Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zelená po celý rok?

Vyvýšený záhon sa postará o zeleň na vašom tanieri celoročne

24. 03. 2014 Stravovanie Ovocie Zelenina bio Pestovanie  Katarína Mikulová
Zelená po celý rok?

Vyvýšený záhon - o čo ide?

Vyvýšený záhon si môžeme predstaviť ako veľký črepník v tváre kvádra, v ktorom si vo výške asi 70cm nad zemou pestujeme všetko, čo potrebujeme.  Tento box pôdy však neobsahuje len vrstvu zeminy ako bežný črepník, ale veľa špeciálnych vrstiev, ktoré dokopy vytvárajú vysoko optimálne prostredie pre vznik, rast a pestovanie najrôznejšej zelene: viaceré vrstvy z kompostu a kvalitnej zeme na seba vzájomne pôsobia, vznikajú hnilobné procesy a uvoľňuje sa teplo. Táto „miniparcela“ vlastnej pôdy teda umožňuje vďaka nezvyčajnej úrodnosti a teplu rýchle a nenáročné pestovanie vlastných sadeníc celoročne – trebárs aj na balkóne vo vašom panelákovom byte! 

Vyvýšený záhon môžeme umiestniť aj na balkóne a plní tak popri funkčnom aj estetický význam.

Spomínané vrstvy tvorí medzi inými aj: pletivo proti hlodavcom, drevo, kríky s listami, tráva, zhnité ovocie a zelenina ako kompost, 1-2 ročný humus a na záver pôdny substrát, skrátka – všetko, čo mladé rastlinky potrebujú pre svoj vyvážený rast. Výsledok? Zelenina a ovocie, bylinky a liečivé rastliny priamo doma v bio-kvalite, ošľahané slnkom a vetrom tak, ako sa patrí!

Výhody vyvýšeného záhonu


Žiadny boľavý chrbát
Prečo by Vás aj bolel, keď sa nemusíte zohýbať? Vyvýšený záhon je v akurátnej výške, a tak môžete polievať svoju zeleň postojačky a s úsmevom na tvári – z tohto dôvodu je vyvýšený záhon riešením aj pre ľudí so slabšou mobilitou a ľudí na vozíčku.

Žiadne neželané buriny
Semená burín lietajú najmä nízko nad zemou a rozmnožujú sa tak oveľa radšej na bežnej zemi v záhrade. Vyvýšený záhon je dostatočne vysoký na to, aby sa burinám úspešne vyhol, a tak máme časť nepríjemnej práce ušetrenej!

Žiadne pošliapané miesta
Našich psíkov nado všetko milujeme, ale keď nám pošliapu alebo vyhrabú úrodu, musíme sa jedovať. Vyvýšený záhon veľa vyrieši, väčšinu psov vo výške už nelákajú.

Žiadne baletné tance na špičkách
Určite to poznáte. Vaša reďkovka sa nachádza zrovna uprostred zeleninovej parcely, dokola obkolesená sadenicami uhoriek a rajčín – takto máte čo robiť, aby ste ju obrali bez škody na okolitej úrode, a tak vyvádzate na záhrade ako artista na hrazde! Pri vyvýšenom záhone nič také podstupovať nemusíte, máte dokonalý prístup ku všetkému.

2-3x väčšia úroda
Špeciálne vrstvy, kompost a vyššia teplota urýchľujú hnilobné procesy v pôde, výsledkom čoho sa pestovaným rastlinkám výborne darí – skúsení záhradkári sľubujú na vyvýšenom záhone niekedy až trojnásobnú úrodu.

Ľahká údržba
Zabudnite na rýľovanie, pošliapanie pôdy vďaka dostatočnej výške nehrozí. Vyvýšený záhon využíva silu a múdrosť prírody v plnom rozsahu – navrstvená pôda pracuje sama od seba, nepotrebuje žiaden externý zásah azda okrem polievania.

Škola v prírode
Isto ste si všimli náš úvodný obrázok. Áno, pri plnení vyzdvihnutého záhonu môžu pomáhať aj deti. Takto sa už od malička naučia, ako sa pestuje zelenina a navyše sa pritom skvele zabavia. Ak sa pozitívny vzťah k zelenine buduje už od útleho detstva, je to pre človeka veľkým prínosom – najmä v jeho dospelosti.

Vo vyvýšenom záhone dopestujete šalát mangold, ale aj petržlen, bazalku a kel, po celý rok!

Zeleň po celý rok!

Chceme byť zdraví a k zdraviu bez pochyby patrí celoročná dávka chlorofylu – v podobe čerstvej zelene. Ako si ju však zadovážiť? Aj tu ponúka vyvýšený záhon elegantné riešenie: vďaka správnej štruktúre vrstiev a mierne teplej zemine je správnym zázemím pre rast zelenej po celý rok. Za spomienku stojí najmä petržlen, medovka, bazalka, mangoldkučeravý kel, ktorým sa vo vyvýšenom záhone náramne darí. Tieto vám budú rásť neustále, a tak si čerstvý smoothie môžete pripraviť doma kedykoľvek - bez toho, aby ste vytiahli päty z bytu. Nie je to skvelé?

Postavte si sami

Vyvýšený záhon si môžete postaviť aj sami, pokiaľ máte k dispozícii vhodný materiál a záhradkárske skúsenosti. Najprv musíte zhotoviť samotný box, na ktorý by malo byť používané kvalitné drevo, ktoré je odolné voči počasiu a hnilobným procesom, toto je naozaj podstatné. Niektorí záhradkári zhotovujú box aj z kovu alebo kameňa, najbežnejšie a snáď aj najestetickejšie je však drevo. Najlepší je hranatý tvar s dĺžkou 2 metre, ideálnou pracovnou šírkou 1 meter a pracovnou výškou 0,60 – 0,80 m. Box vystelieme pletivom proti škodcom a naplníme humusom – môžeme box plniť takisto vo vrstvách, pričom platí: čím viac vrstiev, tým lepšie! Takto budú prebiehať v boxe intenzívne hnilobné procesy, čo podporí rast nových sadeníc. Výplň odporúčame vymeniť každých 5-7 rokov.

Špeciálne vrstvy vo vyvýšenom záhone zaistia optimálne podmienky pre rast zelene dlhodobo.

Nezabudnite vyvýšený záhon aj dobre umiestniť – osvedčila sa orientácia sever-juh, pretože umožňuje maximálne využívanie slnka v celom priestore.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency