Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ekologické vianočné dekorácie

Lacné, raw, voňavé a krásne

22. 12. 2016 Tipy Ekológia Zima  Hana Moravčíková
Ekologické vianočné dekorácie

Originálne a vlastnoručné

Vitariánsky charakter nemusí mať iba prestretý štedrovečerný stôl alebo podnos plný chutných vianočných koláčikov. Vitariánsky môže byť aj samotný vianočný stromček. Vďaka tejto vlastnosti bude súčasne ekologický (všetky ozdoby možno po odzdobení stromčeka vhodiť do kompostu), lacný, krásny a vlastnoručne vyrobený. Poslednú vlastnosť „vita“ vianočného stromu ocenia predovšetkým deti, ktoré sa vďaka nerozbitnosti ozdôb môžu na vyzdobovaní podieľať už od útleho veku.

Jednoduché a krásne zároveň. Pomaranče môžete premeniť na skvelú ingredienciu domácich vianočných ozdôb.

Či už máte doma umelý strom alebo živý, alebo či si namiesto stromu plánujete naaranžovať do vázy zopár ihličnatých halúzok, môžete využiť naše tipy na ozdoby, ktoré navodia ducha Vianoc o niečo viac ako drahé sklené gule. Ak už však takéto ozdoby máte, dajú sa farebne i štýlovo s podomácky vyrobenými dekoráciami skombinovať a vytvoria konšteláciu vintage-modernej vianočnej ozdoby, ktorá bude pre každú domácnosť osobitá. Kvôli obmene výzdoby tak nebudete musieť tento rok znovu nakupovať.

Vianočné stromy tu neboli odjakživa

Za jeden z najväčších symbolov Vianoc vďačíme Nemcom a Rakúšanom, od ktorých sa k nám myšlienka vysvieteného ihličnanu dostala koncom 18. storočia. Darčeky sme si však pod ním začali rozbaľovať až začiatkom predchádzajúceho storočia, kedy si ich však väčšina ľudí ešte stále nemohla dovoliť. Za posledných sto rokov vlna komercializmu zaplavila aj kedysi pokojné sviatky a vianočné dekorácie na nás v regáloch žmurkajú najneskôr od začiatku novembra.

Stromčeky aj vence, všetko možno ozdobiť "a la vitarian".

Tento rok však môžete návštevu obchodov a utrácanie peňazí na dekorácie vynechať a zabezpečiť si novú výzdobu vlastnoručne. Stačí ak s pár drobnými navštívite potraviny, prípadne obchodík pre šikovné ruky a ozdoby si môžete vytvoriť doma pri pozeraní dobrého filmu či pri počúvaní obľúbených kolied. Čo presne na takéto ozdoby potrebujeme? Inšpirujte sa tým, čo máte doma, alebo tým, na čo narazíte v prírode. Ak vás nič nenapadá, zadovážte si:

  • plátky sušených jabĺk
  • plátky sušených pomarančov, citrónov, limetiek a mandariniek
  • badián a klinčeky
  • vlašské orechy so šupkou
  • celú škoricu
  • šišky
  • stužky, povrázky a drôtiky
  • lepidlo prípadne zlatú alebo striebornú farbu

Koľko jabĺk alebo pomarančov na výzdobu spotrebujete, závisí len na vás. Ak sa chystáte vyrobiť girlandy, budete ich potrebovať viac ako na jednoduché vešanie jednotlivých plátkov. Niekoľko malých pomarančov, mandariniek či limetiek môžete pozdĺžne narezať na viacerých miestach a vysušiť (v rúre). Získate tak prírodné vianočné gule, ktoré môžete vešať na stromček alebo použiť vo vencoch.

Oriešky možno použiť v prirodzenej forme tak ako spadli zo stromu, alebo ich môžete zafarbiť zlatou či striebornou farbou a ozdobiť farebnou stužkou. To isté sa dá ľahko urobiť aj so šiškami, ktoré nájdete na prechádzke v lese alebo v parku. Badiánové hviezdičky ukážu efektne prilepené v strede pomarančových plátkov a klinčeky zasa môžete nastrkať priamo do čerstvých pomarančov.

Oriešky s puncom zlata.

Celou škoricou skúste obložiť napríklad malý sklený zaváraninový pohár a zviazať stužkou – získate tak elegantný vianočný svietnik. Ak máte dosť trpezlivosti, môžete z celej škorice vytvoriť hviezdičky a zviazať ich mašľou, ktorou hviezdy zavesíte na stromček. Možností je neúrekom, materiál je lacný a zábavy je veľa. Najlepšie urobíte, ak si sušené plátky citrusov a jabĺk pripravíte už dopredu, aby boli v deň dekorovania pripravené. Na sušenie vám skvele poslúži sušička ovocia a zeleniny, rúra na pečenie alebo radiátor.

Vianočnú atmosféru skvele vystihne aj celá škorica.

Neplytvajte ani pri balení darčekov

Ak si k zoznamu vecí potrebných na domáce vianočné ozdoby pripíšete obyčajný baliaci papier, budete mať všetko pripravené aj na ekologické balenie darčekov. Bez lepidiel, bez lepiacej pásky a bez farbivami nasiaknutých papierov, ktoré po rozbalení zväčša putujú rovno do koša, ušetríte ďalšie peniaze a vaše sviatky tak budú zasa o niečo ekologickejšie. Čím menej odpadu, tým lepšie.

Aj balenie vianočných darčekov môže byť šetrne ekologické, finančne nenáročné a originálne.

Tip Vitariána

Ekologické nemusí byť iba ozdobovanie stromčeka, ale aj predvianočné upratovanie. Množstvo chemických prostriedkov nahradí ekologický Bio-mex vhodný na oceľ, hliník, zlato, striebro, meď, mosadz, cín, smalt, sklo, hladké plasty, lakované drevo, keramiku, kachličky, umývadlá, vane, drezy, platne na varenie, kuchynský riad, záchodové misy, steny sprchovacieho kútu, varné dosky, zrkadlá, dvere aj okná. S jediným prostriedkom, ktorý neškodí zdraviu, tak vyleštíte prakticky celú domácnosť.

Súvisiace články

Kilogramy

Kilogramy

Ticho prosím

Ticho prosím

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency