Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Binaurálne beaty

Vedomé surfovanie po nových mozgových vlnách

17. 09. 2017 Emócie Dýchanie Hudba  Hana Moravčíková
Binaurálne beaty

Čo je binaurálny zvuk?

Binaurálne rytmy dokážu synchronizovať hemisféry mozgu. Ak človek počúva cez stereo slúchadlá dva tóny s veľmi podobnou frekvenciou, mozog z týchto dvoch frekvencií vykalkuluje tretiu - fiktívnu, na ktorú sa následne mozgové vlny naladia.

Ľudský mozog má svoju vlastnú frekvenciu, ktorú môžeme merať pomocou EEG. Podľa tohto merania dokážeme rozlíšiť päť druhov frekvenčných vĺn: alfa, beta, gama, delta a theta. Keď sme v stave bežného bdenia, vysiela mozog vlny beta. Alfa, delta a theta vlny však dosahujeme iba keď sa telo nachádza v hlbokom odpočinku, akým je spánok, snívanie alebo tranz. Cieľom binaurálnych rytmov je dosiahnutie práve tých vĺn mozgu, ktoré v stave bdenia za bežných okolností nedokážeme navodiť.

Ako sa vyrábajú binaurálne nahrávky?

Na počúvanie binaurálnych rytmov musí mať človek k dispozícii stereo slúchadlá. Binaurálne nahrávky sa vyrábajú za použitia dvoch rôznych frekvencií, z ktorých každá sa púšťa do jedného ucha. Keď sú tieto dve blízke frekvencie vpustené do uší, vyvolajú tretie ohnisko zvuku, ktoré je zvyčajne - čo sa frekvencie týka - približným stredom ostatných dvoch frekvencií. V skutočnosti však tretie ohnisko zvuku neexistuje. Je to iba spôsob, akým mozog vníma dve zvukové frekvencie, a akým dokáže vyvolať 3-D zvukový efekt. Človek má vďaka tomu pocit, že sa nachádza v tej istej miestnosti ako samotný zvuk.

Sila výnimočného zvuku

Stimulácia a synchronizácia ľavej a pravej hemisféry mozgu má značný vplyv na myšlienkové pochody človeka. V stave hlbokej meditácie produkujú mozgové vlny synchronizované vlny v ľavej aj v pravej hemisfére. Tvorba synchronizovaných zvukových vĺn na vyššom stupni vnímania sa odrazí napríklad na intuitívnom procese myslenia.

Binaurálne beaty dokážu synchronizovať obe mozgové hemisféry.

Počas meditácie, kedy sa človek do mozgových vĺn alfa, delta a theta niekedy dostáva, dochádza k stimulácii nervových spojení medzi ľavou a pravou mozgovou hemisférou, ktoré sa následne zosynchronizujú. Tento efekt sa získava praxou a s tréningom sa môže javiť stále intenzívnejší.

Synchronizácia mozgu za pomoci binaurálnych beatov má však v porovnaní s meditáciou aj ďalšie pozitíva. Každá mozgová hemisféra riadi iné činnosti nášho tela, ale do definovania tretej, fiktívnej frekvencie sa pri počúvaní binaurálnych rytmov zapoja súčasne obe hemisféry. Pracujú jednotne a navodzujú stav hlbokej meditácie.

Tento stav môže dokonca vyvolať samoliečebné procesy. Binaurálne beaty sa začali využívať už v 70. rokoch 20. storočia a od tohto času bolo ich vplyvu na ľudské telo a psychiku venovaných niekoľko zaujímavých štúdií. Podľa viacerých z nich dokážu pozitívne ovplyvniť mnohé psychické poruchy, medzi ktoré patrí depresia, nespavosť, hyperaktivita, fóbie alebo bolesti. Nielenže nás binaurálne rytmy dokážu niektorých problémov zbaviť, ale vedia nás i obohatiť. Podporujú kreativitu, zvyšujú pozornosť a dokážu meniť i spôsob zmýšľania.

Štúdia z roku 1985, v ktorej vedci podrobili vplyvu binaurálnych beatov deti s vývojovými poruchami, dosiahla závratne pozitívne výsledky. Až 90 % detí s mozgovou obrnou, autizmom alebo mentálnou retardáciou dosiahlo výrazné zlepšenie v správaní. To všetko vďaka počúvaniu tej správnej hudby.

Aké efekty majú na vás binaurálne beaty? Skúste a uvidíte!

Autonómna senzorická meridiánová odpoveď (ASMR)

Tento termín sa používa na popísanie veľmi príjemného fyzického stavu, pre ktorý je typické jemné tŕpnutie na pokožke. Začína sa v oblasti hlavy a hýbe sa smerom dolu ku krku a k hornej časti chrbtice. Je to stav porovnávaný s istým typom eufórie a s veľmi pozitívnymi emóciami. Jeden zo spôsobov, ako možno autonómnu senzorickú meridiánovú odpoveď dosiahnuť, je práve počúvanie druhu hudby, ktorá ju dokáže vyvolať – binaurálnych beatov.

Tip Vitariána

Každý vie, že bystrosť jedného zo zmyslov sa dokáže zostriť, ak sa nesústredíme na svoje ostatné zmysly. Ak chcete zažiť efekty binaurálnych rytmov v absolútne dokonalých podmienkach, skúste to v špeciálnej miestnosti v BioBare Raw Vegan Fusion na Grösslingovej ulici v Bratislave vytvorenej na dokonalé fyzické a psychické precítenie hlbokého dýchania sprevádzaného binaurálnymi rytmami a to na pohodlných karimatkách v absolútnej tme.

Súvisiace články

Slovná sebaobrana

Slovná sebaobrana

Binaurálne beaty

Binaurálne beaty

Meditácia

Meditácia

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency