Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Koža

druhé ústa organizmu

19. 12. 2013 Koža Kozmetika Krása Chemické látky Vitariánstvo  Katarína Mikulová
Koža

Pokožka je jemná, voňavá, radi sa jej dotýkame, voniame ju, škrabkáme sa. Aj takéto obyčajné maznanie však vyžaduje poriadnu dávku práce – obnovenie zrohovatených buniek, vylučovanie mazu pre lepšiu elasticitu pokožky a množstvo ďalších úkonov celej armády nervov, cievok, žliaz a drobných teliesok, ktoré sa starajú o pocity hmatu, chladu, či bolesti. Koža je unikátny orgán - pomáha organizmu desiatkami komplikovaných procesov, o ktorých sme doposiaľ nemali ani tušenie. Azda najväčším prekvapením je, že kožou doslova vyživujeme svoje telo. Koža je pre svoj pórovitý charakter ako druhé ústa, ktorými prijímame množstvo látok do celého tela.

O čom ste ani netušili ...

Stavba kože

Koža má tri základné vrstvy, pokožku, zamšu a podkožné tkanivo.  Vrchnú vrstvu tvorí pokožka, tá sa neustále obnovuje, tu opadávajú takzvané „zrohovatené“ bunky, aby ich mohli nahradiť nové – silnejšie. Druhou strednou vrstvou je zamša, táto je tvorená husto naukladanými elastickými a kolagénovými vláknami  - práve táto vrstva dodáva pokožke potrebnú pevnosť a plastickosť.  V zamši sa nachádzajú taktiež krvné a lymfatické cievy, ale na príklad aj mazové žľazy a vlasové korienky. Podkožné väzivo je poslednou vrstvou kože a obsahuje najmä tuk. Okrem termoregulácie sa v podkožnom väzive deje ešte čosi dôležité – ukladajú sa tú v tuku rozpustné vitamíny.

Koža sa skladá z pokožky, zamše a podkožného tkaniva.

Na čo je dobré toto všetko vedieť? Aby ste rozumeli svojej pleti a podľa vedomostí upravili aj starostlivosť o ňu! Pokožku treba podporovať v jej nastavených programoch, a však voľbou nesprávnej stravy a kozmetiky jej "biorytmus" značne narúšame. Tak na príklad prirodzený maz, ktorý žľazy vyľučujú, udržiavajú pokožku viskóznu, no nielen to - prirodzene kyslé PH mazu ničí baktérie a cudzorodé látky, s ktorými sme neustále v kontakte. Prílišné umývanie agresívnymi mydlami a gélmi nás teda skôr zbavuje ochrany, ako ju podporuje. S hygienou to teda netreba preháňať!

Pokožka vyživuje telo

Vedeli ste, že prostredníctvom kože dokážeme doslova zásobiť naše telo najrozličnejšími látkami? Niektoré pramene udávajú, že zbrázdený povrch pokožky, aký bádame najmä pri odtlačkoch prstov, má práve zmysel zväčšiť povrch jej vstrebávajúcej plochy – pokožka teda absorbuje masívne a nielen povrchovo, ako sme si doposiaľ mysleli! Ak nanesieme na tvár na príklad kvalitnú živú kozmetiku, prostredníctvom kože sa dostávajú do tela aj vitamíny, vitaminoidy a iné pre telo nevyhnutné látky. Žiaľ, mechanizmus funguje aj pri škodlivých látkach. Hoci má koža schopnosť selekcie a vie vstrebať, čo sa jej páči, pri opakovanom umývaní a vysušovaní chemikáliami stráca túto schopnosť a púšťa do tela jedy. O akých jedoch stále hovoríme? No predsa o tých, ktoré v sebe nosí nezdravá kozmetika!

Telo čerpá z pokožky

Iste ste doposiaľ ani netušili, že pri nesprávnej strave a absencii vitálnych látok v tele si organizmus vypomáha tak, že ich odoberá z kože. Koža je zdrojom zásad a iných potrebných látok pre prekyslený organizmus – telo teda z kože čerpá všetko, čo mu chýba, výsledkom čoho pri nesprávnej životospráve pokožka oveľa viac starne, bledne, je náchylná na vyrážky, rôzne fľaky a opuchy. Nie je dnes žiadnym tajomstvom, že pre krásnu pleť je vhodné konzumovať surové ovocie a zeleninu. Stačí to však? Ani nie. Keďže pokožka absorbuje, je pre jej zdravie a vitálny vzhľad potrebná nielen živá strava ale aj živá kozmetika. V opačnom prípade sa síce stravujeme zdravo, no našu kožu i telo neustále zásobíme jedmi prostredníctvom kozmetiky...

Pokožka prijíma takmer všetko, čím ju natrieme - žiaľ, aj škodliviny.

Prečo toľko vrások a vyrážok?

Po posledných riadkoch asi už tušíte, prečo aj napriek zdravej strave vaša pokožka bledne, vráskavie a vyrážok neubúda - vo vašej kozmetike je priveľa chémie a pramálo života!  Vravíte, že sa snažíte kupovať len tú prírodnú kozmetiku? Povieme vám, ani to nie je žiadna výhra. Aby kozmetika dostala certifikát prírodnej kozmetiky, stačí jej 20% prírodných surovín. Je otázne, aký podiel z týchto 20% tvoria živé látky – väčšinou ide o prírodné, a však tepelne spracované, konzervované alebo inak znehodnotené ingrediencie, ktoré sú neživé. Ak chceme teda pleť zásobiť ozajstnou dávkou vitálnych látok z prírody, platí to isté čo pri strave - musíme hľadať organickú a teda živú kozmetiku, ktorá obsahuje výlučne za studena lisované oleje, éterické oleje, a tepelne neupravené rastlinné vosky či maslá.

Ak sa chcete škodlivín vo vašej kozmetike vyvarovať, prosím venujte pozornosť článku o škodlivinách v kozmetike. Skôr ako kúpite akýkoľvek kozmetický prípravok, pozorne preskúmajte ich ingrediencie.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency