Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zvuky ľudského tela

Niektoré telesné zvuky prichádzajú neplánovane

11. 12. 2014 Ochorenia Problémy  Jozef Maťko
Zvuky ľudského tela

Škŕkanie žalúdka

Väčšina akustických signálov v žalúdku a čreve vzniká interakciou vzduchu a kvapaliny. K zradnému škŕkaniu žalúdka dochádza, keď žalúdok miesto jedla hýbe len prehltnutým vzduchom. Tento potom začne v kombinácii so žalúdočnou šťavou robiť hluk.

"Tiež kyselina v žalúdku a vystavenie stresu hrajú rolu", hovorí Christian Trautwein z Nemeckej spoločnosti pre gastroenterológiu, choroby trávenia a metabolizmu v Berlíne. "Pred konferenciou alebo iným dlhším podujatím by človek mal zjesť z opatrnosti ľahko stráviteľné sústo", radí Imme Vogelsang, inštruktor etikety z Hamburgu. To upokojí žalúdok, viaže kyselinu a tiež zabraňuje zápachu z úst.

Grganie a nadúvanie

Grgať musíme vtedy, ak sme jedli veľa a zároveň hltali vzduch. Tým sa otvorí zvierač žalúdka a prebytočný vzduch uniká cez pažerák. Veľa vzduchu sa dostáva do žalúdka vtedy, ak rýchlo hltáme, nesprávne prežuváme alebo súčasne rozprávame", vysvetľuje Peter Walger zo záujmového združenia nemeckých internistov.

Sýtené nápoje, alkohol, nikotín, alebo niektoré lieky môžu zvýšiť tendenciu regurgitácie - a často sú vysvetlením prečo je nutné grgať v jednej situácii viac než v iných. "Kto nadmerne grgá, má kyslú chuť v ústach a bolesť v hornej časti brucha, môže trpieť na refluxnú chorobu", hovorí Trautwein. To by mal objasniť lekár.

Tiež nadúvanie je často dôsledkom prehltnutého vzduchu. Okrem toho, plyny, ktoré vznikajú, keď črevné baktérie rozkladajú živiny z potravy. "Strukoviny, ale aj cesnak alebo kapusta vedie k zvýšenej tvorbe plynu", hovorí Walger. Citlivé osoby by sa mali zásadne vyhýbať kritickým prísadám, ako aj potravinám bohatých na vlákniny. Aníz alebo rasca však majú upokojujúci účinok - často okorenia ťažko stráviteľné jedlá.

Kýchanie a kašľanie

Tieto prejavy sú spoločnosťou akceptované. Ale aj oni sa môžu stať pliagou na koncerte alebo vo vlaku. "Keď zbadáte, že máte kýchať, stlačte prstom do hornej oblasti dutiny medzi dvoma záhybmi kože nad hornou perou a snažte  sa potlačiť kýchnutie. Ak nemožno potlačiť kýchnutie, mali by ste si dať pred ústa chrbát ľavej (pravej) ruky alebo lakeť", hovorí Roland Laszig, generálny tajomník nemeckej laryngologickej spoločnosti.

Chrápanie

Je značne nepríjemné, najmä pre partnera. Chrápanie vzniká, keď čapík a podnebná tkanina kmitajú. Zvuk je vlastne neškodný, v priebehu času môže ale dôjsť k spánkovému apnoe (zastavenie dýchania, zvyšuje riziko vzniku cukrovky a mŕtvice), pri ktorom dýchacie cesty sú sekundy až minúty uzavreté. Telo potom bije na poplach a zabezpečí, že sa postihnutí prebudia. Spánok je plytší a menej upokojujúci.

Praskanie kolien a kĺbov

Okolie ho neberie ako neslušné, ale skôr ako znepokojujúce. "Koleno je vnútri stabilizované početnými mäkkými tkanivami. Keď sa kĺb sprieči, môžu skĺznuť a práskať", hovorí Fritz Niethard z Nemeckej spoločnosti pre ortopédiu a traumatológiu. Zvyčajne nie sú tieto zvuky v kĺboch žiadny problém – aj pukanie prstov je považované za neškodné. Ak však dôjde zároveň k bolestiam alebo opuchom, ísť k lekárovi je nutnosťou. Potom môže praskanie znamenať aj zranenie menisku.

Súvisiace články

Zásaditá voda

Zásaditá voda

Vôňa ženy

Vôňa ženy

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency