Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zelené mrakodrapy

prinesie budúcnosť farmárčenie vo vzduchu?

26. 02. 2014 Stravovanie Ovocie Zelenina Pestovanie  Katarína Mikulová
Zelené mrakodrapy

Aj nám a dobrá správa je, že sa nejedná o žiadne sci-fi. Vertikálna farma, o ktorej je reč, vznikla ako skvostný nápad v hlave profesora Despommieta už v roku 1999, kedy sa tento unikátny vedec začal zaoberať základným problémom modernej doby: „Svet je super. Ale už sa sem nezmestíme!“, vyhlásil suverénne profesor mikrobiológie na Kolumbijskej Univerzite v NewYorku.

Zem začína byť primalá

Citátom profesor narážal na globálny problém ľudstva - rekordný nárast populácie, ktorá vykazuje rovnako rekordný dopyt po potravinách. Ulice veľkomiest sú plné hladných ľudí, kvôli ktorým praská vo švíkoch celý potravinársky priemysel: milióny akrov pôdy sú dennodenne hnojené, zavlažované  a obrábané. Bleskurýchlo vypestované plodiny putujú krížom cez celú planétu, aby úspešne dorazili na 2% celkovej zemskej plochy: do veľkomiest. A výsledný efekt? Kontaminovaná pôda, voda a vzduch.
Despommier sa pozrel na problém očami mikrobiológa a položil si otázku: prečo by sme nemohli pestovať plodiny priamo v mestách? Táto revolučná myšlienka zožala úspech a priniesla celý rad projektov, ktoré vystupujú pod spoločným názvom „Vertical Farming“.  A o čo sa jedná? O pestovanie plodín v mrakodrapoch. Vertikálna farma znamená moderné výškové budovy, ktoré nesvietia viac na šedo ale na zeleno - spoza ich okien vykúkajú zelené listy čerstvo vypestovaných ratolestí, rajčiny, papriky, polníček aj šalát lolo - ktoré zakrátko uvidíme na tanieri svojho obedového menu.

Vertikálna farma by umožňila odlahčiť aktuálne zaťaženie pôdy až o 50%.

Vertikálna farma zlepší ekosystém

Projekt vertikálna farma by mal nastoliť novú potravinársku politiku. Suroviny sa vypestujú priamo na mieste spotreby, a teda v mrakodrapoch a výškových budovách veľkomiest, toto zníži enormné náklady na dopravu a takisto odľahčí záťaž na životné prostredie - len si to predstavte! Pivnica plná hríbov, prvé poschodie obsiate zeleným šalátom, na ďalších poschodiach sa pestujú jahody, rajčiny, papriky a všetko, čo bežne dovážame z rôznych kútov sveta.  Moderná farma pritom neutíši len hlad priamo na mieste, ale takisto umožní pestovať plodiny bez herbicídov, bez zamorenia pôdy, vody  a vzduchu. Na pohon takejto farmy budú využívané solárne panely a iné alternatívne zdroje energie a taktiež budú ponúkať prácu stovkám ľudí...  Ak by mestské farmy nadchli investorov, môžeme sa rozlúčiť s negatívnym dopadom tradičného pestovania na naše zdravie aj na ekosystém: Zbohom znečistené spodné vody, zbohom kontaminovaná pôda, zbohom exhaláty v ovzduší! Dickson Despommier verí, že už o 50 rokov budeme môcť vypestovať až 50% plodín práve vo vertikálnych farmách.

Futuristické budovy s vertikállnym pestovaním sú bežnou súčasťou vyspelého sveta.

Slnko vymenia LEDky, pôdu vodné roztoky

Po krásnom úvode sa musíme pozrieť aj na opačnú stranu mince - prinesie vertikálna farma skutočne plnohodnotné potraviny? V mrakodrapoch sa budú plodiny pestovať výlučne hydro- a aeroponicky, a teda za použitia špeciálnych vodných a vzdušných roztokov, nie pôdy. Slnečné svetlo nahradí LED-osvetlenie, ktoré by malo rastlinám poskytnúť dostatočné množstvo a hustotu fotónov, aké potrebujú. Projekt sa však vzďaľuje od prírody trochu viac, ako by sme si mysleli: nové pestovanie úplne vypúšťa pojem štyroch ročných období - plodiny budú pestované v špeciálnych kultivačných komorách, kde budú nasimulované ideálne podmienky pre rast: teplota, vlhkosť, dokonca striedanie dňa a noci.

Do akej miery budú takéto plodiny prospešné pre telo? Semená zasadené do roztokov budú vyživované na mieru podľa špeciálnych počítačových programov - toto umožní veľmi rýchly rast,  ktorý však ide na úkor kvality.  Ak rastlina vyrástla v rekordnom čase a to bez kontaktu so zemou, hrozí, že takéto ovocie a zelenina budú vykazovať nižšiu výživovú hodnotu, nižší počet cukrov a vitálnych látok. Za zváženie stojí taktiež umelé simulovanie teplého podnebia: rastliny sa neorientujú len podľa okolitých vplyvov, ale majú taktiež aj svoje vnútorné biologické hodiny, ktoré im hovoria, kedy je najvhodnejší čas pre hibernáciu a kedy pre rast.

Bio kvalita vertikálne vypestovaného ovocia a zeleniny tak ostáva otáznou. Musíme však poznamenať, že v porovnaní s aktuálnym pestovaním, sa jedná predsa len o značne ekologickejšiu metódu.

Vertikálne dopestované plodiny nie sú v kontakte s pôdou a miesto slnka im svietia LED-svetlá.

Vypestujte si všetko sami!

Pre zástancov prírodných zákonov a fanúšikov prirodzeného kolobehu života ešte stále existuje alternatíva dopestovať si vlastné plodiny. Dnes už nie je ani potrebné mať vlastnú záhradu či dom – stačí aj panelákový byt s balkónom. A ako na to?

Nemci prišli s pestovateľským boxom, ktorý sa nazýva „hochbeet“, jedná sa o celý box pôdy so špeciálnymi vrstvami, ktoré vám umožnia rýchle a nenáročne pestovanie vlastných sadeníc - táto „miniparcela“ vlastnej záhrady vyzerá ako veľký črepník, ktorý si položíte na balkón. Rastliny vám tak rastú vo výške, nemusíte sa zohýbať a nemusíte sa ani báť, že vám po nich niekto pošliape. A aká je výhoda oproti bežným „kochlíkom“? Hochbeet obsahuje mnoho vrstiev, medzi inými aj: pletivo proti hlodavcom, drevo, kríky s listami, trávu, zhnité ovocie a zeleninu ako kompost, 1-2 ročný humus a na záver pôdny substrát, skrátka všetko, čo mladé rastlinky potrebujú pre svoj vyvážený rast. Výsledok? Zelenina a ovocie, burina či liečivé rastliny priamo doma v biokvalite, ošľahané slnkom a vetrom tak, ako sa patrí.

Hochbeet vyrieši problémy s pestovaním raz a navždy. Na mieru prispôsobenú parcelu pôdy si odnesiete v "kochlíku" domov. Na balkóne tak dopestujete všetko!

Tip vitariána: "Hochbeet" aj u nás!

 Neviete, kde by ste spomínané „hochbeety“ zohnali? Vydržte ešte chvíľku - tím vitarian.sk ich bude už onedlho mať vo svojej ponuke sortimentu :-) Budeme vás čoskoro informovať!

Vo videu uvidíte, ako zaviedli vertikálnu farmu v Singapure.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency