Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Liečba nachladnutia a chrípky

Pomáha zinok pri prechladnutí?

29. 12. 2014 Ochorenia Bolesť Minerály  Jozef Maťko
Liečba nachladnutia a chrípky

Experti majú tiež rozdielne názory na účinnosť zinku. Ale vo vedeckých štúdiách doteraz ťažko presvedčil nejaký produkt. 

Ako pôsobí zinok?

Zinok je životne dôležitá minerálna látka pri látkovej výmene. Má imunitnú funkciu, pomáha pri liečení rán, normálnom raste a vývoji. Zúčastňuje sa na správnej funkcii čuchu a chuti. Telo nemôže ukladať zinok, musí sa teda prijímať každý deň. Odporúčaná denná potreba je podľa National Institutes of Health 11 mg pre mužov a 8 mg pre ženy. Ľudia, ktorí užívajú zinok ako liek na prechladnutie alebo chrípku, berú oveľa väčšie dávky.

Hádanka o zinku a jeho potenciáli pri prechladnutí má svoj pôvod v roku 1984. Vtedy  vedci pozorovali v Petriho miske, že táto minerálna látka môže spomaliť množenie častých budičov prechladnutia, tzv. rhinovírusov. Okamžite sa vedci snažili preukázať aj jeho účinok u prechladnutých - so zmiešanými výsledkami. Niekedy zinok pomohol pri liečbe, inokedy nie. To znamená, že stav výskumu zostal nejasný a lekári a novinári sa zdržiavali odporúčaní – až do roku 2011.

Nielen vírusy zomreli - všetko ostatné tiež

Vtedy zhrnuli vedci z prestížneho Cochrane ústavu všetky kvalitné štúdie na túto tému a priniesli radostnú správu: zinok pomáha! Kto užije aspoň 75 miligramov tejto minerálnej látky počas prvých 24 hodín po prechladnutí, bude v priemere o jeden deň menej chorý - a častejšie po siedmich dňoch zdravý ako niekto, kto prehĺta len placebo. Našiel sa konečne našiel účinný liek proti nachladnutiu?

"Vyšetrovanie je veľmi solídne, ale zároveň vyvoláva otázky", hovorí Stephan Ludwig, virológ na univerzite v Münsteri a expert Virologickej spoločnosti. Výsledky týchto štúdií sú stále veľmi odlišné. Okrem toho niektoré z pozitívnych štúdií boli financované výrobcom zinkových tabletiek. Tiež ak ide o dávkovanie, štúdie nedávajú jasnú odpoveď. Napriek tomu už vedci vydali svoje odporúčanie.

Ludwig so svojim tímom na podnet výrobcu zinkových preparátov vyskúšal účinok zinku na bunkovej kultúre s vírusom chrípky. Expert hovorí, že pri  odporúčanom dávkovaní všetky bunky zomreli. Chrípkové vírusy teda neprežili, ale všetko ostatné taktiež nie. Vzhľadom k tomu, že sa jednalo len o pokus v Petriho miske, však treba diskutovať aj o riziku vedľajších účinkov.

Nevoľnosť, zlá chuť a vedľajšie účinky

Kto užije pastilku s odporúčanými koncentráciami minerálnej látky, často trpí nevoľnosťou a pachuťou v ústach. "Stojí to za to, aby sa skrátilo prechladnutie o jeden deň? Takže ja osobne by som to nebral", hovorí Ludwig. Ďalším aspektom je profylaxia: Tu poukazujú štúdie s deťmi na to, že niekoľkomesačné užívanie zinku možno zabráni prechladnutiu - ale aj tu hrozia vedľajšie účinky.

Kto zinok užíva po dlhú dobu izolovane a koncentrovane, riskuje medzi iným poškodenie imunitného systému. Z tohto dôvodu dôrazne neodporúča Nemecký spolkový ústav pre hodnotenie rizík (BfR) dávať deťom a dospievajúcim výživové doplnky obsahujúce zinok. Dospelí by preto mali pri dlhšom trvaní užívať denne maximálne  25 mg zinku - čo je tretina dávky, pri ktorej minerál u prechladnutých preukázal svoj účinok.

Podľa FDA (Food and Drug Administration, americká agentúra v rámci amerického ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb) dlhodobo vysoké dávky zinku môžu spôsobiť nedostatok medi v tele, nosový sprej so zinkom zas môže zapríčiniť stratu čuchu.

Dr.William Schaffner, expert na infekčné choroby na Vanderbilt University hovorí: "Ak je zinok účinný proti prechladnutiu a chrípke, tak je to účinok malý."

Záver: všetko, čo sa izolovane a vo veľkých koncentráciách užíva, zvyčajne nie je dobré. Zinkové tabletky možno môžu nachladnutie skrátiť, ale tiež spôsobiť značné vedľajšie účinky.

Tip Vitariána

Pri vyváženej strave je človek dostatočne zásobený vitamínmi a  stopovými prvkami., Treba piť tymianový čaj zmiešaný s kamilkou a na inhaláciu si pripravte eukalyptový olej. Na čistenie nosa používajte mäkké vreckovky.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency