Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Cestovanie nás robí šťastnejšími

Veda potvrdzuje naše predpoklady

24. 08. 2016 Emócie Životný štýl Cestovanie  Hana Moravčíková
Cestovanie nás robí šťastnejšími

Všetko nové sa raz stane starým a všedným

Akonáhle sa stane novo zakúpená vec bežnou súčasťou nášho každodenného života, prestane nás nadchýnať a začneme ju považovať za samozrejmosť. Pocit šťastia, ktorý sme cítili, keď sme vec kupovali, sa začína rozplývať a my sa často začíname otáčať po novom objekte nákupu. Znovu a znovu...

Cornellova univerzita však vďaka svojmu výskumu ponúka dlhodobú alternatívu a jednoduchý tip na to, ako sa z nákupného kolotoča nadobro vymaniť. Profesor psychológie Thomas Gilovich totiž dokázal, že cestovanie v nás zvyšuje pocit šťastia podobne ako nakupovanie. Avšak na rozdiel od neho získaný pocit spokojnosti z objavovania nových miest nikdy neklesá: spomienky, ktoré nám zostanú po cestovaní nás zásobujú hormónmi šťastia oveľa dlhšie ako radosť z novozadováženej veci.

Cestovanie nám prináša zážitky, ktoré doma nemáme možnosť zažiť. Časom sa skúsenosti pretavia do neoceniteľných spomienok.

Návšteva rozličných udalostí, výlety, naberanie nových schopností či skúseností a dokonca i extrémne športy sú ideálnym zdrojom šťastia pre každého jedného z nás. Sú to prostriedky, ktoré sa na rozdiel od nového prístroja alebo nového auta nikdy nestanú všednou súčasťou našej existencie. Nezostarnú a nevyjdú z módy... Každá nová spomienka z cesty sa stane skutočným zdrojom šťastia, ktoré nám v mysli zostane po celý život.

Čo všetko nám cestovanie prináša?

Okrem krásnych spomienok z dovolenky, ktoré nikdy nezovšednia, nám cestovanie prináša i mnoho ďalších pozitív. Riešiť problémy za jazdy v prenajatom aute, cestou bicyklom po skalnatých horách alebo na recepcii v hoteli v štáte, ktorého jazyk ovládate len lámane, nie je jednoduché. Ak ich však vyriešime (a nerozčúlime sa pritom dočervena), naše sebavedomie zdravo stúpne, budeme na seba hrdí a naše schopnosti nám prinesú pocit spokojnosti. 

Dovolenkové destinácie sú často plné ľudí, ktorí odpočívajú a užívajú si nič nerobenie. Nie sú znudení ale šťastní a ich šťastie je nákazlivé podobne ako šťastie domácich obyvateľov mnohých južanských krajín. Keď sa na nás ľudia okolo usmievajú, aj my sa cítime spokojnejšie a šťastnejšie. Chudoba pritom v mnohých prípadoch nie je prekážkou šťastia. Naopak, pri spoznávaní zemegule možno zistíte, že chudobnejšie národy sú často oveľa bezprostrednejšie a šťastnejšie ako tie bohaté.

Šťastie domorodého obyvateľstva je často nákazlivejšie ako vírusy a infekcie, pred ktorými nás varujú cestovné agentúry.

Zaujímavé je i to, že vďaka cestovaniu znovu oceníme i bežný život v domácom prostredí. Uvedomíme si, čo (a kto) nám chýba a začneme si ľudí a veci vážiť oveľa viac. Telefonát rodičom zo zahraničia má navyše obrovskú cenu a zbližujúce účinky napriek veľkej vzdialenosti podobne ako pohľadnica alebo správa dobrým kamarátom, ktorých tak aspoň na pár sekúnd vtiahneme do krás svojich zvolených destinácií.

Ak necestujete na púšť alebo do pralesa, je pravdepodobné, že na cestách stretnete množstvo ľudí. Jeden či dvaja z nich sa z toho či onoho dôvodu môžu stať súčasťou celého zvyšku vášho života. Zachránia vás v ťažkej situácii, alebo vás oslovia na pláži či v rade na lístky do múzea. Môžu sa stať vašimi novými priateľmi, ktorí budú každým telefónatom, správou alebo návštevou vnárať do vášho života čaro cudziny, alebo sa raz s jedným z nich stretnete dokonca pred oltárom. 

V núdzi človek pozná priateľa - toto príslovie platí v zahraničí dvakrát a často nám do života prinesie celoživotnú známosť či vzácne nové priateľstvo.

Cestovanie sa v dnešnej dobe stáva i istým detoxom a to i v prípade, že máte plnú penziu a chuť na všetko, čo sa počas dňa dostane na švédske stoly v reštaurácii. Mnohí z nás sedia celé roky za počítačmi, a preto pobyt v zahraničí, do ktorého si počítače ani tablety nevezmeme, ponúka možnosť, ako sa na svet opäť dívať inak ako cez lesklú obrazovku. Vypnite sociálne médiá na telefóne a cestovanie si užijete ešte viac...

Nové vedomosti nám bežne do hlavy len tak nenaskáču, ale počas cestovania sa i táto skutočnosť mení. Sme nútení používať cudzí jazyk, orientovať sa v mapách, navštevujeme múzeá, pozorujeme, ako funguje nová kultúra – novým vedomostiam sa jednoducho nevyhneme. 

Zo zdravotného hľadiska má cestovanie navyše i jeden obzvlášť pozitívny efekt: dobije hladiny vitamínu D v tele, a to predovšetkým v prípade, že radi cestujete za slnkom. Skúste sa po ňom prechádzať aspoň 20 minút denne bez opaľovacieho krému, aby ste nebránili jeho vstupu pod pokožku a zabezpečíte si nie len dobitie chýbajúceho množstva vitamínu D, ale i zásoby na najbližšie týždne či mesiace v závislosti od toho, ako dlho vaša cesta do teplých krajín trvá. 

S balením a cestovaním si vždy netreba príliš trápiť. S batohom na chrbáte sa toho dá precestovať skutočne veľa a to i za krátky čas a za málo peňazí.

Tip Vitariána

Pre mnohých predstavuje dovolenka do zahraničia dva týždne, na ktoré sa vyberú raz za rok či raz za život. Takáto dovolenka je často finančne náročná a pre mnohých ľudí z časového hľadiska i nereálna. Cestovať sa však dá aj inak: vyberte sa na cesty častejšie a na kratšie – Európa ponúka úžasné spektrum kultúr, ktoré máme doslova za dverami a letenky do vzdialených krajín za oceánmi už dnes tiež nestoja celý majetok. Predĺžený víkend v zaujímavom hlavnom meste alebo v krásnej prírode už nie je drahou položkou a z časového hľadiska ponúka skvelú alternatívu i pre zaneprázdnených ľudí. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency