Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Sociálny život v mladosti ovplyvňuje zdravie o niekoľko desaťročí neskôr

Ľudia, ktorí boli spoločenskejší v 20-tich rokoch sú v 50-tich spokojnejší.

07. 08. 2015 Ochorenia Emócie Mladosť Priateľstvo  Martina Strihová
Sociálny život v mladosti ovplyvňuje zdravie o niekoľko desaťročí neskôr

Predchádzajúci výskum ukázal, že ľudia so slabými sociálnymi väzbami majú väčšie riziko predčasného úmrtia. „V skutočnosti to, že má človek málo sociálnych vzťahov je podobné ako užívanie tabaku a (riziko je) vyššie ako u tých, ktorí pijú nadmerné množstvá alkoholu alebo trpia obezitou,“ tvrdí autorka Cheryl Carmichael, ktorá viedla štúdiu ako doktorandka na University of Rochester v New Yorku.

Štúdia zahŕňala 133 ľudí, ktorí sa do nej zapísali ako 20-ročný študenti v 1970-tych rokoch. Účastníci sledovali ich denné sociálne interakcie vo veku 20 a 30 rokov. Vo veku 50 rokov ukončili online prehľad o kvalite ich sociálnych životov a emocionálnej pohode vrátane otázok o osamelosti a depresií a ich vzťahoch s blízkymi priateľmi.

Zistenia ukázali, že časté sociálne interakcie v 20-tich rokoch a kvalitné vzťahy – definované ako intímne a uspokojujúce – v 30-tich rokoch sa spájali s vyššou hladinou spokojnosti vo veku 50 rokov. Zistenia štúdie boli publikované v časopise Psychology and Aging.

Mať veľa sociálnych stykov vo veku 20 rokov je prospešnejšie pre neskorší život, pretože to pomáha mladým ľuďom zistiť, kým sú, vyjadrili sa vedci.

„Často sa to stáva približne v tomto veku, že stretávame ľudí z rôznych prostredí, s názormi a hodnotami, ktoré sú odlišné od našich a učíme sa, ako si najlepšie poradiť s tými rozdielmi,“ povedala Carmichael, terajšia odborná asistentka na psychológii na Brooklyn College.

Aj stretávanie s ľuďmi vám môže pomôcť zistiť kým ste.

„Vzhľadom k tomu, čo všetko ostatné sa deje počas tých 30-tich rokov - manželstvo, výchova rodiny a budovanie kariéry - je výnimočné, že existuje vzťah medzi druhmi interakcií študentov a mladých dospelých a ich emocionálnym zdravím v neskoršom živote," vyjadrila sa na záver Carmichael.

Tip Vitariána

Ak si myslíte, že nie ste spoločenský typ, ale aj tak nie ste v živote šťastní, potom je na čase skúsiť začať chodiť medzi ľudí. Najlepšie, ak si s nimi nájdete spoločnú aktivitu, ktorá vás baví (napríklad šport).

Súvisiace články

Ľadové medvede

Ľadové medvede

iSommelier

iSommelier

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency