Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Anorexia u mužov

Anorexia je podobná alkoholizmu

26. 02. 2015 Ochorenia Problémy Diéta Muž  Jozef Maťko
Anorexia u mužov

Mužská anorexia sa stáva rýchlo rastúcim problémom. Muži sa snažia dobre vyzerať, mať štíhlu postavu, čo sa môže stať významným stresovým faktorom. Snaha dosiahnuť dokonalosť nezdravým spôsobom by nemala ostať nepovšimnutá. Treba však vedieť niečo viac práve o mužskej anorexii.

Dva príklady zo života

Stephan Will celé mesiace súťažil, nie však proti súperom, ale proti sebe samému, ako sám hovorí. Jeho najlepším priateľom sa stali váhy. A tak sa stal anorektikom.  Znovu a znovu si 46-ročný vodič sanitky kládol nový cieľ hmotnosti. Ak ho dosiahol, cítil sa lepšie - a stanovil si nový, ešte nižší. Schudol o 30 kíl, iba za tri mesiace. Jeho dcéra sa pokúsila vziať si život.
Stephan sa úplne stiahol do úzadia. Z každodenného života a svojej rodiny. Celé hodiny sedel sám v kúpeľni a počúval hudbu. Sotva jedol, ale o to viac vypil alkoholu. K postoju svojej rodiny bol ľahostajný. To, že by mohol trpieť mentálnou anorexiou, mu neprišlo na myseľ. Bola to jeho priateľka, ktorá po prvýkrát hovorila o anorexii a depresii, a tiež mu jasne dala najavo, že potrebuje pomoc. A konečne sa Stephan podrobil dvanásťtýždennej ústavnej liečbe.

Nadmerný boj proti svojmu vlastnému telu pozná aj Julian. Dnes 24-ročný ochorel vo veku 17 rokov na anorexiu. Opakovane hľadal úspešný zážitok: ešte o hodinu dlhšie behať, stratiť o jedno kilo viac. Cítil sa akýsi neatraktívny a hlavne nemužný. Hanbil sa sám za seba, že je taký chudý, pretože ostatní chlapci v jeho veku vyzerali úplne odlišne. Napriek tomu hladoval ďalej, až kým sa nedostal ťažko podvyživený s indexom telesnej hmotnosti (BMI) 17 na špeciálnu kliniku.

Že muži trpia poruchou príjmu potravy je zriedkavé, ale nie je to už žiadny špeciálny prípad. Odhaduje sa, že 10 až 15 percent postihnutých sú teraz muži. "Muži a ženy sa líšia predovšetkým vekom ochorenia. Väčšina mužov ochorie medzi 18 až 26 rokmi veku. Ženy sú ohrozené oveľa skôr," hovorí Elizabeth Rauh, primárka na Schön Klinik Bad Staffelstein a predsedkyňa Nemeckého spolkového zväzu porúch príjmu potravy.

Podľa allwomenstalk.com mužská anorexia postihuje ročne približne jeden milión mužov len v Spojených štátoch. To je pomerne vysoký počet na to, že sa o tomto probléme nehovorí. Majte teda na pamäti, že ak o svojom probléme človek nehovorí, to ešte neznamená, že ho nemá. Otázka anorexie sa musí nastoliť veľmi opatrne.

Mužov postihuje anorexia vo veku 18-26 rokov, ženy oveľa skôr.

Pubertálny rastový posuv dievčat začína skôr a je oveľa rýchlejší ako u chlapcov. Ony získavajú spätnú väzbu o ich pomaly sa meniacom ženskom tele, čiastočne sexuálnej povahy, často aj keď sú ešte veľmi mladé. Týmto sú mnohé preťažené, a teda náchylnejšie k poruchám príjmu potravy ako chlapci rovnakého veku. U mužských pacientov je okrem toho v popredí menej strach z tuku a kalórií, ale vypestovanie svalov a túžba po mužnom tele.

Muži sú v terapii často "exoti"

Problém v terapii: aj keď mužská anorexia už nie je zriedkavá, muži sú často v špeciálnych klinikách "exoti". Aj vyššie spomínaní Stephan a Julian sedeli ako jediní muži v skupinovej terapii. Hoci vedeli ženy väčšinou pochopiť, pretože problémy sú podobné, občas dochádzalo k absurdným situáciám. Napríklad, keď pacientky hovorili o svojich problémových oblastiach, ako sú brucho, prsia a zadok.

Príznaky anorexie

Medzinárodná klasifikácia chorôb ICD-10 uvádza nasledovné charakteristiky ako príznaky anorexie (mentálna anorexia): 

1. BMI pod 17,5

Aktuálna telesná hmotnosť je prinajmenšom o 15 percent nižšia než očakávaná alebo index telesnej hmotnosti (BMI) je menší ako 17,5. BMI sa vypočítava podľa jednoduchého vzorca: hmotnosť tela v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch. 

2. Strata hmotnosti

Chudnutie si vyvolávajú postihnutí sami zámerne vyhýbaním sa vysoko kalorickým jedlám.  
K tomuto prídu nasledovné spôsoby správania: 

  • vracanie, vyvolané samým sebou, 
  • vyprázdnenie, vyvolané samým sebou, 
  • nadmerná fyzická aktivita a / alebo 
  • užívanie anorektík (potláčajú chuť k jedlu) alebo diuretík (močopudný prostriedok). 

3. Porucha telesných schém

Vlastná prahová hmotnosť sa stanovuje veľmi nízka. Hlboko zakorenený strach stučnieť  je výrazný.

4. Endokrinné poruchy

Produkcia hormónov je znížená. To vedie u žien k vynechávaniu menštruácie a mužov k strate sexuálnych túžob a potencie.
Ak ochorenie začne pred nástupom puberty, sú obmedzované dôležité vývojové kroky, napríklad zastavenie rastu alebo neprichádza menštruácia.
Niektorým témam, ako napríklad vlastná mužnosť a sexualita sa postihnutí z hanby vyhýbajú. Mnoho z nich má strach zlyhať, a to najmä pri sexe. Nezmieňujú sa ani o svojej osamelosti a túžbe po blízkosti. 

Ako sa majú Stephen a Julian dnes?

Julian zostal 16 týždňov v nemocnici, ale hneď po svojom prepustení zistil, že anorexia je stále silná. Znovu extrémne veľa športoval a jedol príliš málo. Po druhom pobyte v nemocnici sa dostal do ANAD, čo je organizácia, ktorá poskytuje terapeutické domové skupiny pre osoby s poruchami príjmu potravy. V skupine výhradne pre mužov dokončil školu. Dnes sa učí za ergoterapeuta.

Tiež Stephan Will pracuje opäť ako vodič sanitky a podarilo sa mu udržať svoju hmotnosť. Hoci bol jediným mužom v skupinovej terapii, pomohla mu. Nakoniec sú mnohé témy nezávislé na pohlaví, hovorí. Stále je však odkázaný na terapeutickú pomoc - raz za mesiac chodí k psychiatrovi a každých 14 dní na psychoterapiu. Ako aj Julian si je vedomý toho, že anorexia je podobná alkoholizmu. Vždy existuje nebezpečie recidívy.

Tip Vitariána

Ľudia si môžu negatívny vzťah k jedlu vybudovať aj z dôvodu, že nevedome jedávajú to, čo ich telo nerobí pekným a po čom sa necítia dobre. Ale existujú aj potraviny, ktoré naše telo robia krajším a pozitívne vplývajú na psychiku. Je to hlavne čerstvé ovocie a listová zelenina. Preto môže byť vhodné, začať sa zaujímať o surovú stravu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency