Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Nočné mory

Takto ich vyženiete

14. 04. 2016 Problémy Prevencia Relax  Jozef Maťko
Nočné mory

Partner padá do priepasti, ste prenasledovaná vrahom alebo sa nemôžete pohybovať: takéto hororové scenáre sa sem tam odohrávajú v noci. Ony sú obvykle rýchlo zabudnuté. Časté nočné hororové výlety môžu postihnutým ale aj cez deň zo života urobiť peklo. Najdôležitejšie fakty a čo môže sužovaný nočnými morami robiť.

Čo je to nočná mora?

Nočné mory vyvolávajú také silné, negatívne pocity, že sa z nich prebudíte. Okrem úzkosti to môže byť tiež smútok, hnev alebo odpor, vysvetľuje Michael Schredl, vedecký riaditeľ výskumu spánku na Ústrednom ústave pre duševné zdravie v Mannheime. Spravidla si môže postihnutý na nočnú moru veľmi dobre spomenúť.

Väčšinou sa vyskytujú nočné mory v druhej polovici noci. Ale môžu to byť tiež zlé sny, z ktorých sa človek neprebudí, a ktoré prinášajú so sebou značné utrpenie, hovorí Hans-Günter Weeß, predseda predstavenstva Nemeckej spoločnosti pre výskum spánku a spánkové lekárstvo.

Pod pojem nočná mora nespadajú sny, na ktorých obsah si človek nespomenie, od ktorých ale človek v panike, často aj vyľakane kričí. Lekári tomu hovoria Pavor nocturnus (nočný úľak).

Ovplyvňujú nočné mory aj deň?

Problémom sa stávajú nočné mory len vtedy, keď vznikne silná tieseň,” hovorí Judith Koppehele-Gossel z Ústavu psychológie na Univerzite Bonn. Napríklad keď sny človeka ešte aj cez deň uvádzajú do strachu alebo postihnutý zo strachu z nových nočných môr už nechce ísť spať. Aj koncentrácia a predovšetkým nálada môžu byť výrazne ovplyvnené nočnými morami, doplňuje Schredl.

Ak nočné mory prichádzajú častejšie ako raz týždenne, môže byť za určitých okolnosti diagnostikovaná porucha úzkostných snov. Táto porucha patrí k poruchám spánku. Postihnutých je ňou približne päť percent dospelých v Nemecku.

Aké typické scenáre nočnej mory existujú?

Pasce, byť prenasledovaný, cítiť sa paralyzovaný, prísť neskoro a smrť alebo zmiznutie blízkej osoby - to je podľa Schredla päť najčastejších tém s nočnou morou u dospelých. Mnoho ľudí s nočnými morami si myslí, že snívajú vždy presne o tom istom, hovorí Koppehele-Gossel zo svojej praxe. „Ale keď si potom vedú denník snov, rýchlo si uvedomia: sú to iba určité prvky, ktoré sa stále objavujú, ale poradie alebo súvislosť sa líšia.”

Navyše nočné mory v spätnom pohľade sa často objavujú ešte intenzívnejšie a dlhšie. To je úplne prirodzené, ak doplňujeme spomienky k už existujúcim spomienkam a potom ich už nedokážeme rozlíšiť. Najrealistickejšie hodnotenie je hneď po prebudení.

Prečo majú niektorí ľudia nočné mory?

Presné príčiny nočných môr nie sú objasnené. „Ľudia s posttraumatickou záťažovou poruchou sú zvlášť často postihnutí,” hovorí Koppehele-Gossel. Weeß dodáva, že aj predispozícia a lieky ako antihypertenzíva alebo antidepresíva môžu podporovať nočné mory. A alkohol. Každý, kto má problémy s nočnými morami, by sa mal vzdať večerného pohárika. Okrem toho môže aj stres podporovať nočné mory.

Väčšinou sa vyskytujú nočné mory v druhej polovici noci.

Dajú sa nočné mory ovplyvniť?

Nočné mory sa dajú liečiť. Existujú techniky, s ktorými môžete zlé sny zvládnuť vo vlastnej réžii alebo s profesionálnou pomocou. Medzi najznámejšie liečebné techniky patria:

  • Konfrontácia: Postihnutí si zapíšu nočnú moru a následne si ju prečítajú viackrát za sebou. Tým, že človek tento sen opäť zažíva, zvykne si naň – ako pri  desenzibilizácii, vysvetľuje Weeß. Okrem toho stráca nočná mora v každodennom kontexte svoju hrôzu.
  • Imagery Rehearsal Therapy: Aj pri tejto forme si postihnutí zapíšu svoju nočnú moru. Potom hľadajú nový, pozitívny koniec svojho sna. Tým sa nemyslí útek alebo prebudenie, ale napríklad predstaviť si pomocníka. Ide o to, zmeniť základný princíp. Človek by si to mal nechať prejsť v mysli raz za deň v priebehu dvoch týždňov. Ak to funguje, potom reagujeme v spánku ako to máme nacvičené a nočná mora sa pozitívne ukončí.
  • Lucídne (bdelé) snenie: Pri tejto technike si pomocou tréningu v sne uvedomíme, že práve snívame, vysvetľuje Koppehele-Gossel. Človek sa pýta na pozadie nočnej mory. Pri tomto by si mali postihnutí opäť viesť denník snov a uvedomiť si určité vzory alebo opakujúce sa prvky. Napríklad psa, ktorý už nežije. „Keď potom nabudúce vidím v sne svojho mŕtveho psa, viem, že snívam.”

Záver

Z nočných môr sa môže človek zblázniť. Preto dôsledne sledujme rady uvedené v článku. Na podporu môže praktický lekár odporučiť skúseného psychoterapeuta alebo spánkového lekára. Za určitých okolností môže tiež pomôcť liek - ale tento sa predpisuje len v krajnom prípade.

Tip Vitariána

Nočné mory často vznikajú aj ak večer jeme ťažké a nezdravé jedlá. Dajte si niekoľko dní ľahkú stravu a nočné mory môžu jednoducho zmiznúť.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency