Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Nakopnite tie správne gény

životný štýl rozhoduje o všetkom

07. 04. 2014 Ochorenia Diéta Veda Krv Mladosť  Katarína Mikulová
Nakopnite tie správne gény

Ste obézni? Trápi vás cukrovka? Výhovorka na genetiku viac neobstojí. Gény, ktoré preberáme od rodičov, síce ovplyvniť nemôžme, no výrazne ovplyvňujeme ich činnosť  a to životom, aký vedieme. Aktivitu génov môžeme podľa posledných vedeckých výsledkov totiž regulovať - jednotlivé gény dokážeme „vypnúť“ a „zapnúť“ a tým rozhodujeme o tom, či a ako ich naše bunky prečítajú a premietnu v našich životoch.  Toto fungovanie je dnes známe pod pojmom „epigenetika“, ktorá spája dvojicu slov „genetika“ a „epigenéza“.

Genetický kód je ako koľajnica. Nastavte výhybky tým správnym smerom!

Epigenetika nie je žiaden okrajový jav, ktorý vplýva na naše životy len akýmsi zanedbateľným spôsobom. Naopak, ide o jednoznačný a veľmi intenzívny vplyv životného štýlu na našu genetickú stopu: faktory ako stravovanie, životné prostredie, pohybová aktivita, tieto „razia“ do nášho genómu jasné zmeny, ktoré ovplyvňujú celý rad dôležitých životných funkcii: našu imunitu, ale aj náchylnosť na ochorenia fyzického a psychického pôvodu.

Ako celý tento proces vyzerá?

Genetický kód je ako dlhá koľajnica. Koľajnice reprezentujú dobré a zlé informácie pre naše telo, kódy o náchylnosti na rakovinu, ale aj kódy napríklad pre dlhý a zdravý život. Naše každodenné zvyklosti v stravovaní, spánkový režim, či trend pohybových aktivít vytvárajú na niektorých koľajniciach zátarasy a na iných ich zase „búrajú“. Ľudská bunka prechádza po genetických koľajniciach ako vlak a všetky informácie, ktoré prečíta, prenesie do nášho života.

Ide teda o to, žiť taký život, ktorý spriechodní „dobré“ koľaje a „zlé“ koľaje zablokuje. Ak žijeme zdravo, spriechodnia sa gény, ktoré predlžujú vitalitu a zdravie a naopak, zablokujú sa tie problematické, ktoré kvalitu života zhoršujú. Kto žije nezdravo, mechanizmus funguje opačne. Sme náchylní na choroby a toto predávame prostredníctvom DNA aj nášmu potomstvu.

Zelený čaj je ako peeling pre gén, ktorý iniciuje boj proti rakovine.

Zelený čaj – bojovník proti rakovine na genetickej úrovni

Krásnym príkladom toho, ako vplývajú potraviny na našu genetiku, je zelený čaj. Veda dlho poukazovala na pozitívne účinky zeleného čaju v boji proti rakovine, no nevedela si tento liečivý efekt vysvetliť. Tajomstvo úspechu prezradila až epigenetika: po vypití zeleného čaju dostávame do tela látku s komplikovaným názvom „Epigallocatechin-3-Gallat“, ktorá aktívne odstraňuje blokádu z génu, podnecujúceho boj proti rakovine. Blokáda na tomto dobrom géne sa vytvára najmä vekom, výsledkom čoho je výskyt rakoviny častejší u staršej generácii. Pitím zeleného čaju však doprajeme génu akýsi „peeling“, ktorým ho opäť spriechodnime. Takto ľudská bunka prečíta informáciu o boji proti rakovine a ponáhľa sa plnou parou vpred – zachraňovať telo pred zhubnými rakovinovými bunkami.

 „Programovať“ sa začíname už v brušku

Proces zapínania a vypínania génov začína už v prenatálnom období našich životov. Správanie matky, jej stravovanie, životné prostredie, ale aj iné zvyklosti, ako napríklad prijímanie liekov a hormónov, razí v genóme dieťatka jasnú stopu. „Zdediť“ sa takto dajú nielen náchylnosti na fyzické ochorenia, ale napríklad aj prežívanie strachu, traumy a náchylnosť na psychické dysfunkcie a poruchy.

Známa je štúdia, ktorá sledovala zmenu genetického kódu bábätiek holandských žien, ktoré boli tehotné v období potravinovej krízy na konci druhej svetovej vojny. Tieto deti sa nielen narodili podvyživené, ale bol u nich taktiež zaznamenaný aj častejší výskyt ochorení ako schizofrénia, depresia, obezitarýchle procesy starnutia so skorým nástupom cukrovky a ochorení obehového ústrojenstva.

Pohyb, zdravá strava a málo stresu, to je trio zdravého života.

Spôsob života, aký vedieme, je tak dôležitejší, ako sme si boli doteraz ochotní priznať. Nezdravé zvyky totiž nevplývajú na naše zdravie len krátkodobo, ale naopak, daň z nich sa „zapisuje“ aj v našom genetickom kóde, ktorý raz predáme našej budúcej generácii.

Pre ďalší článok o epigenetike kliknite sem.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency