Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Všetko pre krásne vlasy - 2. časť

ako sa stravovať, relaxovať a neprepadať obavám

26. 04. 2014 Stravovanie Vitamíny Krása Minerály Stopové prvky  Katarína Mikulová
Všetko pre krásne vlasy - 2. časť

Výživa

Čo je to vlas? Je to dlhý bielkovinový reťazec, ktorý sa z 95% skladá z bielkoviny zvanej keratín. Z tohto dôvodu je príjem stravy bohatej na aminokyseliny veľmi dôležitý a taktiež aj na minerály, stopové prvky a vitamíny, ktoré vyživujú vlasovú cibuľku.

Ovocie, zelenina, obilniny a semená

Ako sme si už prezradili v minulom článku o bielkovinových fámach, nemusíme prejsť na mäsitú stravu, aby sme do tela dostali všetky potrebné aminokyseliny. Aj rastlinná strava nás dokonale obdarí celým množstvom aminokyselín, no musíme siahnuť po celej škále plodov, listov a koreňov, ktoré poznáme.

Ak budeme jesť dostatok zeleniny, ovocia, obilnín, semien a orechov, naše telo si veľmi rýchlo vyrobí presne tie aminokyseliny, ktoré potrebuje, a tak nebude problémom vyrobiť aj keratín, základnú bielkovinu vlasu.

Kto by predsa len chcel vyskúšať mäsitú stravu, odporúčajú sa pre krásne vlasy jesť najmä ryby a slepačie vajíčka.

Keď budeme jesť dostatok rozličného ovocia a zeleniny a piť veľa vody, naše vlasy dostanú všetko, čo potrebujú.

Zinok, železo, horčík, kremík

Štvorica minerálov je pre zdravý vlas nesmierne dôležitá. Ak máte problémy s vlasmi, nechtami a kožou, je veľmi pravdepodobné, že vám chýba práve niektorý z týchto stopových prvkov. Hoci sa v prírode nachádzajú v hojnom množstve, ľudský organizmus často trpí ich nedostatkom.  Možno ste v kuchyni prepadli monotónnosti a kupujete stále rovnaké potraviny – poďme to spoločne zmeniť a spísať na zoznam potraviny, ktoré treba dozaista kúpiť, aby vaše vlasy (ale aj pokožka a nechty) boli krásne a zdravé.

Horčík nájdeme v hojnom množstve v  ďatľoch, banánoch, sušených marhuliach, ostružinách a vo všetkej zeleni bohatej na chlorofyl.
Železo má vysoké obsadenie v špenáte, sušených marhuliach, výrobkoch  z ovsenej múky, v melase, sójových bôboch a strukovinách.
Zinok nachádzame hojne v šampiňónoch, tekvicových jadierkach, slnečnicových jadierkach, v rybách, v maku, pivovarníckom droždí, žĺtku, strukovinách.
Kremík má najvyššie obsadenie v celozrnných výrobkoch, v ovci, jačmeni, pšenici a žite.

Rôznorodosť zdrojov a obsadenie všetkých prvkov sú veľmi dôležité. Zatiaľ, čo zinok podporuje rast vlasov, zabraňuje železo ich vypadávaniu, kremík dehydratovaniu a podobne.

Celá ABECEDA vitamínov

Vlasy potrebujú pre svoju oslnivú krásu a vitalitu aj dostatok všetkých vitamínov skupina A, B, C, D a E.  Zatiaľ, čo vitamín A reguluje tvorbu mazu, vitamíny skupiny B sa starajú o správne prekrvenie, zamedzujú skorému šediveniu, starajú sa o to, aby vlasy boli pevné, lesklé a aby nepadali – vitamín C pomáha obnovovať vlasovú štruktúru, D zamedzuje rednutiu vlasov a E zvyšuje ich odolnosť.

Kde všetky tieto vitamíny nájsť?Ako inak, najbohatším zdrojom sú opäť najrozličnejšie druhy ovocia a zeleniny: listová zelenina bohatá na chlorofyl, strukoviny, celozrnné produkty, orechy, semená, citrusy, rajčiny, morské riasy, sója, cibuľa, pažítka a obilniny každého druhu.

Nezabúdajte relaxovať! Stres sa vlasmi veľmi nekamaráti.

Menej stresu a viac oddychu!

Nie je to len fáma – ak žijeme v jednom kolotoči, naozaj sa to skôr či neskôr odzrkadlí na našich vlasoch. Dôvodom je nedostatočné prekrvenie pokožky hlavy, ktorá sa pod návalmi adrenalínu sťahuje a tieto opakujúce sa kontrakcie smerujú k tomu, že vlas začne vypadávať skôr, ako to má v pláne jeho rastový cyklus.

Strach oslabuje obličky a vlasy padajú ....

Čínska medicína dokonca spája vlasy s energiou obličiek a obličky oslabujeme práve úzkostnými myšlienkami a strachom.  Ak trpíme obavami príliš často, môžeme naše obličky príliš oslabiť.

Oslabenie obličiek však nenastáva len pod emocionálnym vplyvom, ale taktiež pod vplyvom nezdravej stravy, stravy príliš bohatej na živočíšne bielkoviny a taktiež braním liekov, požívaním alkoholu, prehnaným pitím kávy a fajčením.

Mnohé dámy majú problémy s vlasmi práve po užívaní liekov na tlak alebo užívaní antidepresív. Niekedy môže telo reagovať tak citlivo na lieky, že vlasy vypadajú úplne.Keďže nežijeme v rozprávke a stresu sme väčšinou vystavení každý deň, mali by sme o to viac dbať na pravidelný relax a takisto detox v podobe dostatočného príjmu surového ovocia, zeleniny a taktiež čistej vody a bylinných čajov.

Takže milé dámy. Aj keď vaša hriva nevyzerá momentálne ako z módneho časopisu, neprepadajte smútku a zbytočnej sebakritike. Dostatok starostlivosti, výživy a najmä lásky k sebe samej spraví s vašimi vlasmi hotový zázrak a už o mesiac, dva či tri budete jasať nad prírastkom celkom nových, lesklých a pevných vlasov. Držíme vám palce!

Tip vitariána: Overte si, či ste zdraví!

Vypadávanie vlasov môže byť taktiež spôsobené hormonálnou nerovnováhou alebo ochorením niektorého z orgánov v tele. Zdravá strava je tak veľmi podstatná, aby sme pomohli telu vysporiadať sa s akýmkoľvek vnútorným problémom. Skôr, ako začnete kupovať kofeínové prípravky, nechajte si u lekára spraviť kompletnú zdravotnú prehliadku. Ak sa zistia problémy s pankreasom alebo hormonálna disharmónia, vlasy padajú s najväčšou pravdepodobnosťou z tohto dôvodu. Kojace ženy, mladé matky a taktiež tehotné ženy môžu mať dlho problémy s vlasmi, lebo živiny opúšťajú ich telo v prospech dieťatka. Je to dočasný stav, bohatá a pestrá strava je však nevyhnutnosťou.

Súvisiace články

Hormonálne zdravie

Hormonálne zdravie

Burpees

Burpees

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency