov, kde je vírusový prenos bez diskusií. Niektoré pramene uvádzajú, že sa aftami možno nakaziť, ale s istotou to netvrdí nikto.

Jazyk je zrkadlom toho, ako to vyzerá v našom tráviacom systéme. Odtlačky od zubov sú problémy s pečeňou, povlak znamená premnožené baktérie v črevách.

Záver

Jazyk nám vykonáva neoceniteľné služby, preto si ho všímajme každý deň. Pravidelné pozorovanie povlakov jazyka nás môže včas upozorniť na prípadné choroby organizmu.

Tip Vitariána

Stav jazyka ráno nám odráža to, ako na nás vplýva strava, ktorú sme jedli v poslednom období a najmä deň predtým - podobne to vyzerá v našich črevách. Ak mávate na jazyku silný biely povlak alebo dokonca povlaky iných farieb, tak by ste určite mali zmeniť stravu, vylúčiť živočíšne výrobky a jesť veľa surovej zeleniny a ovocia.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency