Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Plastová planéta a plasty v potravinovom reťazci

Naozaj potrebuješ to mikroténové vrecko?

06. 04. 2016 Ekológia Zvieratá  Martina Strihová
Plastová planéta a plasty v potravinovom reťazci

Šetrime našu Zem

O dnešnej situácií sa dá povedať toľko, že plasty sú všade a ovplyvnené sú tým v prvom, ale neposlednom rade morské živočíchy. Často sa objavujú správy, že sa v žalúdkoch veľrýb našlo niekoľko kilogramov plastového odpadu. Trpia korytnačky, žraloky, tulene, atď. Ale nielen zvieratá pod vodou, plastov konzumujú veľa aj vtáky žijúce pri mori.

A človek? Zistilo sa, že až 25% rýb predávaných na trhu obsahuje plasty alebo človekom vyrobený odpad. Zhruba štvrtina rýb, z ktorých boli odobrané vzorky na rybích trhoch v Kalifornii a Indonézii, obsahovala v ich tráviacom trakte človekom vyrobený odpad.

Vedcom je jasné, že zvieratá konzumujú „morské“ plasty, ale je im menej známe, čo sa deje, ak sú plasty v ich tele. Známych je viac ako 40 druhov rýb, ktoré konzumujú plasty, pretože si ich mýlia s potravou. Chelea Rochman analyzovala ryby, ktoré boli kŕmené len ich potravou a  tie, ktoré skonzumovali aj plasty. Plasty do tela ryby „vylúhovali“ znečisťujúce látky ako PBC, spomaľovače horenia a polyaromatické uhľovodíky. Zistila že chemikálie sa z plastov prenášajú do tela ryby. Navyše, plasty plávajúce v mori fungujú ako špongia nasávajúca ťažké kovy, a preto ryby v blízkosti San Diega mali vyššiu koncentráciu týchto kovov v tele. Tieto chemikálie ryby nezabili, ale spôsobili zmeny v ich pečeni. U rýb, ktoré jedli plasty, dochádzalo k vyčerpaniu glykogénu. Glykogén v pečeni slúži ako zdroj energie, ak sme pod stresom. Ryby, ktoré jedli plasty, ho mali menej. Tiež mali v pečeni nadbytok tukových buniek a lipidózu – náznak stukovania pečene. Ryby kŕmené polystyrénom mali zvýšenú úroveň lipidózy, ale ryby kŕmené znečistenými plastami ju mali ešte významne vyššiu.

Podľa analýz The New Plastics Economy by takýmto tempom bolo do roku 2050, približne o 3 desaťročia, v oceáne viac plastov ako rýb (na váhu).

Naozaj potrebuješ ten sáčik?

Fakty o plastových vreckách

  • to, že plastové tašky nie sú biologicky rozložiteľné, ste asi vedeli. Dokážu sa rozložiť iba na menšie a menšie toxické kúsky, pričom znečisťujú pôdu a vodu a vstupujú do potravinového reťazca, keď ich zvieratá náhodou prehltnú.
  • plastovej taške môže trvať 400 až 1 000 rokov, kým sa v životnom prostredí rozloží.
  • plastové vrecká spôsobujú vyše 100 000 úmrtí morských korytnačiek a iných morských živočíchov ročne, keď si ich zvieratá pomýlia s potravou.
  • plastové vrecká patria podľa neziskového centra pre ochranu mora (Center for Marine Conservation) medzi 12 najčastejšie nájdených trosiek na pobreží.
  • takmer 90% trosiek v našich oceánoch tvoria plasty.

Zdravie: sú plasty bezpečné?

Niektoré (obyčajné) plasty sú toxické, ako napríklad plast číslo 3, ktorý je tiež známy ako PVC alebo polyvinylchlorid. PVC obsahuje ftaláty a ťažké kovy a vytvára dioxíny, keď sa páli. Iné plasty obsahujú Bisphenol-A (BPA), ktorý bol identifikovaný ako chemikália, ktorá narúša hormóny. Plasty môžu obsahovať tisícky možných prísad a výrobcovia nie sú povinní zverejniť, z čoho sú vyrobené. Plast môže vylúhovať všeličo, v závislosti na podmienkach (svetlo, teplo) a tom, aké prídavné látky obsahuje. Centrum ekológie (The Ecology Center) odporúča vyhýbať sa plastom kedykoľvek je to možné, a to hlavne pri hračkách, produktoch pre deti a produktoch, ktoré prichádzajú do styku s jedlom a nápojmi.

Niektoré prímorské vtáky majú plné brucho plastov.

Pozoruj – čo môžeš zmeniť

Pri svojej budúcej návšteve obchodu si všimnite, ako ľudia a vy sami narábate napríklad s plastovými vreckami. Je potrebné zabaliť si jeden banán do samostatného vrecka? Alebo aj do dvoch?

Tipy, ak sa Ti to nepáči

  • neber si žiadne mikroténové vrecká, ktoré naozaj nepotrebuješ,
  • nekupuj si vodu v plastových fľašiach, používaj napríklad sklenenú fľašu na vodu,
  • vyhýbaj sa používaniu jednorazových plastových pohárov a tanierov,
  • nekupuj plastové hračky svojim deťom, ale napríklad drevené alebo látkové,
  • môžeš podniknúť aj ďalšie kroky, ako napríklad pestovať si vlastnú zeleninu a nekupovať tú v plastových miskách plus plastových vreckách,
  • kupuj to, čo potrebuješ.

Plytvanie plastami je tiež vec, nad ktorou by sa mal zamyslieť každý. Ak ste tak ešte nikdy neurobili, urobte tak teraz a zmeňte svoj prístup k veciam, ktoré sú síce zadarmo alebo veľmi lacné, ale nerozložiteľné...

Tip Vitariána

Plytvanie plastami je tiež vec, nad ktorou by sa mal zamyslieť každý. Ak ste tak ešte nikdy neurobili, urobte tak teraz a zmeňte svoj prístup k veciam, ktoré sú síce zadarmo alebo veľmi lacné, ale nerozložiteľné... 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency