Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kozmetické štúdie

Nestačí, ak si pokožku len ohmatáte

16. 07. 2015 Koža Kozmetika  Jozef Maťko
Kozmetické štúdie

Martina Kerscher je dermatologička a profesorka kozmetickej vedy na univerzite v Hamburgu. Je členkou Nemeckej dermatologickej spoločnosti a autorkou niekoľkých kníh na tému kozmetiky. Už spolupracovala s niekoľkými spoločnosťami, vrátane Merz Pharmaceuticals und Laboratoires Pierre Fabre.

Môže kozmetika, ako sa niekedy tvrdí v reklame, obnovovať bunky? Toto tvrdenie je pravdivé, ale možno si predstavujeme pod tým niečo nesprávne – nevznikajú žiadne nové, kolagén tvoriace bunky, ktoré by vyplnili vrásky. Pokožku môžeme rozdeliť do troch hlavných vrstiev: podkožné tukové tkanivo (subcutis, hypoderma, podkožie), nad ním zamša (dermis, derma, koža, škára) a najvrchnejšia vrstva pokožka (epidermis, epiderma). To je koža, ktorú vidíme. Skladá sa z veľkého počtu buniek, keratinocytov, ktoré sa obnovujú každých 28 až 42 dní. Táto obnova keratinocytov, tzn. buniek epidermy sa môže urýchliť pomocou kozmetiky.

S vekom sa spomaľuje rytmus, s ktorým sa bunky v epiderme regenerujú. Tým môže povrch pokožky vyzerať bledý. Existujú účinné látky, ktoré túto obnovu stimulujú, napríklad vitamín A, alfa hydroxykyseliny alebo vitamín C. Vzniká otázka, či sa tieto nachádzajú v účinnej koncentrácii v kozmetike?

Koncentrácia je dôležitým kritériom. U vitamínu C, napríklad, sú účinky najväčšie, keď obsahujú aspoň päť percent vitamínu C. Niektoré látky ale v účinnej koncentrácii dráždia pokožku. Napr. vitamín A. Ale musíte rozlišovať. Existuje vitamín A, teda retinol a vitamín A kyselina. Kyselina je liek, ktorá sa používa na lekársky predpis u akné. Retinol a retinaldehyd sú voľné dostupné výrobky. Retinol môže spôsobiť podráždenie pokožky. To môže byť znížené použitím prekurzorov, ktoré sa premieňajú na retinol až v koži. Pre-retinol a retinol tiež spôsobujú obnovu pokožky, ale efekt nie je tak silný ako pri kyseline retinovej.

Môžete sa spýtať či existujú kozmetické prípravky, ktoré podporujú tvorbu kolagénu. Áno, záleží to na účinnej látke. Vieme, že už od veku 30 rokov sa produkcia kolagénu v koži spomaľuje. Ak sa nechránene vystavíme slnku, fajčíme, sme vystavení masívnemu stresu,  tvoria sa vo zvýšenom množstve v koži voľné radikály a enzýmy, ktoré uvoľňujú kožný kolagén. S vitamínom A a C, ako aj s peptidmi a rastovými faktormi sa môže v pokožke stimulovať produkcia kolagénu.

Úloha kolagénu v pokožke

Kolagénové vlákna sa starajú o stabilitu takmer vo všetkých tkanivách tela, „kolla" (grécky) znamená lepidlo. V koži slúžia kolagénové vlákna ako druh nosnej konštrukcie pre najvyššiu vrstvu. Kým elastínové vlákna udržiavajú pokožku pružnou, kolagén sa stará o stabilitu. S vekom však produkcia kolagénu klesá; slnečné žiarenie, fajčenie alebo iné vonkajšie faktory môžu k strate prispieť. Následky sa nedajú skryť, pokožka stráca svoju pružnosť. Tomuto vývoju sa pokúšajú kozmetické prípravky vzdorovať.

Môžu účinné zložky môžu naozaj preniknúť cez vrchnú vrstvu kože do zamše? Niektoré aktívne zložky, napríklad rastové faktory, to nemusia – ony uvedú v epiderme do chodu signálne kaskády, ktoré v konečnom dôsledku vedú k zvýšenej produkcii kolagénu. Toto nebolo dokázané iba na bunkových kultúrach. Ak hovorím o účinkoch retinolu, vitamínu C, peptidov a rastových faktorov, zakladá sa to na štúdiách vykonaných na ľuďoch, ktoré boli vykonané nezávisle na výrobcoch kozmetiky.

Nezáleží na tom, či je krém drahý alebo lacný, ale na tom, čo obsahuje.

Existujú aj štúdie, ktoré cituje kozmetická reklama. Niektoré firmy v reklame napr. tvrdia, že 86 % lekárnikov, ktorí sa zúčastnili dvojtýždňovej štúdie tejto firmy, by odporúčali práve produkty tejto firmy. Dr. Kerscher však tvrdí, že tieto štúdie nespĺňajú vedecké kritéria. Nestačí totiž, ak si pani X ohmatá pokožku a prehlási, že teraz je jej pokožka pekne mäkká. My dávame prednosť dodatočným objektivizujúcim kritériám – napr. ultrazvukom môžeme zmerať, či sa zväčšila hrúbka kože. Takáto štúdia by mala trvať minimálne osem týždňov.

Účinné látky majú samozrejme významný efekt, lebo poskytujú ochranu pred voľnými radikálmi. Stres, UV žiarenie a cigarety uvoľňujú voľné radikály v koži. Tieto zas spôsobujú, že kolagenázy (enzýmy, ktoré degradujú kolagén) sa zvyšujú.To znamená, že ak sa chránim pred týmito voľnými radikálmi, môžem sa chrániť aj pred zvýšeným odbúravaním kolagénu. Spomeniem aj účinnú látku Q10. Toto je tiež antioxidant, ktorý spôsobí, že sa odbúrava menej kolagénu.

Ako testujeme kozmetiku na ľuďoch

Najradšej pomocou randomizovaných kontrolovaných štúdií - to znamená: u probantov ošetrujeme jednu polovicu tváre krémom, druhú polovicu krémom plus účinné látky. Potom objektívne meriame napr. elasticitu, hrúbku kože a hĺbku vrások. Ani probant, ktorý krém nanáša, ani vyšetrujúci nevedia, ktorý krém bol na ktorej strane nanesený. Na konci kontrolujeme, či vidno významné rozdiely medzi oboma polovicami tváre.

Výber správneho krému

Ľudia sa ma často pýtajú, či sú drahé krémy lepšie alebo cenovo nižšie. Rozhodujúce však je, ktorá účinná látka a v akej koncentrácii je obsiahnutá. Toto nie je napísané na obale. Ale Deklarácia INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), teda zoznam účinných látok a pozícia, na ktorej je účinná látka v tomto zozname uvedená, nám poskytnú vysvetlenie o obsiahnutom množstve. Preventívne pôsobí ochrana proti slnečnému žiareniu v kombinácii s antioxidantmi, ako je napr. vitamín C. Ak už pokožka kolagén degraduje, potom by ste mali tiež siahnuť po produktoch s retinolom, rastovými faktormi a peptidmi. Ale: ktoré produkty si nakoniec vyberiete, mali by ste ich vyskúšať - aj pocit pokožky a vôňa sú dôležité faktory.

Záver

Pri ošetrovaní tváre nepozerajme na cenu, ale na zloženie kozmetického prípravku. S vitamínom A a C, ako aj s peptidmi a rastovými faktormi sa môže v pokožke stimulovať produkcia kolagénu. Chráňme sa pred silným slnečným žiarením, nefajčime a vyhýbajme sa masívnemu stresu.

Tip Vitariána

Na pokožku sú ideálne antioxidanty nielen z krému, ale hlavne prijaté z potravín: jedzte veľa surovej zeleniny a ovocia a pite čerstvé šťavy. Okrem toho robí pokožku hladšou a jemnejšou aj natieranie sa kvalitnými rastlinnými olejmi, napríklad ľanovým. Pred slnkom chráni napríklad kokosový.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency