Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Egoistom dochádza dych

30. 10. 2013 Emócie Nervy Práca  Katarína Mikulová
Egoistom dochádza dych

Nie je to bohviečo stále skákať, ako ostatní pískajú. Ako však informuje americký psychológ a renomovaný profesor Adam Grant, ochota sa človeku oplatí. Ľudia, ktorí na sebe pracujú a zároveň svojím talentom obdarúvajú aj ostatných, sa dostanú oveľa ďalej ako tí, ktorí si svoje schopnosti nechávajú pre seba.  Ak teda cítite, že máte talent a niečo vám ide lepšie ako ostatným, neprskajte a nevyvyšujte sa. Ak zachováte pozitívny prístup a svojim kolegom pomôžete so zvládnutím úloh, urobíte pre svoj kariérny vzostup to pravé orechové.

Sebcov nemá nikto rád

Môže za to dynamika organizácií, pre ktoré pracujeme. Ak je schopný človek egoista a odrovnáva všetkých naokolo svojím odmietaním, vypomstí sa mu to štipľavými rečami ostatných na jeho účet.  Takýto človek okolo seba šíri negatívnu atmosféru, pretože v druhých vzbudzuje závisť a pocit menejcennosti. Naproti tomu človek, ktorý sa snaží pomôcť aj ostatným, si vyrába malé priateľstvá a pestuje o sebe pozitívnu mienku. Dôležité však je, aby sa tento mechanizmus nevyužíval vypočítavo a prebiehal prirodzene. Úprimne ponúknuť pomoc a nečakať za ňu nič je to, čo pracujúceho človeka vyšvihne vysoko do sveta vrcholovej kariéry!

Kariéra egoistov netrvá dlho.

Profesor Grant je sám multifunkčne zamestnaný človek. Okrem toho, že prednáša a podieľa sa na množstve výskumov, vypomáha charite a stará sa spolu s manželkou o rodinu. Popri tom všetkom neodmieta ani náhodných ľudí, študentov, podnikateľov či manažérov, ktorí ho žiadajú o pomoc. „Manželka sa bojí, že ma len využívajú. Ja však viem, že keď pomáham ostatným, tak tým moje schopnosti rastú a takisto kontakty, ktorých je dnes po celom svete skutočné množstvo.“

Ako ukázali výskumy v rôznych menších či väčších firmách, téza profesora Granta platí aj v praxi. Blahoprajní a nápomocní  zamestnanci v priebehu jedného roka značne postúpili a mnohí sa dostali do vedenia firmy. Okrem povýšenia ich čakal takisto zvýšený plat a pozitívny obraz v očiach ostatných.

Má však človek pomáhať ostatným aj na úkor seba? To určite nie. Slovíčko „nie“ je v pracovnom svete veľmi dôležité, pretože ukazuje, že si vážite seba i svoj čas. Obetaví pracanti, ktorí robili vždy len pre druhých, ostali zabudnutí vo svojich malých kanceláriách...

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency