Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ako sa starať o zdravie štítnej žľazy?

Tipy na jej prirodzenú a trvalú liečbu.

01. 02. 2015 Ochorenia Liečba Alternatívna medicína Lymfatický systém  Martina Strihová
Ako sa starať o zdravie štítnej žľazy?

Štítna žľaza sa nachádza na prednej strane krku pozdĺž priedušnice a pod ohryzkom. Po stranách je širšia, stredná časť prepája tieto dve časti. Ak má štítna žľaza normálnu veľkosť, môžete si ju nahmatať. Je popretkávaná množstvom ciev a prechádzajú ňou aj nervy ovplyvňujúce kvalitu hlasu.
Štítna žľaza vylučuje niekoľko hormónov štítnej žľazy, hlavným je tyroxín nazývaný aj T4. Tieto hormóny ovplyvňujú hlavne metabolizmus, rast a vývin a telesnú teplotu. Počas detstva je určitý hormón štítnej žľazy podstatný pre vývin mozgu.

Prirodzená liečba štítnej žľazy

Na vyliečenie štítnej žľazy prirodzeným spôsobom je základom zmena stravy. Vylúčte alebo znížte príjem kofeínu, cukru a rafinovanej múky. Neorientujte sa na polysacharidy a stravu založenú na obilninách, ale neškrobovej zeleniny si môžete dávať, koľko vám hrdlo ráči.

Štítna žľaza a mliečne výrobky

Štítna žľaza a prištítne telieska sa zahlieňujú konzumáciou mliečnych výrobkov a potom sa stávajú hyperaktívnymi alebo, a to je častejšie, hypoaktívnymi. Štítna žľaza a prištítne telieska majú na starosti využitie vápnika. Ak sa začnú upchávať hlienom a toxínmi, telo prestane vápnik správne využívať. Teda mliečne výrobky nás tým, že nás zahlienia, dostanú skôr do opačnej situácie, ako by sme od nich chceli.

Tipy na prírodnú liečbu hypotyreózy

Príjimajte viac proteínu.

Bielkoviny prenášajú hormón štítnej žľazy do tkanív a pridanie bielkovín do jedál môže pomôcť normalizovať funkciu štítnej žľazy. Dobrým zdrojom bielkovín môže byť quinoa, orechy a strukoviny. Ak živočíšne výrobky, tak vychované bez hormónov a antibiotík.

Príjimajte zdravé tuky (s mierou). 

Vhodnými sú olivový olej, avokádo, ľanové semienko, orechy a orieškové maslá a kokos. Ak neprijímate zdravé tuky, môže v tele nastať hormonálna nerovnováha, ktorá sa týka aj hormónov štítnej žľazy. 

Prijímajte viac živín.

Nedostatok vitamínu D, železa, omega-3 nenasýtených mastných kyselín, zinku, medi, selénu, jódu, vitamínov A a skupiny B môže zhoršovať symptómy hypotyreózy.

Pri poruchách štítnej žľazy prijímajte viac živín.

Všeobecnou mienkou je, že hypotyreózu môže spôsobovať nedostatok jódu, ale nie je to celkom tak. Dr. Kharrazian tvrdí, že pri Hashimotovej tyreoiditíde je pridávanie jódu do stravy ako prilievanie benzínu do ohňa a vyhýba sa pridávaniu jódových doplnkov a jodizovanej soli.
Optimálna hladina vitamínu D je v rozpätí 50-80ng/mL. Ak je pod 32, narúša sa hormonálna rovnováha. Vitamín D získavame zo slnečného žiarenia. Problémové obdobie je však od novembra do februára, kedy väčšinu vitamínu D získavame zo stravy. Najviac ho obsahujú ryby, menej mäso, mlieko a vajcia, k vegánskym zdrojom patrí kakao, kokos, ďatle, na slnku sušené hríby a kvasnice.

Prijímajte stravu bez lepku.

Molekulárna štruktúra tkaniva štítnej žľazy sa veľmi podobá na lepok. Takže pri Hashimotovej tyreoiditíde môže ísť o omyl, konzumácia lepku môže zvýšiť autoimunitné útoky na štítnu žľazu.

Pozor na potraviny spôsobujúce strumu.

Niektorým ľuďom môže po konzumácii určitých potravín opuchnúť štítna žľaza. Medzi tieto potraviny patrí brokolica, ružičkový kel, kapusta, karfiol, kel, kaleráb, kvaka, reďkovka, pšeno, špenát, jahody, broskyne, žerucha, arašidy a sója. Tieto látky sa deaktivujú varením, ale jedenie týchto potravín s mierou nemusí byť problémové.

Pridajte si do stravy glutatión.

Glutatión je silný antioxidant posilňujúci imunitný systém a chrániaci tkanivá štítnej žľazy. Obsahuje ho len málo potravín, ale existujú potraviny, ktoré ho pomáhajú telu produkovať si ho. Je to špargľa, avokádo, špenát, brokolica, grep, tekvica, broskyne a surové vajcia. Glutatión pomáha doplniť aj kapustovitá zelenina z predchádzajúceho odstavca, ktorá môže spôsobovať strumu. 

Vyhýbajte sa škodlivým prísadám.

Telo s nimi bojuje ako s votrelcom a pritvrdzuje autoimunitnú reakciu.

Fungujú vaše črevá správne?

Až 20% činnosti štítnej žľazy závisí na dobrých črevných baktériách. Ak nefungujú, pridajte si do stravy probiotiká, napríklad kyslú kapustu alebo inú kvasenú zeleninu a hýbte sa! Pohyb stimuluje prácu čriev. Cvičte, behajte, tancujte, bicyklujte...

Prirodzená liečba štítnej žľazy: strava a pohyb

Doprajte si oddych od stresu.

Štítna žľaza je veľmi citlivá a mimoriadne reagujúca voči stresu. Doprajte si relax ako napríklad prechádzky do prírody, saunu, masáž, či pravidelnú meditáciu. 

Pri röntgene si pýtajte ochranu štítnej žľazy.

Štítna žľaza je veľmi citlivá na ožarovanie, takže aj u zubára si pri röntgenevypýtajte ochranu.

Choroby štítnej žľazy

Struma je opuchnutá štítna žľaza. Môže naznačovať nedostatok jódu alebo zápal štítnej žľazy „Hashimotova tyreoiditída“. Najviac jódu v potrave obsahujú morské riasy. Druhotnými zdrojmi je špargľa, huby, špenát, sezam, mangold, cesnak, fazuľa, cuketa a vajcia.
Hypertyreóza je nadmerná produkcia hormónu.
Tyreotoxická kríza je zriedkavá forma hypertyreózy, je to extrémne vysoká hladina hormónu štítnej žľazy spôsobujúca choroby.
Hypotyreóza je znížená produkcia hormónu štítnej žľazy.
Basedowa choroba je autoimunitné ochorenie, pri ktorom je štítna žľaza preťažená.
Rakovina štítnej žľazy je zriedkavá, ale vyliečiteľná.
Uzlík štítnej žľazy - malá neprirodzená hrudka v štítnej žľaze. Je to bežné a hrudky zvyčajne nie sú napadnuté rakovinou, môžu byť neškodné alebo spôsobovať hypertyreózu.
Zvýšené hladiny protilátok proti TPO. Proteíny mylne napádajú enzým štítnej žlazy – peroxidázu, ktorý je potrebný pri výrobe hormónov štítnej žľazy.

Štítna žľaza

Medzi bežné liečby problémov so štítnou žľazou patrí operácia - odstránenie štítnej žľazy alebo jej časti, lieky na spomalenie zvýšenej produkcie hormónov a ako náhrada hormónov pri nízkej tvorbe, rádioaktívny jódožarovanie.

Tip Vitariána

Na liečbu štítnej žľazy pomáha aj cvičenie. Niektorí tvrdia, že cvičenie je polovica liečby štítnej žľazy, a že bez neho sa štítna žľaza vyliečiť nedá. V joge sa odporúča praktikovať poloha sviečky, v ktorej máte zostať čo najdlhšie, ideálne 5 minút denne. Tvrdí sa, že to pomáha cirkulácii krvi a živín do štítnej žľazy.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency