Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Bolesti hrdla

Pomáha teplo alebo chlad proti bolestiam hrdla?

26. 02. 2015 Ochorenia Potraviny Bolesť Leto Zima  Jozef Maťko
Bolesti hrdla

Bolesti hrdla, kašeľ, zachrípnutie, upchatý alebo kvapkajúci nos - na jar majú prechladnutie a chrípkové infekcie boom a spolu s nimi múdre rady rodiny a priateľov: "Ak máš v krku škrabanie, pomáha teplý šál", hovoria niektorí. "Zápal v hrdle treba určite chladiť," radia druhí. Ostatní sa odvolávajú na ich operáciu mandlí, keď im doktor odporučil vanilkovú zmrzlinu.

Teplo alebo chlad? Čo najlepšie pomáha proti bolesti hrdla? Bolesť hrdla môže mať veľa príčin: spolu s prechladnutím vyvolávajú zápal hltana obvykle vírusy, ako sú napríklad vírusy chrípky alebo tzv. adenovírusy (žľazové vírusy). Aj baktérie môžu spôsobiť bolesti v hrdle.

Karl-Bernd Hüttenbrink z oddelenia otorinolaryngológie (ušné, nosné a krčné lekárstvo) Fakultnej nemocnice v Kolíne nad Rýnom sa vyjadril: "Pri bolesti hrdla spojenej s prechladnutím infikujú vírusy bunky krčnej sliznice. To uvádza biele krvinky do činnosti." Začína zápas: imunitný systém proti vírusom. Pritom zničia imunitné bunky vírusmi infikované bunky krčnej sliznice. Tkanivo sa zapáli a bolí. Čo robiť?

Základné pravidlo: Dobré je to, čo je dobré

Vedecké údaje pre správnu liečbu bolesti hrdla z prechladnutia alebo chrípky sú skromné.  Bolesti hrdla spôsobené vírusmi sa zvyčajne liečia prírodnými prostriedkami. Klinická prax ukazuje, že v priemere 80 zo 100 pacientov uprednostňuje pri bolesti hrdla teplo.

Z vedeckého hľadiska to dáva zmysel: Pri teple sa rozširujú cievy, sliznice v hltane a hrdle sa lepšie prekrvujú. Zničené vírusy a bunky, hlien a hnis sa týmto spôsobom odstraňujú rýchlejšie. Človek má pocit, že má opäť viac miesta v hrdle. Naopak chladom sa cievy sťahujú. Chlad má výhodu napríklad po operácii mandlí, pretože rana menej krváca a bolesť sa utlmí. Ľahké omámenie je tiež to, čo robí chlad u niektorých trpiacich bolesťou hrdla zaujímavým.

Klasickú vírusovú nákazu v hltane hrdle však nemožno skrátiť ani teplom ani chladom. Hrubé šály alebo hrejúce čaje – ktorým väčšina ľudí dáva prednosť – zlepšujú iba pohodu. Alternatívne alebo dodatočne sú možné zohrievajúce sa kúpele, aby sa zvýšilo prekrvenie v oblasti hlavy. Pritom sa ponoria ruky alebo nohy do čo najhorúcejšej vody a postupne sa zvyšuje hladina vody.

Páchnuce ponožky ako náhrada antibiotík

Efektívnejšie metódy liečby sú k dispozícii pre prípad, že sa baktérie - obvykle streptokoky - usadia v hrdle. Bakteriálne infekcie sa vyznačujú zvyčajne opuchnutými lymfatickými uzlinami a povlakmi na mandliach. Potom môžu pomôcť antibiotiká - alebo staré páchnuce dedove ponožky, ktoré si oviniete okolo krku.

Páchnuce ponožky môžu pri bolestiach hrdla účinne poslúžiť ako antibiotiká.

"Na tomto starom domácom lieku je v skutočnosti niečo," hovorí Hüttenbrink. Princíp je ako nechutný, tak aj fascinujúci: vo vlnených ponožkách, zastrčených v  uzavretých topánkach, je príjemne teplo a vlhko. Optimálne podmienky pre huby. Tieto organizmy vytvárajú čiastočne antibiotiká. Kto má dedove staré ponožky ovinuté okolo krku, vdychuje antibiotiká. Dôležité je, aby ponožky boli dlho nosené, najlepšie na neumytých nohách.

Dnes už máme sériovo vyrábané antibiotiká, a tak sa môžeme vďaka nim páchnucich ponožiek vzdať. Ale kvôli obyčajnému podozreniu by sme nemali hltať lieky. Znovu a znovu odborníci varujú pred vznikom rezistencie, ktorou sa lieky stavajú neúčinnými.

Okrem tepla alebo chladu - v závislosti na vašom želaní - môže dobre urobiť pri bolesti hrdla aj cmúľanie cukríkov. Podporuje slinenie a uľahčuje prehĺtanie. Dobré je aj inhalovanie. Kto inhaluje, dodáva slizniciam vlhkosť a zabraňuje zlepeniu ochranných cílií (riasiniek). Ak sa bolesť hrdla po niekoľkých dňoch nezlepší alebo sa vyskytnú bolesti nezávisle od prechladnutia, mali by ste ísť k lekárovi. Zdravý životný štýl - zdravá strava, pohyb a čerstvý vzduch - môže znížiť riziko zápalu hrdla. Fajčenie poškodzuje sliznice.

Čo si myslia Američania?

Horúce tekutiny

Podľa americkej Osteopathic Association sú horúce tekutiny zďaleka najprospešnejšie. Nielen že pomáhajú utíšiť vašu bolesť v krku, ale tiež uvoľňujú hlien, ktorý môže pomôcť zmierniť ďalšie príznaky, ako je upchatie a plný nos, často sprevádzajúce bolesť v krku. Takže zvážte pre zmiernenie bolesti jesť polievku alebo piť teplú vodu.

Podľa Američanov sú horúce tekutiny na bolesť hrdla najprospešnejšie. Tíšia bolesť v krku a uvoľňujú hlien.

Studený prístup

Výhody horúcich tekutín nemusia nutne znamenať, že chlad nie je prínosom na zmiernenie nepohodlia spojeného s bolesťami v krku. MayoClinic.com odporúča jesť studené pochúťky na zmiernenie bolesti. Chlad z ľadových nanukov, zmrzliny alebo dokonca kúsky ľadu môžu pomôcť zmierniť zápal a podráždenie postihujúce hltan.

Tip Vitariána

Chlad omráči, teplo uvoľňuje hlien - liečba bolesti hrdla pri prechladnutí je otázkou vkusu. Po operácií mandlí ale jasne platí: chlad chráni pred krvácaním. Z tohto sa potešia najmä fanúšikovia zmrzliny.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency