Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zelená svadba

08. 11. 2013 Stravovanie Partnerstvo Ekológia  Katarína Mikulová
Zelená svadba

Po tradičnej svadobnej hostine ostáva neraz ekologická spúšť. Najmä pri veľkých svadbách sa spotrebuje veľa papiera na pozvánky, servítky, lietajúce konfety a výzdobu. Často sa vyhadzuje veľa jedla a niekedy sa aj znečisťuje vzduch pre prepravy množstva hostí na netradičné miesta obradov. Čo sa dá robiť? Ponúkame Vám pár tipov, ako pri chystaní svadby ušetriť nielen životné prostredie, ale aj svoju peňaženku.

Pozvánky

Množstvo času, práce a peňazí ušetríte elektronickými pozvánkami. Dnešné grafické programy dokážu s designom hotové zázraky! Takéto oznámenia e-mailom navyše prídu každému okamžite a nemusia cestovať pol sveta za vzdialenými krstnými tetami a sesternicami. Ak zvolíte elektronickú poštu, ušetríte množstvo papiera, ktoré by ste inak spotrebovali na pozvánky, známky a obálky. Takže? Nech žije e-mail!

Pozvánky sa dnes dajú poslať elektronicky bez použitia jediného papiera.

Doprava

V Amsterdame ale aj iných európskych mestách dnes novomanželia prichádzajú na obrad na bicykli. Čo vy na to, je to príliš strelené? Minimálne nepohodlné pre nevestu, ktorá má objemné svadobné šaty.  Vo veci dopravy však netreba myslieť len na prepravu novomanželov, ale aj hostí. Bolo by spravodlivé určiť miesto svadobnej hostiny v blízkosti bydliska väčšiny hostí. Ak sa svadobná hostina koná blízko, hostia môžu v dobrom svedomí do rána oslavovať a vedia, že onedlho budú doma. Ak si svadobný pár želá predsa len netradičné miesto pre obrad či hostinu, vhodný je jeden spoločný dopravný prostriedok, na príklad autobus, ktorý dopraví všetkých hostí naraz.

Viete si predstaviť, že by ste ako nevesta či ženích dorazili na obrad na bicykli? :-)

Riad

Riad na jednorazové použitie nie je ani elegantný a ani ekologický. Ak chcete byť štýlový a pritom „eko“, môžete siahnuť po starožitných riadoch babičky či prababičky. Nebudete tak musieť nakupovať množstvá nových tanierov a pohárov a hostí  navyše nadchnete tým správnym „vintage“ štýlom.

Výzdoba

Množstvo neviest si potrpí na kvetinovú výzdobu. Pesticídmi ošetrené kvety, ktoré do dvoch dní zahynú, nie sú však prínosom pre našu prírodu. Preto odporúčame ozdoby z nádherných a voňavých sušených kvetín, čerstvých bylín z lúky alebo sušeného lístia, z ktorého sa dá použitím farby vystrojiť ozajstné umelecké dielo. Ako vázy sa dajú použiť zaváraninové poháre, ktoré použitím farbou či stuhy opäť získajú ten správny svadobný šmrnc. Potešia aj kvety v črepníkoch, ktoré svadobným dňom nevyhynú, ale budú kvitnúť do krásy ako samotné manželstvo.

Miesto kupovaných kvetín vylepšených pesticídmi je vhodnejšie natrhať si čerstvé byliny alebo vyzdobiť sálu kvetmi v malých črepníkoch.

Hostina

Niektorí fanúšikovia ekologického myslenia sa rozhodli vystrojiť si svadbu v blízkosti nejakého gazdovského či farmárskeho dvora. Tu si nechávajú prichystať celé svadobné menu. Servíruje sa len to, čo sa vypestovalo bez použitia chémie a bez utrpenia zvierat, ktoré je známe najmä pri masovom chove zveri. Citrónová voda s čerstvo natrhanou mätou je pre tancujúcich svadobčanov tým pravým osviežením. Keď ostane nejaké jedlo, je vhodné ho zabaliť do malých prepraviek a darovať odchádzajúcim hosťom. Nič tak nevyjde navnivoč a hostia budú radi, že nemusia kvôli nedeľnému obedu skoro vstávať!

Umelé zákusky možno vymeniť za ovocné tortičky.

Prstene a kozmetika

Nádherné prstene sa dnes dajú kúpiť aj z recyklovateľných kovov a na rukách sa budú ligotať rovnako vkusne. Make-up nevesty a svadobnej rodiny by mohol byť takisto z prírodnej kozmetiky. Takáto dekoratívna kozmetika nielen šetrí životné prostredie, ale uľahodí okrem vizuálnej aj zdravotnej stránke pokožky.

Čo so svadobnými šatami?

Azda najháklivejšou témou sú svadobné šaty nevesty. Na mieru ušité šaty z organických látok či bio saténu môžu vyjsť poriadne draho. Opäť však existuje možnosť ponechať si a prešiť svadobné šaty po mame. Mnohé páry so „zeleným“ zmýšľaním siahajú po secondhandoch a šikovných rukách krajčírky. Ak si neviete predstaviť svadobný deň bez poriadnych a krásnych šiat, môžete si ich požičať v požičovni.

Vravíte, že sa nových šiat za nič na svete nevzdáte? V poriadku. Snáď sa matka príroda nad Vami zľutuje a  pri plánovaní počasia vo Váš svadobný deň privrie  nad týmto malým „eko-prešľapom“ aspoň jedno očko :-) ! 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency