Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Horúca joga

zohreje aj dušu

28. 11. 2013 Šport Nervy Relax  Jana Klimanová
Horúca joga

Intenzívny štýl hot jogy alebo horúcej, či bikram jogy, sa cvičí v klimatických podmienkach, ktoré pripomínajú Indiu, kde má joga dlhú tradíciu. Je to jeden z najnáročnejších štýlov, pri ktorom teplota v miestnosti dosahuje 38 až 40 stupňov Celzia a vlhkosť 40 %. Na čo je to dobré? Nejde len o nadmerné potenie. Potiť sa predsa môžete v saune a nemusíte mať pri tom oblečené tepláky. Zakladateľ horúcej jogy a indický učiteľ jogy Bikram Choudhury zdôrazňuje viacero prínosov tohto cvičenia. Vďaka vysokej teplote zahriate svaly lepšie odolávajú zraneniam a natiahnutiam, horúci a vlhký vzduch posilňuje obehový systém a stimuluje srdcovú činnosť. Výdatným potením z tela vylúčite toxíny, ktoré sú príčinou mnohých ochorení. Chýbajú vám počas zimných dní slnečné lúče? Bikram joga vás zbaví únavy a pomôže aj pri depresii. Zlepšíte si pevnosť a pružnosť svalov, rovnováhu a ohybnosť. Pravidelným cvičením zvýšite svoju vytrvalosť a spálite nadbytočné kalórie. 

Joga a chudnutie

Počas deväťdesiatich minút horúcej jogy prejdete s cvičiteľom 26 asán, pozícií. Veľa z nich je v stoji, v druhej časti sa prechádza na pozície v sede. Zostavy a postupnosť asán sú presne určené, každá pozícia pripraví vaše telo na ďalšiu. Medzi nimi sú fázy odpočinku, ktoré zosilňujú vzájomný účinok intenzity a relaxácie.

Stojíte bezradne pred skriňou a neviete, čo si na prvú hodinu hor jogy obliecť? Ženy sa budú cítiť najlepšie v športovej podprsenke alebo v tielku. Ak ste začiatočníčka, uprednostnite trojštvrťové legíny, bude sa vám menej šmýkať. Mužom stačia plavky. Cvičiť budete bosí. Na cvičenie potrebujete podložku. Ak ju nemáte, požičiate si ju v štúdiu. Prineste si dve osušky. Jednu na cvičenie a druhú do sprchy. Nezabudnite na fľašu s vodou. Pri cvičení sa premočíte do poslednej nitky, zoberte si teda na prezlečenie aj spodné prádlo.

Na veku nezáleží

Pitný režim je pri hot joge nepodceňujte.

Dve až tri hodiny pred cvičením nejedzte, nie je vhodná ani káva a bublinky. Zelenú má čistá voda. Pred hodinou sa porozprávajte s cvičiteľom. Povedzte mu o svojich zraneniach, ochoreniach a pýtajte sa všetko, čo vás zaujíma. Uterák a vodu majte stále poruke a môžete začať. Ak nemáte žiadne skúsenosti s jogou, prvá hodina bude zaberák. Nebudete si istí, či vám robí väčšie problémy horúčava valiaca sa z prieduchov alebo samotné pozície. Nevzdávajte to po prvej hodine. Vaše telo potrebuje čas na prispôsobenie. A po čase si samo vypýta ďalšie dávky pekla na karimatke.

Nezáleží na tom, koľko máte rokov, ani to, akí ste ohybní. Cvičíte podľa seba a pre seba. Ak máte pocit, že nevládzete, pokojne si ľahnite a oddychujte. Ak ste sa len nedávno dozvedeli, že z vás bude mamička, počas prvého trimestra sa horúca joga neodporúča. Aby boli výsledky jogy viditeľné, cvičte aspoň trikrát týždenne. 
Vďaka intenzívnemu cvičeniu asán z hatha jogy a dýchacích cvičení – prenajámy sa vám poďakuje telo aj psychika. Pri správnej životospráve môžete pri horúcej joge zhodiť nadbytočné kilogramy. Počas jednej lekcie spálite až 1700 kJ. Pravidelným cvičením si prekrvíte vnútorné orgány, čím sa zlepší váš metabolizmus. To naozaj stojí za pokus. Ak o Bikram joge uvažujete, dohodnite si prvú hodinu. Ešte za horúca!

Päť princípov Hot jogy:

  • Teplo
  • Dych
  • Ohybnosť a sila
  • Relax a uvoľnenie
  • Duchovný rast
Tip Vitariána

Nezabúdajte piť. Pred, počas aj po hodine horúcej jogy. Inak vás môžu potrápiť bolesti hlavy. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency