Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ako na minimalistické Vianoce?

Keď je menej skutočne viac

12. 12. 2017 Deti Životný štýl Zima  Hana Moravčíková
Ako na minimalistické Vianoce?

Megalomanstvo na úkor pokoja

Vianoce vychádzajú z kresťanskej tradície. Ich pôvodnou pointou je vnesenie pokoja, radosti a mieru do životov všetkých ľudí. Advent, ktorý Vianoce predchádza, je časom očakávania sviatkov. Mal by sa sláviť stíšením, náhľadom do svojho vnútra, evaluáciou uplynulého roku a pokojom, ktorý bol kedysi typický pre predvianočné dni. Z akéhosi dôvodu sa však v decembri, zvyčajne do popoludnia Štedrého dňa, šíri súčasnou spoločnosťou nekľud, nervozita, uponáhľanosť a zháňanie sa po veciach, z ktorého vyplýva vyčerpanie, smútok, zatrpknutosť, nepochopenie a výbuchy zúfalstva. Šťastné a veselé...

Perfekcionizmus na škodu

Človek dnes totiž túži po veciach, ktoré v skutočnosti pre pokojné sviatky nepotrebuje. Robí aktivity, ktoré na ich vychutnanie nie sú také potrebné, ako si v skutočnosti myslí. Kedysi si ľudia pod pokojnými Vianocami predstavili Štedrú večeru, prípadne stromček s Betlehemom, ktoré dnes považujeme za základnú samozrejmosť a často ich nedokážeme riadne doceniť. Vyzdobovanie domu netrvalo celé dni... Upratovanie nezabralo celý víkend a namiesto desiatich druhov vianočného pečiva sa naši predkovia uspokojili s dvomi či tromi.

Za dnešným vianočným stresom často stoja i darčeky, ktoré sa začali dávať so zavedením vianočného stromčeka približne na konci 19. storočia. Boli prejavom lásky, no zväčša ich dostávali len deti. Hrsť sušeného ovocia alebo orechov dnes vystriedali enormné sumy, ktoré rodičia za dary pre svoje deti každoročne míňajú.

Je však nutné kupovať toľko darov? Podľa psychológov má tento akt na deti jednoznačne negatívny vplyv. Strácajú fantáziu, s jednou hračkou sa dokážu hrať len zopár minút a veci si nevážia. Nepostačí tento rok pre zmenu len jedna vec, možno spoločný zážitok, ktorý by si užila celá rodina? Nemali by sa deti uspokojiť s jednou hračkou namiesto haldy vecí, na ktorú čoskoro zabudnú?

Aj málo dekorácií dokáže prispieť k atmosfére Vianoc. Tˇu však vytvoríte predovšetkým svojim správaním a emóciami.

3-krát menej

Americký blogger Robyn Devine ponúka svojim čitateľom pred Vianocami tri základné pravidlá, s ktorými sviatočný pokoj dosiahnete bezstarostne a prirodzene:

  1. Menej dekorácií. Možno sa to ľahšie hovorí, ako zavádza do praxe, pretože konkurencia v iných domácnostiach nás často nakoniec zvedie na cestu maximalizmu, ale zavedenie tohto pravidla vám vianočný (i povianočný) život skutočne uľahčí. Veniec na dvere, stromček do obývačky, možno pár ihličnatých vetvičiek do vázy a hotovo. Alebo ešte menej. Menej vybaľovania ozdôb, menej upratovania, viac času na relax a užívanie si sviatkov a menej následného odzdobovania. Nevýhody? Žiadne.
  2. Menej nákupov. Namiesto nákupov kopy darov, ktoré často končia nevyužité v skriniach alebo na poličkách, sa so svojimi blízkymi dohodnite na nákupe jedného daru pre každého člena rodiny, ideálne niečoho jedlého alebo spotrebného. Nemusí to byť bežný dezert; môžete darovať poukaz do zaujímavej reštaurácie, ochutnávku vína, členstvo v klube, múzeu alebo posilňovni. Takéto dary sa dajú často kúpiť cez internet, a tak sa vyhnete davom a radom nervóznych ľudí.
  3. Menej presúvania. Ak sa pozriete do decembrových okienok svojho kalendára a zistíte, že sú beznádejne preplnené, vezmite si ceruzku a začnite škrtať. Nemusíte sa zúčastniť každej párty a oslavy, na ktorú ste pozvaný. Ak pre vás Silvester na ďalekom mieste predstavuje viac stresu než radosti, oslávte ho doma, v pokoji a spokojnosti. Strávite menej času na cestách, v zápchach a na letiskách a ušetríte si ďalšiu dávku stresu. Vianoce v pohodlí domova majú veľké čaro a veľmi pozitívny dopad na náš fyzický i psychický stav.

Ak sa nezahrniete zbytočnými povinnosťami, užijete si viac času s rodinou a priateľmi.

Urobte si nový zoznam

Pred Vianocami si môžete urobiť zoznam, ktorý však nebude obsahovať povinnosti ale radosti. Môžete si naň zapísať všetky relaxačné aktivity, ktorým by ste sa počas sviatkov, resp. počas celého decembra radi venovali. Pokojne naň dajte všetko, čo ste počas roka nestihli. Zoznam môže vyzerať napríklad takto:

  • Poslať známym pohľadnice 10 dní pred Štedrým večerom.
  • Zájsť na vianočné trhy.
  • Pozrieť si obľúbené vianočné filmy (a pritom s deťmi vyrábať dekorácie)
  • Navštíviť priateľov a rodinu, porozprávať sa, zahrať si hry...
  • Dospať všetky dlhé služby v práci.
  • Dočítať knihu.
  • Behať aspoň každý tretí deň.
  • Vyrobiť búdku pre vtáky.
Tip Vitariána

Možno sa pýtate, čo vám minimalistická oslava sviatkov prinesie. Tu je hneď niekoľko pozitív: menšie finančné náklady, menej hračiek, ktoré budete musieť obchádzať a upratovať, vďačnejšie deti, viac času stráveného s rodinou a priateľmi, menej stresu, menej odpadu a nakoniec viac sviatočného pokoja a oddychu, po ktorom tak veľmi každý rok túžime, no ktorý len málokedy naozaj dosiahneme.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency