Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Príroda lieči

Odborníci vysvetľujú, že turistika skutočne mení náš mozog

23. 04. 2016 Šport Nervy Príroda Technológie Médiá  Martina Strihová
Príroda lieči

Turistika v prírode môže zastaviť neodbytné negatívne myšlienky

Okrem takmer okamžitého pocitu pokoja a spokojnosti, ktorý nás sprevádza počas nášho času stráveného vonku, môže turistika v prírode zahnať zbytočné myšlienky. Veľa z nás sa často prichytí pri negatívnych myšlienkach, ktoré nás prinajlepšom oberajú o radosť z prítomnej chvíle a prinajhoršom nás vedú dole k depresii a úzkosti. Ale nedávna štúdia publikovaná v Proceedings of the National Academy of Sciences zistila, že trávenie času v prírode znižuje neodbytné negatívne myšlienky, a to vo významnom rozsahu.

Pri vedení tejto štúdie výskumníci porovnávali zaznamenané premýšľanie účastníkov, ktorí sa prechádzali po mestskom a prírodnom prostredí. Zistili, že tí, ktorí kráčali 90 minút v prírodnom prostredí, zaznamenali nižšiu hladinu „dumania“ a tiež zníženú nervovú činnosť v subgénovom prefrontálnom kortexe, v oblasti v mozgu spojenej s mentálnymi ochoreniami. Tí, ktorí sa prechádzali v mestskom prostredí, však znížené premýšľanie nezaznamenali.

Výskumníci poznamenali, že zvýšená urbanizácia sa úzko spája so zvýšenými prípadmi depresie a duševných chorôb. Urobiť si čas na pravidelné odobranie sa ďaleko od mestského prostredia a trávenie viac času v prírode môže vynikajúco prospieť nášmu psychologickému (a fyzickému) blahobytu.

Príroda lieči a zbavuje negatívnych myšlienok.

Turistika bez pripojenia cez technológie posilňuje kreativitu pri riešení problémov

Štúdia vedená psychológmi Ruth Ann Atchley a David L. Strayer odhalila, že kreatívne riešenie problémov môže byť drasticky zlepšené aj odpojením sa od technológie, aj napojením sa na prírodu. Účastníci tejto štúdie strávili 4 dni na turistike v prírode. Počas tohto obdobia im nebolo umožnené používať akúkoľvek technológiu. Boli požiadaní o to, aby vykonávali úlohy, ktoré si vyžadujú kreatívne myslenie a riešenie zložitých problémov a vedci zistili, že výkon pri riešení kreatívnych úloh sa zlepšil o 50 % u tých, ktorí tvorili časť exkurzie, ktorá nemohla používať žiadne technológie.

Výskumníci z tejto štúdie poznamenali, že aj technika, aj mestský hluk sú neskutočne rušivé, neustále si vyžadujú našu pozornosť a zabraňujú nám sústrediť sa, a to všetko môže ísť na úkor našich kognitívnych funkcií. Pekná dlhá túra bez techniky môže znížiť mentálnu únavu, upokojiť myseľ a posilniť kreatívne myslenie. 

Príroda, a zároveň nepoužívanie mobilu a technológií zlepšuje kreatívne myslenie.

Tip Vitariána

Už predchádzajúce štúdie prišli na to, že príroda zlepšuje duševné zdravie, zrak, náladu a dokonca charakterové črty! Tak vypnime počítač a poďme von, napríklad na prechádzku, korčule alebo bicykel.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency